FASTIGHETEN OCH FÖRENINGEN
De äldsta delarna av bostaden ( nuvarande köket och matsalen) byggdes 1736 som en fastighet med ett rum och kök. Huset uppfördes av mastmakare Knut Lund som flyttade in här med sin familj. Huset kallas därefter Mastmakare Lunds hus. Under mitten av 1800-talet, någon gång mellan 1841 och 1878, byggdes den lilla fastigheten på med en våning. Då bör även trapphuset och loftgången mot innergården ha tillkommit. Uthusen på gården och det gula hus som kom att innehålla Djurgårdsbageriet uppfördes 1852 av bagare Johan Thiel. Då användes gatuhusens bottenplan till kommersiella lokaler, medan övervåningen fungerade som bostäder, och fortsatte så under 1900-talet. I takt med nya behov har fastigheten byggts om, men 1800-talskaraktären har hållits i stort sett intakt. Under 1900-talets senare del har uthusen till stor del byggts om till bostäder, men exteriört ser det fortfarande ut att vara uthus. Byggnaden har troligtvis alltid varit målad med röd slamfärg. Brf Krigsmanskassan 10 förvärvade fastigheten 2010 efter att den varit familjeägd under större delen av 1900-talet. I och med bostadsrättsföreningens övertagande av fastigheten sattes ett långsiktigt restaurerings- och upprustningsprojekt igång, med målsättningen att genom varsam hand iordningställa ett gott boende, med bibehållna arkitektoniska och kulturhistoriska kvaliteter.
Föreningen består av tio lägenheter belägna runt en härlig innergård som verkligen andas historia. Varje lägenhet är unik och har sina anor och sina vinklar som ingen annan. De boende har en fin gemenskap och alla är mycket måna om fastigheten. Många har bott här i flera decennier. Det gamla Djurgårdsbageriet är även det ombyggt till bostad men skylten finns ännu kvar. Gemensamma aktiviteter som gårdsstädning och julgranspyntning anordnas. Varje år ordnas även en gatufest på Breda gatan med långbord och levande musik för de boende i denna del. Grannsämjan är väldigt god och hela miljön är mycket lugn och barnvänlig.
NÄROMRÅDET
Djurgårdsstaden är, näst efter Gamla stan, Stockholms äldsta bevarade stadsdel och den innehåller gatusträckningar, byggnader och karaktärsdrag från tidigt 1700-tal och fram till idag. Här bor du i ett bibehållet förindustriellt hantverkar- och arbetarsamhälle centralt i Stockholm, vilket får anses helt unikt. Området utgör idag ett av Stockholms reservatsområden med skyddad bebyggelse, där flera fastigheter anses särskilt kulturhistoriskt värdefulla. Att bo här är både speciellt och berikande.
"När vi flyttade hit fick vi många frågor från våra vänner om Gröna Lund, om ljuden från nöjesfältet hörs till bostaden. Många tror att det kan vara störande, men vi har aldrig upplevt det", berättar säljarna. "Från gården kan vi såklart höra ljud, men inte inomhus. Och många av ljuden landar längre bort från nöjesfältet än precis här bredvid". Att bo granne med en plats förknippad med så mycket glädje och skoj upplevs enbart positivt, och dessutom får alla boende i Djurgårdsstaden guldkort på Grönan, med fri entré och fria åk hela säsongen. Att bo granne med Skansen är en annan stor fördel, liksom Rosendals trädgårdar med inspirerande miljöer, självplock och café. Äter och fikar gott gör du även på Oaxen Krog & Slip och Skrotens Café som båda ligger vid Nya Djurgårdsvarvet ett par minuters gångväg bort. Att bo nära till exempel Waldemarsudde är också trevligt, och promenadvägarna och motionsrundorna runt ön kan varieras i det oändliga. Naturupplevelserna finns runt knuten, precis som vattnet och staden. Bussar och spårväg tar dig smidigt in till de centrala delarna och du kan såklart också åka båt. Ett kvarter bort i Djurgårdsstaden finns en mindre mataffär och vid Hotell Scandic Hasselbacken som ligger nära Skansen så finns en dygnet runt-öppen närbutik i hotellet.
ALLMÄNT
Bostaden ligger med entré till gården från Långa gatan. Därefter har du en egen ingång till lägenheten från den lilla fina innergården. Bostaden har fönster i tre väderstreck; in mot gården, mot Breda gatan och mot lilla Sjömansgränd. Lägenheten kan sägas ha tillkommit under tre olika tidsepoker; kök och matsal är de äldsta delarna från 1736, övervåningen ovan dem tillkom under 1800-talets mitt, och den andra halvan som idag bland annat innehåller sovrum och vardagsrum byggdes om under 1990-talet. Byggnadsdetaljer från fastigheten tagits tillvara och inkorporerats på ny plats. Bostadens boarea är på 100 kvm och golvytan 110 kvm (biyta 3kvm), ytor som upplevs som större än siffran på grund av planlösningen och de olika etagen.
