Type and press Enter.

Renstiernas Gata 45

ANNO 1882 - MED KAKELUGN OCH MAGISK INNERGÅRD

TEXT: MURÉN FOTOGRAF: SPINNELL STYLING: RYDMAN

Denna bostad är såld

Bostadsfakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Renstiernas Gata 45
Område
Södermalm - Sofo
Våning
0 av 4, hiss finns
Rum
2 rum
Area
45 m²
föreningens information
Avgift
3 232 kr/mån Inkl. värme, vatten och bredband

Allmänt om fastigheten

El
2 500 kr/år
Försäkring
2 000 kr/år
Total driftskostnad
4 500 kr/år
Kommentar
Uträkning enligt schablon

Arkitekturen

Arkitekt: J O Nordlöf

Fastigheten Kritan 4 och de intilliggande husen i kvarteret Kritan bebyggdes under 1880-talets början, en period i Stockholms historia då det byggdes som aldrig förr. Kritan 4 stod klar 1882 och ritades av J O Nordlöf, som enligt uppgift titulerades civilingenjör. Många som ritade hus vid den tiden var formellt inte arkitektutbildade utan ofta byggmästare eller ingenjörer. Kritan 4 är ett tidstypiskt 1880-talshus i nyrenässansstil med rustik bottenvåning och rikligt dekorerade våningsplan med bland annat pilastrar och fönsteröverstycken avdelade av kraftiga våningsband. Det är svårt att tro att fastigheten då den var ny innehöll boenden för mindre bemedlade, men är ett bevis på hur välarbetade även dessa hus var. Brf Kritan omfattar alla fastigheterna i kvarteret Kritan och består av 49 lägenheter och två lokaler. Bakom husen ligger inbäddade gårdar med små gårdshus och sittplatser där du ostörd kan njuta grönska, grilla och duka till middag i smått trolsk miljö.

FÖRENINGEN

Brf Kritan

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheterna Kritan 2, 3, 4 och 5. Föreningen upplåter 44 lägenheter med bostadsrätt samt 2 lokaler och 5 lägenheter med hyresrätt. Husen ritades av arkitekten J O Nordlöf och uppfördes 1882.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen förvärvade fastigheten år 1999.

Mark

Föreningen upplåter marken med tomträtt, avtalet löper till 2024-12-31.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Conzignus Hem och fastighet AB och den tekniska förvaltningen sköts av Energibevakning AB. Trappstädning sköts av Anders Lindberg Städservice.

Renovering i urval

1987 nyinstallation hiss och stam- och elstigarebyte

2011 takmålning

2014 fjärrvärmecentral och säkerhetsdörrar

2015 ommålning trapphus

2016 fasadrenovering

2017/2018 byte fläktar

Kommande renoveringar

modernisering av hissar 2019

Ekonomi

Föreningen har en mycket bra ekonomi med dolda tillgångar i form av 5 hyresrätter. De långfristiga skulderna i föreningen är på ca 9,244 Mkr, vilket ger cirka 2950 kr/kvm, medan snittet inom Stockholms tullar är 6 000 kr/kvm. Kassan uppgår till ca 3,1 mkr.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Städdagar

Föreningen anordnar en städdag på hösten respektive våren.

Tvättstuga

I föreningen finns två tvättstugor, en belägen i Renstiernas Gata 41 respektive 43, och är utrustade med 2 tvättmaskiner, en stor torktumlare, torkskåp och mangel.

Gemensamma utrymmen

Bakom fastigheterna finns en fantastisk och lummig gård i flera nivåer och med Vitabergsparken som granne. I port 41 och 47 finns cykel- och barnvagnsrum.

Vad ingår i månadsavgiften, Bredband och Kabel-TV

I avgiften ingår värme, vatten, bredband och kabel-TV.

Internet och TV

Levereras av Com Hem.

Överlåtelseavgift och medlemskap avgifter

Överlåtelseavgiften betalas av köparen.

Juridisk person:

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Kvarteret Kritan ligger med ett suveränt läge precis vid Vita Bergen och dess grönska och genuina bebyggelse och intill Nytorget och de kreativa kvarteren i SoFo. Området har många mysiga mindre butiker som erbjuder trevlig och inspirerande shopping och ett stort antal högklassiga restauranger och caféer. Busslinjerna 3 och 76 går precis utanför huset, och till Skanstull med än mer shopping, service och tunnelbana är det bara en kort promenad.