Type and press Enter.

Stadsvandringar och föreläsningar

Stadsvandringar och föreläsningar

Bild på Garvargatan och Larssons Ateljé

En stadsvandring på östra Kungsholmen

Östra Kungsholmen fick sin stadsplan på 1600-talet och de äldsta gatu- och kvartersnamnen berättar om de människor som med tiden flyttade hit. Med Norr Mälarstrand fick stadsdelen en pampig boulevard längs vattnet. Kungsholmen var länge pionjärernas och innovationernas ö men under 1900-talet försvann allt fler av industrierna och ersattes av bostäder. Idag är det här en av Stockholms mest populära stadsdelar. Stadsvandringen börjar vid Kungsholms kyrka (se samlingsplats nedan) och tar ungefär 90 minuter.

Välkommen!

Datum: Den 28 maj 2022
Tid: 11:00
Samlingsplats: Stadsvandringen börjar vid entrén till Rådhusets T-banestation på Hantverkargatan (intill Kungsholms kyrka).

Gröndal

Gröndal, kåkstaden som blev mönsterförort

I början av 1900-talet var tanken att Gröndal skulle förvandlas till en idyllisk villaförstad med ett perfekt läge nära Stockholm. Det gick sådär och under många år fanns blandades industrier och bostäder i området. På 1940-talet köptes en stor del av marken upp av byggmästare Olle Engqvist som uppförde de välkända stjärn- och terrasshusen. Under denna stadsvandring kommer vi att ta del av Gröndals brokiga historia och titta på såväl äldre som nyare bebyggelse med dess skiftande arkitektur. Vandringen kommer att ta cirka en timme och vi samlas i anslutning till Lundbergs konditori i korsningen Gröndalsvägen/Sjöbjörnsvägen.

Välkommen!

Datum: Den 11 Juni 2022
Tid: 11:00
Samlingsplats: Mer information kommer.

Futurum

Firma Futurum

Under 1930-talet förändras arkitekturen radikalt och strama, funktionalistiskt präglade byggnader uppförs i stort antal. I många hem lever dock de gamla idealen kvar med tunga, mörka möbler som knappast är att betrakta som “funkis”. I mitten av 1930-talet finns det flera firmor i Stockholm som popaganda för nya ideal och bland dem märks Greta Magnusson-Grossmans Studion på Sturegatan och firma Futurum vid Norr Mälarstrand.

I denna föreläsning kommer vi att titta närmare på Futurum, en firma som startades av Margareta Köhler och Marie-Louise Idestam-Blomberg. Futurum slog upp dörrarna i oktober 1934 och avvecklades i början av 1941. Under denna tid skapade de många vackra interiör som i förhållandevis hög grad fångats på bild. Dessutom har mycket av materialet från de olika uppdragen bevarats vilket gör att vi kan få en spännande inblick i 1930-talets inredningsvärld, från såväl offentliga miljöer som utställningar och privata hem.

Välkommen!

Datum: 10 november 2022
Tid: 18:30
Samlingsplats: Biograf Zita, Birger Jarlsgatan 37.