Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Renstiernas Gata 45
  [Område] => Södermalm - SoFo
  [Våning] => 0 av 4, hiss finns
  [Rum] => 2 rum
  [Area] => 45 kvm
föreningens information [Tomtareal] => [Avgift] => 3 232 kr/mån Inkl. värme, vatten och bredband )

Renstiernas Gata 45

ANNO 1882 - MED KAKELUGN OCH MAGISK INNERGÅRD

TEXT: MURÉN FOTOGRAF: SPINNELL STYLING: RYDMAN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Konstantin Dallas
Reg fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Renstiernas Gata 45
Område
Södermalm - SoFo
Våning
0 av 4, hiss finns
Rum
2 rum
Area
45 kvm
föreningens information
Avgift
3 232 kr/mån Inkl. värme, vatten och bredband

Driftskostnader

El
2 500 kr/år
Försäkring
2 000 kr/år
Total driftskostnad
4 500 kr/år
Kommentar
Uträkning enligt schablon

Arkitekturen

Arkitekt: J O Nordlöf

Fastigheten Kritan 4 och de intilliggande husen i kvarteret Kritan bebyggdes under 1880-talets början, en period i Stockholms historia då det byggdes som aldrig förr. Kritan 4 stod klar 1882 och ritades av J O Nordlöf, som enligt uppgift titulerades civilingenjör. Många som ritade hus vid den tiden var formellt inte arkitektutbildade utan ofta byggmästare eller ingenjörer. Kritan 4 är ett tidstypiskt 1880-talshus i nyrenässansstil med rustik bottenvåning och rikligt dekorerade våningsplan med bland annat pilastrar och fönsteröverstycken avdelade av kraftiga våningsband. Det är svårt att tro att fastigheten då den var ny innehöll boenden för mindre bemedlade, men är ett bevis på hur välarbetade även dessa hus var. Brf Kritan omfattar alla fastigheterna i kvarteret Kritan och består av 49 lägenheter och två lokaler. Bakom husen ligger inbäddade gårdar med små gårdshus och sittplatser där du ostörd kan njuta grönska, grilla och duka till middag i smått trolsk miljö.

FÖRENINGEN

Brf Kritan i Stockholm

Föreningen

Brf Kritan i Stockholm (org. nr. 769604-3905) är en äkta bostadsrättsförening som förvärvade fastigheterna Kritan 2, 3, 4 och 5 år 2001. Föreningen omfattar adresserna Renstiernas Gata 41-47 och består av totalt 49 lägenheter, varav 44 lägenheter med bostadsrätt och 5 lägenheter med hyresrätt, samt två hyreslokaler. Marken innehas med tomträtt.

Ekonomi

Föreningens lån uppgick per den 31 december 2020 till 2 942 kr per kvm bostadsrättsarea. Det finns inga planerade avgiftsförändringar.

Förvaltning

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Nabo Group AB och den tekniska förvaltningen sköts av AB Energibevakning.

Bredband och kabel-tv

Föreningen får bredband levererat av Ownit (fiber är indraget och 100 mbit ingår i månadsavgiften) och kabel-tv levererat av Tele2.

Juridisk person

Föreningen godkänner inte juridisk person som medlem.

Gemensamma utrymmen

I föreningen finns fyra välskötta innergårdar mot Vitabergsparken med vackra träd, buskar, gräsmattor och blomsterplanteringar. Varje gård är försedd med flera möblerade sittgrupper och grill. På entréplan på Renstiernas Gata 41 och 43 finns tvättstugor utrustade med två tvättmaskiner, en torktumlare, ett torkskåp och en mangel. Cykelförråd.

Överlåtelse- och pantsättningsavgift

Föreningen tar ut en överlåtelseavgift på 1 190 kr av köparen, samt en pantsättningsavgift på 470 kr av pantsättaren.

Renoveringar i urval

2020 byte av koddosor till portarna, 2019 renovering och modernisering av hissar, 2017/2018 byte av fläktar ventilationen, 2016 fasader, fönster, 2014/2015 trapphus, säkerhetsdörrar i varje lägenhet, taksäkerhet på samtliga tak, 2014 ny fjärrvärmecentral, 2010-2011 spolning av stammar, ommålning av tak, 2007 nya fläktmotorer till ventilationen, 2005-2006 renovering av tvättstugorna, installation av nya maskiner, installation av värmekabel under tak, 1987-1988 byte av v/a-stammar och elstigare i gatuhusen, putsning av fasaden, nyinstallation av hissar och fjärrvärme, gårdshuset byggdes om till bostäder.

Planerade renoveringar

2022 balkonginstallation. Styrelsen följer en underhållsplan och ser över vilka prioriteringar som ska göras.

Hiss

Hiss finns.

Förråd

Lägenheten disponerar ett vindsförråd om ca 8 kvm.

Städning och städdagar

Trappstädning sköts på entreprenad. Gemensamma städdagar förekommer två gånger per år.

Hemsida

www.brfkritan.se

Kontroll

Ovanstående grundas på information från bl.a. föreningens årsredovisning för år 2020 samt kontakt med styrelsen i september 2021. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Kvarteret Kritan ligger med ett suveränt läge precis vid Vita Bergen och dess grönska och genuina bebyggelse och intill Nytorget och de kreativa kvarteren i SoFo. Området har många mysiga mindre butiker som erbjuder trevlig och inspirerande shopping och ett stort antal högklassiga restauranger och caféer. Busslinjerna 3 och 76 går precis utanför huset, och till Skanstull med än mer shopping, service och tunnelbana är det bara en kort promenad.