Type and press Enter.

Ölandsgatan 44

SNYGG STUDIOLÄGENHET VID LUGN GÅRD MED MITT I SMETEN-LÄGE

TEXT: MURÉN FOTO: OZOLLAPA STYLING: COPPARSTAD

Denna bostad är såld

Katarina Ljung
Grundare & Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Ölandsgatan 44
Område
Södermalm
Våning
0 av 6, hiss finns
Rum
2 rum
Area
39 m²
föreningens information
Avgift
2 204 kr/mån inklusive värme och vatten.

Allmänt om fastigheten

El
1 800 kr/år
Försäkring
1 400 kr/år
Total driftskostnad
3 200 kr/år
Beräknat antal pers
1
Kommentar
uppgifterna kommer från säljarens förbrukning.

planskiss

ARKITEKTUR TJUGOTALSKLASSICISM

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: SAM KJELLBERG

I kvarteret Kolonnen stod fram till 1894 Stockholms innerstads sista väderkvarn, Holländskan. Därefter bebyggdes kvarteret med bostadshus. Kolonnen 10 på Ölandsgatan 48 uppfördes 1928 efter ritningar av Sam Kjellberg som på Söder till exempel också ritat husen där restaurangerna Pelikan och Kvarnen ligger. Bostadshuset Kolonnen 10 består av ett gathus och en liten gårdsflygel i sex respektive fem våningar. Åren har behandlat huset väl och det bevarar i hög grad sitt ursprungliga utseende. Fasaden är putsad i en ljusgul kulör och har viss dekor i form av reliefer, fönsteromfattningar och rustikkedjor placerade i ytterkanterna. I Brf Kolonnen 08 finns 47 lägenheter, varav två är kvarvarande hyresrätter, samt en hyresrättslokal. På den gemensamma innergården finns utemöbler, planteringar och cykelparkering under tak. Utanför lägenheter finns en egen odlingslåda. Husets tvättstuga ligger på plan 4,5.

FÖRENINGEN

Brf Kolonnen 08

Antal lägenheter och lokaler:

Föreningen äger fastigheten Kolonnen 8. Föreningen består av 47 lägenheter, varav 46 är upplåtna med bostadsrätt och en är upplåtna med hyresrätt. Föreningen har även 1 lokal med hyresrätt. Föreningen är en äkta bostadsrättsförening. Huset ritades 1928 av arkitekt Sam Kjellberg.

År föreningen övertog fastigheten:

Föreningen ombildades år 2001.

Mark:

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare:

Den ekonomiska förvaltningen sköts av SBC.

Renoveringar i urval:

2001 Omläggning av yttertaken, 2004 Byte av badrumsstammar, köksstammar samt elstigar, 2004 Installering av säkerhetsdörrar, 2008 Renovering av tvättstuga, 2009 Renovering av fönster / energiglas installerat, 2010 Ventilation, 2010 Renovering av tvättstuga, 2011 Stamspolning, 2014 Renovering av innergården, 2014 Fasadrenovering mot gatan, 2016 Genomförd OVK, 2018 Gårdsfasad.

Kommande renoveringar:

Inga större planerade renoveringar.

Ekonomi:

De långfristiga skulderna uppgår enligt styrelsen till 10,4 milj kr, vilket ger cirka 6.000 kr/kvm/boyta.

Avgifter:

Ingen avgiftsändring kommer ske inför 2019 men styrelsen kommer löpande utvärdera möjligheten till eventuella framtida avgiftssänkningar.

Förråd:

Källarförråd om cirka 3 kvm.

Gemensamma utrymmen:

Föreningen har en gemensam innegård med sittmöbler sommartid. Även en fin gemensam tvättstuga finns i huset.

Bredband och tv:

Fastigheten är ansluten till kabel-tv och bredband genom Com Hem.

Delat ägande/juridisk person:

Föreningen har tidigare accepterat delat ägande inom familj. Föreningen godkänner inte juridisk person.

Kontroll:

Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida samt kontrollerat av styrelsen 2019-10-18. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Ölandsgatan är en endast ett kvarter lång gata som förbinder Götgatan med Östgötagatan. Här finns både puls och lugn och du behöver du inte sakna något. Du bor invid knutpunkten Skanstull och har mer småskaliga SoFo tätt intill med ett stort utbud av bra restauranger, caféer, butiker, service och kommunikationer. Vill du inte röra dig längre bort än på gatan kan du inom 50 meter nå ett stort antal olika kök som till exempel sushi, pizza, libanesiskt och indiskt (den sistnämnda finns till och med i samma hus). För lugn och grönska finns flera stora parker i närheten, som Vita Bergsparken, Stora och Lilla Blecktornsparken och Eriksdalslunden.