Type and press Enter.

Array
(
    [Bostadstyp] => 1-familjs friliggande villa
    [Adress] => Västankärrs skola
    [Område] => Trosa
    [Våning] => 
    [Rum] => 14 rum
    [Area] => 529 + 40 kvm
taxeringsinformation
Avser Västankärr Skola 1:1, Vackobol 2:1 ekonomibyggnad om 70 kvm (typkod 122) [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => 6 290 kvm [Avgift] => [Andelstal] => [Lägenhetsnummer] => [Pris] => 8 500 000 kr )

Västankärrs skola

VACKRA VÄSTANKÄRRS SKOLA I VÄSTERLJUNG

FOTO: JAHNSON STYLING: COPPARSTAD TEXT: MURÉN

VISNINGAR

Kontakta mäklaren för visning

Ansvarig mäklare

Charlotte Pellas
Reg. Fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp
1-familjs friliggande villa
Adress
Västankärrs skola
Område
Trosa
Rum
14 rum
Area
529 + 40 kvm
taxeringsinformation
Avser Västankärr Skola 1:1, Vackobol 2:1 ekonomibyggnad om 70 kvm (typkod 122)
Tomtareal
6 290 kvm
Pris
8 500 000 kr

Byggnad

Byggnadstyp
2-plansvilla
Byggnadsår
1924
Uppvärmning
Bergvärme, direktverkande, luft/luftvärmepump samt eldstäder
Energideklaration
Utförd 2024-06-27
Energiklass
B
Energiförbrukning
51 kWh/kvm per år
Fasad
Trä
Stomme
Trä samt murverk
Fönster
1+1 glas, 2- glas kopplade, isolerglas samt 1-glas
Bjälklag
Trä samt betong
Tak
Tegel och falsad plåt
Grundläggning
Platta på mark i källare samt torpargrund
Ventilationstyp
Självdrag
Vatten/Avlopp
Enskilt vatten året om. Enskilt avlopp
Fastighetsbet
Västankärrs Skola 1:1 och Vackebol 2:1

Allmänt om fastigheten

Uppvärmning
12 000 kr/år
El
4 000 kr/år
VA
4 500 kr/år
Renhållning
3 000 kr/år
Sotning
3 000 kr/år
Försäkring
15 500 kr/år
Försäkringsbolag
Länsförsäkringar
Total driftskostnad
42 000 kr/år, utöver detta tillkommer kostnad för fastighetsavgift/skatt 9 525 kr
Drift räknat på
5 personer
Kommentar
Hushållet använder ca 15 m3 ved / år för uppvärmning.
Taxeringskod
220, Småhusenhet, bebyggd
Taxeringsvärde
2 314 000 kr - Småhusbyggnad 1 701 000 kr, Småhusmark 613 000 kr
Summa pantbrev
2 730 000 kr
Tomtareal
6 290 kvm
Tomttyp
Natur- och trädgårdstomt
Vatten/avlopp
Enskilt vatten året om. Enskilt avlopp
Rättigheter
Gemensamhetsanläggning: Trosa Gisekvarn GA:4 ändamål: Vägar

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Stendörrens naturreservat
Trosa
Gisesjön
Nynäs slott
Skärgården

Arkitekturen

Arkitekt: 1924

I slutet av 1800-talet var den så kallade Schweizerstilen en populär inspirationskälla för arkitekter och husbyggare. Stilen var en fantasifull tolkning av lantliga byggnader i Schweiz. De svenska hus som uppfördes präglades också av en eklektisk blandning av tidens stilideal. Karaktäristiskt för byggnader från denna tid är därför stora verandor och en rik dekor av utsirat lövsågeri, till exempel takbrädor, fönsterfoder och andra dekorationer. Torn och frontespiser är vanligt förekommande på lite mer påkostade hus. Fasaderna kläddes ej sällan med liggande och stående panel som vanligtvis var spontad. Panelen målades ofta i oljefärg i gult eller grönt, men den klassiska rödfärgen användes också. Fönstren utfördes med kors- eller T-post och eventuell glasveranda försågs med konstfullt spröjsade fönster. Västankärrs skola är en ovanligt stor byggnad, långsträckt och med ett brutet tak som ger en imponerande volym. I mitten, på båda långsidorna, finns en stor uppbyggnad, en så kallad frontespis. Nedanför den ena finns en lång, glasad utbyggnad med småspröjsade fönster med välvd överkant. I vardera änden sitter en grönmålad trädörr med stående panel och glasad och spröjsad överdel. På den andra långsidan finns en klassisk brokvist med glasade pardörrar. Fasaden är klädd med liggande fasspontpanel i kombination med vitmålade foder, lister och vindskivor. Det finns också kontursågade detaljer i anslutning till fönster och gavlar. Fönstren är spröjsade och av varierande storlek, från 2 till 4 rutor höga. De största sitter i skolsalarna för att ge maximalt med ljus eftersom det inte fanns någon elektricitet när skolan var ny. I kyrkbyn Västerljung står en ståtlig gammal stenkyrka som har anor som sträcker sig tillbaka till 1100- och 1200-talen. Som så många andra byggnader från den tiden, har kyrkan förändrats under årens lopp. 1719 brändes den av ryssarna och 1889 fick fasaden sitt nuvarande utseende. En socken var en administrativ enhet som sedan länge ersatts av kommuner. En av de uppgifter som ålades socknen var att ordna med skolväsendet. Denna uppgift fastslogs 1842 när folkskolestadgan antogs. I slutet av 1850-talet kompletterades folkskolan med småskolan för att alla barn skulle få de grundläggande kunskaper som krävdes för att klara folkskolan. Det hade nämligen visat sig att många barn inte fick någon förberedande undervisning i hemmet. Småskolan var klass 1-2 och folkskolan 3-6. Senare tillkom så kallade fortsättningskurser och ett sjunde läsår.

Fastighetskarta

Trädgård

OMRÅDET

Södermanland är välkänt för sitt vackra landskap och trakterna kring Trosa utgör inget undantag. Västerljungs socken i Södermanland är idag en del av Trosa kommun. Här finns sjön Trocken och en blandning av skogsbygd och böljande odlingsmarker. I söder ligger skärgården och fjärdarna Tvären och Hållsviken. I Västankärrs skola bor man avskilt men med grannar inom gångavstånd. På tio minuters bilfärd är man både i Vagnhärad och i Trosas stadsidyll med restauranger och butiker. Trosa är en idyll som lätt går under benämningen sommarstad, men näringen blomstrar året om. Utbudet av butiker, restauranger, caféer och hotell är brett och kvalitativt. På tio minuters bilresa nås också havet och havsbad. Sjöbad med både strand och klippor finns även en kvarts promenad bort i Gisesjön. Från Vagnhärad tar man tåget till Stockholm på 35 minuter, därtill finns Trosabussen till Liljeholmen och länstrafiken till Södertälje.