Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Chapmansgatan 4
Arkitekt: Gunnar Morssing
Kungsholmen - Norr Mälarstrand
VACKER OCH NOGGRANT RENOVERAD 2,5:A MED BALKONG OCH SJÖUTSIKT I SKULDFRI BRF
TEXT: MURÉN FOTO: SPINELL STYLING: LINDHOLM

På fjärde våningen i ett välbevarat hus från tidigt 1930-tal ligger denna vackra och stilfulla lägenhet som passar som handen i handsken i den eleganta byggnad den ligger i. Lägenheten om 2,5 rum och kök, har genomgående originalplanlösning och balkong mot gård. Att bostaden har sin ursprungliga planlösning kvar var en av anledningarna till att de nuvarande ägarna föll för denna lägenhet. Många bevarade originaldetaljer var en annan. Samtidigt fanns det då i bostaden behov av att renovera och återskapa, och det har man gjort med stor omsorg och fingertoppskänsla. Bostaden är nu ett stycke interiörmagi med ett platsbyggt kök där gamla snickerier återbrukats och sammanförts med nya detaljer, generösa och eleganta sällskapsytor i vardagsrum och matsal och ett mysigt rofyllt sovrum. Denna drömbostad ligger dessutom i en skuldfri förening med låga avgifter och i Kungsholmens trevligaste kvarter med Mälarens glittrande vatten just intill.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Sophia Heurlin
Reg. Fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Chapmansgatan 4, 4 tr
Område:
Kungsholmen - Norr Mälarstrand
arkitekt:
Arkitekt: Gunnar Morssing
Våning:
4 av 6, hiss finns
Rum:
2,5 rum och kök
Area:
72 m²
Avgift:
2 802 kr Inkl. Värme, Vatten, Kabel-TV, Bredband, Balkongavgift.

Allmänt om fastigheten

El:
4 633 kr/år
Försäkring:
2 491 kr/år
Övrigt:
2 988 kr/år
Total driftskostnad:
10 112 kr/år
Beräknat antal pers:
2
Kommentar:
Övrigt: Gas

Allmänt

Detta är ett hem som skapats med vördnad för byggnadens ursprung. Man har återbrukat, återskapat och valt material som kommer stå sig i många år framöver. Hantverkare inriktade på kulturvård har anlitats för arbetena; Gamla Stans Kulturbygg har utfört både snickeri, målning och tapetsering i bostaden och målning har även gjorts av Retro Måleri. Väggar, tak, snickerier och golv är alla fackmannamässigt renoverade de senaste åren. Spanjoletter, vred och dörrhandtag har omförnicklats och alla elkontakter och strömbrytare har bytts till tidsenliga varianter. Lägenheten har mycket rymd, generösa rum och ett stort ljusinsläpp genom de stora spröjsade originalfönstren. Till lägenheten hör även ett vindsförråd om cirka 6 kvm.

Kök

Det fina köket totalrenoverades omsorgsfullt under 2014-2015 och målades 2016. Det är idag en flott kombination av bevarade och återbrukade detaljer som med finess förenats med modern komfort. I köket finns en serveringsgång bevarad i originalutförande och kyl, frys och mikrovågsugn integrerades intill bakom platsbyggda luckor. På motsatt sida serveringsgången platsbyggdes den nya delen av köket i samma stil. Luckor som genom åren rivits ut av boende i huset fanns i föreningens källarförråd och dessa återbrukades och renoverades. Nya underskåp med samma profil som de äldre luckorna platsbyggdes av Gamla Stan Kulturbygg. Diskmaskin integrerades också här. Skåpen fick vred och knoppar från Byggfabriken. På väggarna vid arbetsytorna sattes vitt handkavlat kakel från Gysinge Byggnadsvård. Köket utrustades även med en gasspis i retrostil från Ilve, fläktkåpa byggd av plåtslagare och kolfilterfläkt. I den inre delen av köket finns en matplats med rum för ungefär fyra sittande. På golvet har originalträtiljor tagits fram, slipats och vitsåpats. Väggarna är målade NCS 0502 Y och luckorna i NCS 2502-Y av Retro Måleri.

Vardagsrum

Bostadens vardagsrum är ett elegant och stort rum med ett fönster- och balkongparti som upptar större delen av ytterväggen i rummet. Rummet är ett trivsamt sällskapsrum där du kan ha både soffa och matbord, om du inte väljer att ha matsal i intilliggande rum. Väggarna är målade i en ljust grå nyans, NCS 1002-Y och golvens originalfiskbensparkett är slipad och såpbehandlad. Mellan vardagsrum och matsal sitter tjusiga glaspardörrar med ovanlig krysspröjs. Balkongen ligger med högt läge in mot kvarterets innergård som öppnar sig ner mot vattnet och ger dig utsikt mot Mälaren och vidare mot Långholmen och Södermalm.

