Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Bondegatan 5 B, 3 tr
  [Område] => Södermalm - Sofo
  [Våning] => 3 av 4, hiss finns
  [Rum] => 3 rum och kök
  [Area] => 83 kvm
  [Tomtareal] => 
  [Avgift] => 4 209 kr/mån inkl värme, vatten och bredband
)

Bondegatan 5 B

VACKER SOFO-TREA MED KAKELUGN OCH BALKONG

TEXT: MURÉN FOTOGRAFI: JOHANSSON STYLING: LINDHOLM

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Katarina Ljung
Grundare & Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Bondegatan 5 B, 3 tr
Område
Södermalm - Sofo
Våning
3 av 4, hiss finns
Rum
3 rum och kök
Area
83 kvm
Avgift
4 209 kr/mån inkl värme, vatten och bredband

Driftskostnader

El
3 270 kr/år
Försäkring
4 140 kr/år
Total driftskostnad
7 410 kr/år
Drift räknat på
3 personer

planskiss

Arkitekturen

Arkitekt: Hagström & Ekman 1907

Fastigheten Höken 21 uppfördes under åren 1907-1909 och ritades av den produktiva arkitektduon Hagström & Ekman. Det är ett bostadshus i fem våningar, beläget i hörnet Bondegatan och Östgötagatan. Fasaden har genom åren förenklats något från originalritningarna, men är än idag en vacker jugendfastighet med många bevarade originaldetaljer. Huset är putsat i en ljust orange nyans med en gråputsad sockel och har mjukt avfasade burspråk och en entré på vardera gatusida. Trapphusen är mycket stilfulla med bland annat rutlagda stengolv och förtjusande småspröjsade fönster. I Brf Inlandsisen finns 18 bostadsrättslägenheter samt en stor butiks- och kontorslokal som inbringar goda intäkter till föreningen. För de boende finns en trevlig innergård med pergola trädgårdsmöbler, grill och cykelställ. Invändigt finns cykel- och barnvagnsrum, lekrum samt tvättstuga.

FÖRENINGEN

Brf Inlandsisen

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Höken 21. Föreningen består av 18 lägenheter med bostadsrätt samt 1 lokal (149 kvm) med hyresrätt. Föreningen är en äkta bostadsrättsförening. Huset ritades 1907 arkitektduo Hagström & Ekman.

År föreningen övertog fastigheter

Föreningen köpte fastigheten 2001.

Mark

Marken är tomträtt. Tomträttsavgälden är 175 800 kr per år och den är satt fram till 2024-05-31.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av SC Redoviskonsult.

Garage och parkering

Boendeparkering på gatorna. Tillstånd ansöks hos Stockholm stad. Taxa 3.

Renovering

1977 - Fastigheten genomgick en omfattande renovering/ombyggnad: fasaden omputsades, nya stammar för vatten och avlopp, installation av fjärrvärme, elinstallation utbytt, hissar installerades, tak utbytt. 1989 - Ny undercentral. 2000 - Tvättstugan och hissarna renoverades. 2001 - Målning tak. Slipning och behandling av golv i entréerna. 2003 - Tre nya branddörrar installerades mot gården. Inköp en tvättmaskin och torkskåp till tvättstugan. 2009 - 10 balkonger byggdes. Inköp en tvättmaskin till tvättstugan. 2010 - Samtliga fönster renoverades. Spolning stammar. 2011 - Fasaden omputsades. 2012 - Entrédörr och skyltfönster till lokalen monterades. Installation av nytt ventilationssystem i lokalen. Ventilationsåtgärder (därefter godkänd OVK) i samtliga lägenheter med montering av fönsterventiler och nya don i badrum. 2013 - En balkong byggdes. 2014 - Entréportar mot gata totalrenoverades. Installation av nytt passersystem med porttelefoni, automatiska dörröppnare och nya lås/nycklar. Snörasskydd monterades utmed taket på gatsidan. 2015-2020 - Installation av nytt sophanteringssystem. Injustering av fastighetens värmesystem. Installation av fibernät för bredband. Inköp en tvättmaskin och torktumlare till tvättstugan. Installation av ny ventilation i tvättstugan. Målning av nedre del av fasaden mot gatan. Trapphuset renoverades: Nya säkerhetsdörrar till samtliga lägenheter och hyreslokalen.Målning av väggar, tak och snickerier. Infasning av elkablar på entréplanen. Installation av ny armatur. Djuprengöring och ytbehandling av stengolv och trappor.

Kommande renoveringar

Föreningen planerar i dagsläget att genomföra ett stambyte inom kort. Just nu hämtar föreningen in anbud gällande entreprenaden och planeras att genomföras i höst. Tidsplanen är inte spikad än, men föreningen har sagt att det tidigast kommer igång i augusti. Vid stambytet kommer både badrum och WC att renoveras om totalt. Köparen av denna lägenhet kommer att ges möjlighet att göra tillvalen själv, alternativt låta föreningens standard ingå utan kostnad. Totalt finns 3 st stammar i fastigheten och respektive stam beräknas ta ca 4-5 veckor att färdigställa. För mer information om stambytet, vänligen fråga mäklaren.. Allt kring stambytet bekostas av föreningen.

Ekonomi

De långfristiga skulderna uppgår enligt årsredovisningen 2019 till ca 7,9 mkr. Detta uppgår till en belåning per kvadratmeter om ca 6.000 kr. För att finansiera stambytet så kommer föreningen att ta ett nytt lån om ca 7,0 mkr, det skulle motsvara en ny belåning per kvadratmeter om ca 11.000 kr. Oexploaterad råvind finns kvar som dold tillgång i föreningen.

Avgifter

Överlåtelseavgift: 2,5 % av prisbasbelopp faktureras säljaren. Pansättningsavgift: 1 % av prisbasbelopp faktureras pantsättaren per pantsättning. För att finansiera stambytet och ta höjd för eventuella räntehöjningar, höjdes avgifterna med 15% per den 1 april 2021.

Förråd

Till bostaden hör ett vindsförråd.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har en trevlig innergård som kan erbjuda skön vila, fika, grillning och umgänge. Cykelrum/barnvagnsrum, ett hobbyrum samt ett pingis- lekrum.

Tvättstuga:

Föreningens medlemmar har tillgång till en modern tvättstuga med två tvättmaskiner, ett torkskåp, en torktumlare samt en mangel.

Bredband och tv

Fiberanslutning via Ownit.

Juridisk person

Juridisk person godkänns ej

Kontroll:

Ovanstående grundas på information från föreningens årsredovisning 2019. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen. För mer information angående stambytet, vänligen fråga mäklaren. Samtlig information som tilldelats de boende kommer att delges eventuell köpare.

OMRÅDET


Bondegatan är starkt förknippad med stadsdelen Södermalm och området SoFo. Här bor du mitt i smeten, nära många trevliga restauranger och caféer, unika butiker och välsorterade mataffärer. Även biografer och teatrar ligger på kort gångavstånd, liksom tunnelbana och bussar. Medborgarplatsen och Götgatan med dess stora utbud av butiker och nöjen finns också runt hörnet. Vill du avvika från stadens brus finns till exempel Nytorget och Vita Bergen i närheten. Ett kvarter bort finns ännu några byggnader från 1700-talet och 1800-talet som visar på hur det såg ut på Södermalm innan den moderna staden växte fram.