Type and press Enter.

Stadsvandringar och föreläsningar

Stadsvandringar och föreläsningar

KÖKETS HISTORIA 

De svenska köken har genomgått en oerhörd utveckling från mitten av 1800-talet fram till idag. Tidigare fanns varken vatten eller avlopp och maten lagades över en öppen härd. Sedan kom vedspisen, kallvattnet, gasen, elektriciteten och så småningom faciliteter som kylskåp, rostfria diskbänkar och varmvatten. Länge hörde köken också samman med serveringsrum, jungfrukammare och matsal och i dessa utrymmen härskade ej sällan hembiträden och kokerskor, åtminstone i mer burgna hem. Från och med 1930-talet blev köken allt mer demokratiska och serveringsrum och hembiträden allt ovanligare. I mitten av 1940-talet startades Hemmens forskningsinstitut och 1950 fastslogs den svenska köksstandarden. Om detta och om tidstypiska kök från ungefär 1900 fram till 1960-talet handlar denna föreläsning.

Datum: Torsdag 19 sep
Tid: 18:30
Plats: Filmhuset Bio Victor.
Föreläsare: Bebyggelseantikvarie Gustav Bergström.

föreläsning vasastan

VASASTAN

Föreläsningen kommer framförallt att behandla den bebyggelse som växte fram under 1800-talets sista decennier och 1900-talets första, men även den stadsdel som försvann i samband därmed kommer att presenteras. Vi kommer att titta närmare på ett antal bostadshus och se hur de är disponerade och hur finesser som badrum, wc och centralvärme allt eftersom infördes i husen. Dessutom avhandlas arkitekturens utveckling och förändrade stadsplaneideal.

Datum: Torsdag 17:e Oktober
Tid: 18:30
Plats: Filmhuset Bio Victor
Föreläsare: Bebyggelseantikvarie Gustav Bergström.

Byggnasdsvårdsdagen

BYGGNADSVÅRDSDAGEN 2019

HISTORISKA HEM ÄR MYCKET STOLTA ATT PRESENTERA EN AV ÅRETS STÖRSTA HÄNDELSER FÖR DIG SOM ÄLSKAR GAMLA HUS, LÄGENHETER, INREDNING OCH MÖBLER

Lördag den 11 maj kl 11-16 kommer vi, tillsammans med några av de största namnen inom byggnadsvård och interiör, att ordna en dag fullspäckad med föreläsningar, workshops och utställare på vackra Gamla Riksarkivet på Riddarholmen i Stockholm.

Datum: lördag 11:e Maj
Tid: 11:00-16:00
Plats: Gamla Riksarkivet på Riddarholmen i Stockholm.