Matsal/inre hall

Lägenheten har en inre hall som är ett allrum att nyttja utifrån behov. Idag används den som matsal. Väggarna är målade i samma nyans som det intilliggande vardagsrummet och de väggskåp som sitter på väggen är inmålade i samma färg vilket skapar en snygg och lugn enhetlighet.

Sovrum

Sovrummet är ett vackert och rymligt rum med gott om plats både för dubbelsäng och för ytterligare möbler, till exempel garderober och byrå. Väggarna omfamnar dig med tapeten ”Bladmönster” från Handtryckta Tapeter på Långholmen. Vid sovrummets renovering 2014 gjordes ett gediget underarbete då alla tidigare lager av tapeter revs ned. Fiskbensparketten är slipad och såpbehandlad.

Badrum

Badrummet totalrenoverades 2014. På väggarna sitter vitt kakel satt i förband och med mörkare fog. På golvet ligger svart och vit klinker med fris, försett med golvvärme. Kakel och klinker kommer från Byggfabriken, så även toalettstol, handfat och spegelskåp. Tak- och handdusch från Sekelskifte omges av en rund draperistång. I badrummet finns också en tvättmaskin som snyggt byggts in i en kommod med marmorskiva på toppen.

Hall

Redan i hallen möts du av lägenhetens stilfulla arkitektur då du möts du av ett välvt tak. Innanför ytterdörren sitter en bevarad originalhatthylla med ankarkrokar för ytterkläder. I hallen finns även plats för till exempel byrå och skoskåp.

Övrigt

Till lägenheten ingår ett vindsförråd om ca. 6 kvm.

Brf Chapman

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Pontonen 2. Föreningen består av 34 lägenheter, varav alla är upplåtna med bostadsrätt. Föreningen har även 1 lokal med hyresrätt. Föreningen är en äkta bostadsrättsförening. Huset ritades 1931 av Gunnar Morssing

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen bildades 1992 och förvärvade fastigheten 1994.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Conzignus Hem och Fastighet AB.

Garage och parkering

Boendeparkering på gatan.

Renovering

(1995) Elstigar sanerade, fasaden putsad, (1996) VA-stamma i kök och badrum bytta (spolade 2018), (1998) Målning av trapphus (bättringsmålat 2016) Tvättstugan renoverades, (2001) Hissrenovering, (2003) Fönsterrenovering (bättringsmålade 2018), (2013) Takrenovering, (2014) 3-fas el indraget, OVK-besiktning, (2015) Ytskiktsrenovering av hissen, (2016) Ytskiktsrenovering av trapphus, (2017) Byte av varmvattenventil i undercentral, brandskyddskontroll, sanering mot skadedjur utomhus.

Planerat underhåll

2018 Stamspolning, inköp av ny tvättmaskin, garantiåtgärder fönstermålning.

Ekonomi

Föreningen är helt skuldfri.

Avgift

Det finns inga planerade höjningar av avgiften. Nuvarande avgift är 2908 kr/m inkl värme, vatten, kabel-tv, bredband och balkongavgift.

Förråd

Vindsförråd om ca. 6 kvm.

Gemensamma utrymmen

Cykelförråd, tvättstuga, Uteplats med möbler och grill, Barnvagnsrum, Hobbyrum, Grovsoprum.

Bredband och tv

Bredband, ComHem 100 Mbit/s. Basutbudet ingår i avgiften.

Juridisk person

Juridiska personer accepteras inte.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida/från styrelsens ordförande. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Här bor du i en mycket trivsam del av Nedre Kungsholmen med närhet till såväl Fridhemsplan som Rålambshovsparken och vattnet vid Norr Mälarstrand. När området stadsplanerades föreskrevs att kvarteren skulle hållas öppna ner mot vattnet, så de skulle få så mycket sjökontakt som möjligt. I området finns många bra restauranger och caféer, både i de närmaste kvarteren och nere vid vattnet, och det är också lätt att ta med sig picknickfilten till någon park. I kvarteren runt Hantverkargatan finns många trevliga och unika butiker, och Fridhemsplan och Västermalmsgallerian bjuder på varuhus och galleriashopping. Du har promenadavstånd till centralstationen och city, annars finns det bussar runt hörnet som tar dig till exempel till Centralen, Odenplan och Södermalm, och du bor nära både Fridhemsplans och Rådhusets tunnelbanestationer.