Type and press Enter.

Stadsvandringar och föreläsningar

Stadsvandringar och föreläsningar

Föreläsning om Gröndals bebyggelse och dess historia

Den 7:e Mars kl 12:00 kommer Gustav ”Rävjägaren” Bergström att hålla ett föredrag om Gröndals bebyggelse och dess historia på Kulturskolan i Gröndal, Sjöbjörnsvägen 1.

Under 1700-talet och stora delar av 1800-talet var Gröndal ett omtyckt utflyktsmål för sommarlediga stockholmare. I slutet av decenniet växte en mängd industrier upp i anslutning till stambanan som passerade Liljeholmen och en ny era stod för dörren. I början av 1900-talet anlades Gröndals Villastad som i reklamen marknadsfördes som “huvudstadens närmaste villaområde” men som i mångt och mycket blev en vildvuxen kåkstad. De träkåkar som uppfördes då kompletterades under 1910-talets första år av ett antal stenhus i stil med den bebyggelse som växte fram i Aspudden och Midsommarkransen. Under 1930–1940-talen kom barnrikehusen till Gröndal tätt följda av de omtalade stjärn- och terrasshusen som skapades av byggmästare Olle Engkvist och arkitekterna Backström och Reinius. Under 1950-talet uppfördes ett bostadsområde vid Ekensberg och i skiftet mellan 1950- och 1960-tal stod turen till ett Sannadalsplatån vars höghus än idag ger Gröndal en karaktäristisk silhuett.

Föreläsningen håller på i cirka 50 minuter. Tyngdpunkten kommer att ligga på Gröndals historia från sekelskiftet 1900 till början av 1960-talet och fokus kommer att ligga på arkitektur och byggande.

Välkommen!

Datum: Lördag 7:e Mars
Tid: 12:00
Plats: Kulturskolan i Gröndal, Sjöbjörnsvägen 1.
Föreläsare: Bebyggelseantikvarie Gustav Bergström.
Biljett: 75 kr

Inspirationskväll om 1700-talet och Axel von Fersen – Sveriges största äventyrare med Caroline Donath

Välkomna till en underhållande kväll med mycket historisk inspiration.

Vi börjar med en fördrink i Kristinehovs Malmgårds vackra 1700-talsrum, för att sedan luta oss tillbaka och höra på den hisnande berättelsen om Axel von Fersen, kvinnotjusare och äventyrare. Axel fick inte bara den franska drottningen Marie Antoinette på fall, utan även många andra grevinnor, furstinnor och prinsessor. Caroline Donath, känd från succén Axel von Fersens charmkurs, blandar anekdoter ur Axels liv med en humoristisk frågesport. Här är det inte dina historiekunskaper som premieras, utan din gissningsförmåga och slughet. Caroline berättar också om grevens storslagna palats i Kungsträdgården i Stockholm.

Under kvällens andra del får du inredningstips av inredaren Anders Löfgren om hur du själv kan få en ”touch” av 1700-tal till ditt hem. Anders är specialiserad på historiska miljöer och kan hjälpa dig med råd kring tapeter, målning, möbler och andra små men effektiva detaljer som t ex porslin och dukningar.

Kristinehov är en liten herrgård i närheten av tunnelbanan, bakom Högalidskyrkan i Hornstull.

18:30
Förmingel med historisk drink och smakprov på tidstypiskt tilltugg. Drinken ingår i biljettpriset.

19:00-20:00
Axel von Fersen special med Caroline Donath, historieunderhållare och expert på Axels charm.

20:00-21:00
Inredningstips med inredaren Anders Löfgren, VD för Kristinehovs Malmgård.

På plats finns även nytillverkade tapeter med 1700-talsmönster från Handtryckta tapeter på Långholmen. Här finns också nya tyger gjorda från 1700-talsoriginal. Tygerna kommer att finnas till försäljning.

Den lilla butiken är också öppen med rabatt för Historiska Hems följare.

Välkommen!

Datum: Tisdag den 31 mars
Tid: 18:30
Plats: Kristinehovs Malmgård, Kristinehovsgatan 2 i Stockholm,
t-bana Hornstull, uppgång Högalid.
Biljett: 160 kr för hela kvällen.