Type and press Enter.

Stadsvandringar och föreläsningar

Stadsvandringar och föreläsningar

En stadsvandring och arkitektur och byggande i Birkastan!

Birkastan, området mellan Karlbergsvägen och Rörstrandsgatan, ägdes tidigare av Rörstrands porslinsfabrik som anlades på 1700-talet. Vid sekelskiftet 1900 började de sälja av mark och därefter uppfördes i rask takt en mängd bostadshus. Birkastan blev snabbt omtalad för sina undermåliga gator och torftiga arkitektur. Idag är området ett av Stockholms populäraste. Stadsvandringen börjar i korsningen Birkagatan/Rörstrandsgatan och tar ungefär en timme.

Välkommen!

Datum: Den 23:e April 2022
Tid: 11:00
Samlingsplats: Stadsvandringen börjar i korsningen Birkagatan/Rörstrandsgatan och tar ungefär en timme.

Förstaden Midsommarkransen

Söder om Stockholm, i dåvarande Brännkyrka kommun, anlades flera nya förstäder i början av 1900-talet. En av dem är Midsommarkransen som bebyggdes i rask takt under 1910-talets första år. Här fanns också många industrier och naturligtvis en spårvagnslinje! Under 1930- och 1940-talen inleddes en ny era och bland annat uppförde LM Ericsson sin stora fabrik. Under denna stadsvandring kommer vi att ta del av Midsommarkransens historia och titta på många intressanta byggnader från olika dela av 1900-talet. Vandringen tar cirka en timme och vi samlas i anslutning till tunnelbanan vid Tegelbruksvägen.

Välkommen!

Datum: Den 7:e Maj 2022
Tid: 11:00
Samlingsplats: Vi samlas i anslutning till tunnelbanan vid Tegelbruksvägen. Vandringen tar cirka en timme.

Gröndal

Gröndal, kåkstaden som blev mönsterförort

I början av 1900-talet var tanken att Gröndal skulle förvandlas till en idyllisk villaförstad med ett perfekt läge nära Stockholm. Det gick sådär och under många år fanns blandades industrier och bostäder i området. På 1940-talet köptes en stor del av marken upp av byggmästare Olle Engqvist som uppförde de välkända stjärn- och terrasshusen. Under denna stadsvandring kommer vi att ta del av Gröndals brokiga historia och titta på såväl äldre som nyare bebyggelse med dess skiftande arkitektur. Vandringen kommer att ta cirka en timme och vi samlas i anslutning till Lundbergs konditori i korsningen Gröndalsvägen/Sjöbjörnsvägen.

Välkommen!

Datum: Den 11 Juni 2022
Tid: 11:00
Samlingsplats: Mer information kommer.