KÖK
Köket ligger i den äldsta delen av bostaden från 1736. Det renoverades 2015/2016 till en underbar enhet av gammalt och nytt. Detta är särskilt talande vid spisen där den moderna spishällen är monterad i en gammal spismur av tegel, men stilmötena är flera i detta oerhört charmiga kök. Här möts synliga timrade väggar, vackert keramiskt kakel, takbjälkar, vinklar och valv i ljuv förening. Skåpluckor och lådor är släta och målade i nyansen "Tanner's Brown" från Farrow & Ball. Bänkskivorna är av trä och diskhon har en kopparfärgad blandare från Tapwell. Kyl, frys, ugn och diskmaskin hör även de till den maskinella utrustningen. Mellan köket och hallen sitter ett fönster, som tidigare var en del av ytterfasaden, men som nu infogats i bostaden. Väggarna är målade i ljust grått precis som de gamla trätiljorna på golvet. I taket sitter infällda spotlights.
MATSAL
Innanför köket ligger matsalen, som även den ligger i den del av huset som härrör från 1736. Här imponerar trätiljorna i golvet, huggna ur rejält breda stockar, och som troligtvis legat där i nästan 280 år. I rummet finns även en fin kakelugn, inte i bruk just nu, men med rökpiporna kvar, tills vidare kan den användas till att tända ljus i. Kakelugnen omgärdas av den gamla murstocken. Övriga väggar är målade i brutet vitt. Rummet har ett spröjsat fönster ut mot Breda gatan. I taket sitter både gamla takbjälkar och moderna spotlights.
ARBETSRUM/SOVRUM
Från matsalen finns en trappa som leder till den del av huset som byggdes på under 1800-talets mitt. Här uppe ligger ett stort rum som idag används som arbetsrum. Rummet kan även bli ett sovrum och är så stort att det kan delas av, allt efter behov. Här finns ett fönster mot Breda gatan och ett in mot gården och den lilla charmiga loftgången utanför. Den gamla murstocken från kök och matsal följer med upp på övervåningen och ger karaktär och charm till rummet, och kan även tjänstgöra som förvaringsutrymme. En annan trevlig detalj är en platsbyggd bokhylla i en nisch. I taket finns bjälkar och golvet består av trätiljor av nyare dato.
VARDAGSRUM
Vardagsrummet ligger i den högra och nyare delen av hemmet, vilken du når från en trappa i hallen. Det är ett rymligt och omfamnande sällskapsrum med ett sluttande innertak med bjälkar och tre fönster in mot gården. Väggarna är målade i en ljust grå nyans. På golvet ligger ett trägolv av breda plank som är av nyare årsmodell, men absolut kan tävla med 1700-talets i prakt. De har hämtats från Dalarna då denna del av bostaden inreddes. Vardagsrummet ger dig vackra siktlinjer både mot trappan ner mot hall och kök, och vidare till de följande sovrummen. En fin gammal svartmålad dörr sitter mellan trappan och vardagsrummet, och är ännu ett exempel på de detaljer som tagits tillvara vid ombyggnation. Bygglov till att ta upp förberedda takfönster i vardagsrum/sovrum har funnits.
SOVRUM ETT
Det sovrum som idag är ett föräldrasovrum ligger längst in i bostaden. Det är ett lugnt och mysigt rum med snedtak och takbjälkar även här. Fönstret ger utsikt mot den lilla smala Sjömansgränd. Rummet har plats för både dubbelsäng och annat möblemang. Väggarna är målade i brutet vitt och trägolvet är målat i grå linoljefärg.
SOVRUM TVÅ
Sovrummet intill fungerar idag som barnrum. Här finns fönster mot innergården. Även här är väggarna målade i en bruten vit nyans och trägolvet i grå linoljefärg. Synliga takbjälkar och snedtak ramar också in detta mysiga rum.
BADRUM
Det rymliga badrummet renoverades 2015 och har väggar klädda i kvadratiskt större vitt kakel. På golvet ligger gråmarmorerad klinker med golvvärme. Här finns dusch med välvda glasade duschväggar och handfat med bra förvaring i en kommod. Tvättmaskinen med inbyggd torktumlare är placerad i en nisch som har förvaringshyllor ovanför. Även badrummet har bjälkar i taket och mellan dem sitter infällda spotlights. Dessutom finns här ett fönster som vetter in mot gården.
GÄST-WC
Det mindre wc:t ligger i anslutning till entrén en halvtrappa ner och har väggar och golv målade i ljust grått. Här finns wc och handfat och ett alldeles bedårande litet spröjsat fönster ut mot gården.
HALL
Lägenheten presenterar sig med en gång genom att bjuda på vinklar, vrår och bevarade detaljer direkt innanför dörren. Det rum du idag gör entré i var tidigare en del av gården och är nu införlivat i huset på ett både charmfullt och unikt sätt. Ett tidigare ytterfönster sitter nu mellan hall och kök. Väggarna är timrade och målade i ljust grått. På var sida innanför dörren finns rymliga ytor för både klädkrokar och klädstänger. En liten trappa ner finns ytterligare ett kapprum och här finns även plats för till exempel garderober.