Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Södermannagatan 31
  [Område] => Södermalm - SoFo
  [Våning] => 3 av 6, hiss finns
  [Rum] => 2,5 rum och kök
  [Area] => 69 kvm
Faktisk uppmätn norm SS 21054: [Tomtareal] => [Avgift] => 2 721 kr/mån inkl värme, VA, kabel-TV och Bredband )

Södermannagatan 31

RYMLIG TVÅA PÅ GULDLÄGE – MED BALKONG OCH ÖPPEN SPIS

TEXT: BERTHELS STYLING: LINDHOLM FOTO: BOUKARI

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Mattias Lantto
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Södermannagatan 31
Område
Södermalm - SoFo
Våning
3 av 6, hiss finns
Rum
2,5 rum och kök
Area
69 kvm
Faktisk uppmätn norm SS 21054:
Avgift
2 721 kr/mån inkl värme, VA, kabel-TV och Bredband

planskiss

ARKITEKTUR TJUGOTALSKLASSICISM

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: KNUT NORDENSKJÖLD 1926

Kålroten 8 ritades 1924 av Knut Nordenskiöld och uppfördes av byggmästare Olle Engkvist. Den stora fastigheten sträcker sig längst Södermanna-, Närke- och Sofiagatorna och är komponerad att se ut som flera olika hus, där bland annat entréerna är av olika slag. Fasaden är putsad i rött och fönstersnickerierna, som är 1920-talssspröjsade med tre rutor i varje båge, är målade i brunt. Huset är mycket välbevarat och har inte genomgått några större ombyggnader som förändrat dess utseende. De boende i föreningen Kålroten 8 kan njuta av en trevlig innergård med planteringar, utemöbler, leksaker och grill att samlas kring om somrarna. Man har även tillgång till tvättstuga, cykelrum, barnvagnsrum och miljörum för sopsortering och grovsopor samt förtur till garage för bil och motorcykel (det är f. n. kort kö till bilplatserna).

FÖRENINGEN

Brf Kålroten 8

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Kålroten 8. Fastigheten består av 99 lägenheter efter en vindsombyggnad 2007/08, varav 94 är bostadsrätter och 5 är hyresrätter. Föreningen har även 13 lokaler med hyresrätt. Föreningen är en äkta bostadsrättsförening. I huset finns också en restaurant, en ateljé, en vinbar, tre kontorslokaler samt åtta förråds- och garagelokaler i källarplan som hyrs ut. Huset ritades 1926 av arkitekt Knut Nordenskjöld.

År föreningen övertog fastigheter

Brf Kålroten 8 övertog fastigheten den 14 mars 2006 från Stena fastigheter.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av SBC.

Garage och parkering

Det finns ett garage med bilplatser och MC-platser som boende kan ställa sig i kö till genom att kontakta styrelsen. Garageplatsen förverkas vid försäljning av lägenheten och kötiden varierar därför beroende på antalet försäljningar, det är dock en stor förening och omsättningen på garageplatser är relativt god. Kostnad 1500 kr/mån för bil.

Renovering

Fastigheten är byggd 1926 och genomgick en större renovering 1995 med stambyten. Fastigheten har fjärrvärme. Under 2007/2008 byggdes 9 lägenheter på vinden, branddörrar installerades till samtliga lägenheter och trapphusen målades om. Under 2009 togs en ny sopsugsanläggning i bruk, gårdsbjälklaget tätades och fick ny plattläggning. Under våren 2010 renoverades alla fönster och fasaden fick ny puts. På gårdsfasaden byggdes då även balkonger till de lägenheter som så önskat. Dessutom har föreningen ställt i ordning cykelrum, barnvagnsrum och ett miljörum i fastigheten, samtliga med smidig anslutning till Närkesgatan. Under 2012 installerades en ventilationsanläggning i en av husets källarlokaler samt en ny garageport. Det genomfördes även stamspolning av samtliga avloppsstammar och sotning av alla eldstäder under året sker vart 6:e år. Under 2013 installerades fiberbredband via Ownit. 2017 renoverades fönster mot Sofiagatan samt ytskiktsrenovering av hissar. Garaget genomgick en renovering hösten 2018-våren 2019.

Ekonomi

De långfristiga skulderna uppgår enligt årsredovisningen 2020 till 29 milj kr, vilket ger cirka 6200 kr/kvm boyta. Underhållsplan fram till 2028 finns.

Avgifter

Föreningens ekonomi är stark och man har mycket stora intäkter från lokaler och garageplatser. Dessutom har man ett flertal hyresrätter kvar vilket är ett mycket stort dolt kapital. Senaste avgiftsändringen var 2015 då man sänkt avgifterna med 25%. Det finns inga planerade höjningar av avgifterna.

Gemensamma utrymmen

Gården renoverades 2011 och erbjuder sittgrupp, matbord och grill. I huset finns även tvättstuga, cykelförvaring och förrådsutrymmen. Föreningen har även ett gemensamt miljörum.

Bredband och tv

Fiberbredband från Ownit om 700/1000 Mbit ingår i avgiften. Fastigheten har dessutom tv och bredband genom Comhem.

Juridisk person

Juridiska personer accepteras inte.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Södermannagatan är en lugn gata intill livfulla Nytorget, med gott om nöjen och shopping precis runt knuten. I dina nya kvarter hittar du bland annat populära restaurangen Nytorget 6, prisbelönta caféet Älskade Traditioner och trendiga vinbaren Vina - den sistnämnda ligger till och med i samma hus som din nya bostad. På kort promenadavstånd finns dessutom gröna andningshål som Vitabergsparken och Lilla Blecktornsparken samt tunnelbana och citypuls runt Götgatan, Skrapan, Ringen och Medborgarplatsen.