Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Idungatan 10
  [Område] => VASASTAN
  [Våning] => 3 av 3, ej hiss
  [Rum] => 1 rum och kök
  [Area] => 30 kvm
Enligt uppmätning [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => [Avgift] => 2 508 kr/mån Inkl. Värme & vatten. Obligatoriskt tillägg om 88 kr/mån för balkong och 175 kr/mån tillkommer för bredband & kabel-tv. [Andelstal] => 2,07156 % [Andel av årsavgift] => 2,06 % [Lägenhetsnummer] => 15/1301 [Bostadens indirekta nettoskuldsättning] => 167 437 kr, Beräkning av bostadsrättens indirekta nettoskuldsättning har utförts på bostadsrättens andelstal. Informationen till beräkningen är inhämtad från föreningens årsredovisning 2021. [Förråd] => Nyttjanderätt till ett vindsförråd om ca 10 kvm och ett källarförråd om ca 8 kvm enligt säljarens uppgifter. )

Idungatan 10

MYSIG SEKELSKIFTESLÄGENHET HÖGST UPP MED BALKONG

TEXT: MURÉN FOTO: OZOLLAPA

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Valerie Petrova
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Idungatan 10
Område
VASASTAN
Våning
3 av 3, ej hiss
Rum
1 rum och kök
Area
30 kvm
Enligt uppmätning
Avgift
2 508 kr/mån Inkl. Värme & vatten. Obligatoriskt tillägg om 88 kr/mån för balkong och 175 kr/mån tillkommer för bredband & kabel-tv.
Andelstal
2,07156 %
Andel av årsavgift
2,06 %
Lägenhetsnummer
15/1301
Bostadens indirekta nettoskuldsättning
167 437 kr, Beräkning av bostadsrättens indirekta nettoskuldsättning har utförts på bostadsrättens andelstal. Informationen till beräkningen är inhämtad från föreningens årsredovisning 2021.
Förråd
Nyttjanderätt till ett vindsförråd om ca 10 kvm och ett källarförråd om ca 8 kvm enligt säljarens uppgifter.

Driftskostnader

El
2 000 kr/år
Försäkring
3 000 kr/år
Övrigt
2 040 kr/år
Total driftskostnad
7 040 kr/år
Drift räknat på
1 person
Kommentar
Övrigt gäller gas.

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Vilda Violer
Blomsterhandel
Vinverket
Mysig vinbar med stort utbud
Haga Tennis
Och Hagaparken överlag
Le Petit Couchon
Fransk restaurang och deli
ICA Vanadis
Kanonbra matbutik med trevlig tillhörande deli

Arkitekturen

Arkitekt: Oscar Holm 1903

Huset på Idungatan 10, Odin 24, uppfördes mellan 1903 och 1904 och ritades av Oscar Holm (1863–1946), en arkitekt som står bakom ett trettiotal byggnader i Stockholms innerstad, främst i Vasastan. Vid flera av byggena verkade han också som byggmästare, vilket också är fallet med Odin 24. Byggherre var Helena Odhner (1874–1958). Att en kvinna vid det förra sekelskiftet var verksam som byggherre hör inte till vanligheterna utan får ses som unikt. Helena Odhners namn hittas på flera byggen i Vasastan och på Kungsholmen från sekelskiftet och framåt, under en tid som hon också födde fyra barn. Hennes liv väcker onekligen nyfikenhet, men tyvärr finns inte mycket dokumenterat i övrigt om henne. Odin 24, som består av ett gatuhus och ett gårdshus, är uppfört i jugendstil och har en välbevarad, ornamenterad och vitputsad gatufasad med ursprungliga och grönmålade fönster. När huset stod nytt var det inrett med torrklosetter med avträden på gården. 1923 utfördes vatten- och avloppsritningar och lägenheterna fick toalettrum.

FÖRENINGEN

Brf Idun

Brf Idun Stockholm är en äkta bostadsrättsförening som äger fastigheten Odin 24 på adressen Idungatan 10 och 10A. Föreningen bildades som en BF 1919 men ombildades till en bostadsrättsförening 1996. Huset byggdes 1903 och ritades av arkitekt Oscar Holm. Föreningen äger marken.

Antal lägenheter och lokaler

35 lägenheter upplåtna med bostadsrätt (totalt ca 1857 kvm), varav vissa är sammanslagna till större lägenheter och 2 är bostadsrättslokaler. Föreningen har även 1 hyreslokal om ca 70 kvm som i nuläget är en konstateljé. Vindarna finns kvar som en dold ekonomisk tillgång.

Årsavgift

Betalas månadsvis i förskott. I avgiften ingår värme & vatten. Ett obligatoriskt månadstillägg om 88 kr för balkong och 175 kr tillkommer för 100 Mbit bredband & kabel-tv baspaket som levereras av Telenor.

Ekonomi

Föreningen har god ekonomi och amorterat löpande på sina lån. De långfristiga skulderna är ca 9 mkr vilket ger en belåning på ca 4 960kr/kvm boyta. Det finns inga beslutade avgiftshöjningar. Se mer information om föreningens ekonomi i årsredovisningen.

Stadgar

Juridisk person godkänns ej i föreningen. Delat ägande godkänns. Andrahandsuthyrning godkänns i samråd med styrelsen. Styrelsen kan komma att vilja träffa den nya medlemmen i samband med godkännande av medlemskap.

Gemensamma utrymmen

Det finns en fin innergård med grillar och utemöbler. Gården renoverades 2011 med konstgräs, och planteringar av träd, buskar och växter. Föreningen har en gemensam tvättstuga i gårdshusets källare utrustad med två tvättmaskiner, en torktumlare samt torkskåp. Samtliga maskiner är nyligen utbytta. Det finns dessutom ett hobbyrum, bastu/relax samt cykel-/barnvagnsrum i källaren.

Urval renoveringar

1989, byte av köksstammar & elstigare. 1989-2006, byte WC-stammar. Gathusets WC-stammar byttes 2006. 2007, renovering av gathusets fasad mot gatan. 2007-2008, trapphusrenovering. 2013, byte & relining av horisontella stammar i källaren. 2013, renovering av bastu och relaxavdelning. 2014, byte av undercentral. 2017, renovering av samtliga fönster och ytterdörrar. 2019, stamspolning. 2020, OVK. 2020, renovering av gathusets fasad mot gården. Se årsredovisning för mer information om utförda renoveringar.

Kommande renoveringar

Om ca 5 år ska gårdsbjälklag renoveras. Om ca 10 år bör taket renoveras/bytas samt renovering av gårdshusets fasad. Föreningen följer en underhållsplan.

Renovering av lägenhet

Vid större renovering av bostadsrätt behöver medlemmen inkomma med underlag till styrelsen och få renoveringen godkänd innan arbetet påbörjas. Det ska vara fackmannamässigt utfört och renoverat på ett sätt som följer branschens regelverk.

Parkering

Boendeparkering gäller längst gatorna, se Stockholm Stads hemsida för mer information.

Överlåtelseavgift och medlemskapsavgifter

Köpare betalar överlåtelseavgift om ca 2,5% av prisbasbeloppet samt en pantsättningsavgift om 1% av prisbasbeloppet.

Förvaltare

Ekonomisk förvaltning sköts av Nabo. Fastighetsskötsel av Fastighetshjälpen Lindgren.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Trygg-Hansa.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens styrelse februari 2023, stadgar samt senaste årsredovisningen. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Idungatan är en trevlig kvarterslång liten gata med bebyggelse från mestadels förra sekelskiftet. Med sina 200 meter är den en av innerstadens kortaste gator, lugn och enkelriktad, men med närhet till många trevliga restauranger och en mycket bra matbutik runt kvarteret, Ica Supermarket på Vanadisvägen. Läget mitt emellan knutpunkten Odenplan och oasen Hagaparken är idealiskt. Känslan är ett centralt boende, men där man snabbt kan komma bort från storstan om man vill det.