Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Karlbergsvägen 87
  [Område] => Vasastan - Birkastan
  [Våning] => 3 av 7, hiss finns
  [Rum] => 2 rum och kök
  [Area] => 64 kvm
Enligt uppmätning [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => [Avgift] => 3 538 kr/mån Inkluderar värme och vatten [Andelstal] => 3,54317 % [Andel av årsavgift] => 3,26437 % [Lägenhetsnummer] => 00003/1301 [Bostadens indirekta nettoskuldsättning] => 68 649 kr, bostadsrättens indirekta nettoskuldsättning har beräknats på bostadsrättens andel av årsavgift. Informationen till beräkningen är inhämtad från föreningens årsredovisning 2022. [Förråd] => Till lägenheten hör ett källarförråd [Pris] => 5 995 000 kr )

Karlbergsvägen 87

Bland de blomstrande förgårdarna - 1910-talspärla med balkong in mot gård

TEXT: TÄCKENSTRÖM FOTO: BOUKARI SCENOGRAFI: COPPARSTAD

BUDGIVNING

Högsta bud: 6 010 000 kr
Bud
Budgivare
Tidpunkt
6 010 000 kr
1
26 sep 19.35
* = Annullerat bud

VISNINGAR

Kontakta mäklaren för visning

Ansvarig mäklare

Valerie Petrova
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Karlbergsvägen 87
Område
Vasastan - Birkastan
Våning
3 av 7, hiss finns
Rum
2 rum och kök
Area
64 kvm
Enligt uppmätning
Avgift
3 538 kr/mån Inkluderar värme och vatten
Andelstal
3,54317 %
Andel av årsavgift
3,26437 %
Lägenhetsnummer
00003/1301
Bostadens indirekta nettoskuldsättning
68 649 kr, bostadsrättens indirekta nettoskuldsättning har beräknats på bostadsrättens andel av årsavgift. Informationen till beräkningen är inhämtad från föreningens årsredovisning 2022.
Förråd
Till lägenheten hör ett källarförråd
Pris
5 995 000 kr

Driftskostnader

El
3 400 kr/år
Försäkring
4 000 kr/år
Total driftskostnad
7 400 kr/år
Drift räknat på
1 person
Kommentar
Enligt säljarens uppgift i indikativt syfte. Avtal och förbrukning är alltid individuellt.

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Lillebrors bageri
Omtalade Lillebrors med stans högst prisade semlor (bland annat)
Mariannes Fiskaffär
Med anor från tidigt 1900 tal så är detta en av de äldsta fisk och skaldjursaffärerna!
Karlbergsslottspark
Vacker park bakom Karlbergsslott, fint promenadstråk längst vattnet. Här kan man även bada!
Kajsa varg delikatessbutik
En väletablerad butik med fokus på ett sortiment som är bra för miljön. Här hittas inte minst ekologiska och närproducerade delikatesser och matvaror
Rörstrandsgatan
Stockholms förmodligen bästa restauranggata. Sommartid stängs gatan av från bilar och alla uteserveringar dukar upp

Arkitekturen

Arkitekt: Höög & Morssing 1912

Fastigheten Kadetten 3 har originalritningar daterade 1911 signerade av arkitektduon Anders Höög och Gunnar Morssing. Något år innan hette firman Dorph & Höög då Victor Dorph arbetade ihop med Anders Höög. Duon hade under nittonhundratalets början Stockholms största arkitektfirma, tillsammans ritade de omkring 230 hyreshus, byggnader som än idag utgör ett viktigt inslag i stadsbilden. En stor del av de hus som Dorph & Höög ritade uppfördes i Vasastaden, mycket beroende på att byggnadsverksamheten var omfattande i denna del av Stockholm vid 1900-talets början. Vad som förorsakade att de gick skilda vägar 1910 kan vi bara spekulera i, men troligtvis hann Dorph ha ett finger med i ritningen av denna fastighet. Kadetten 3 är uppfört inom perioden för den nationalromantiska eran. Originalritningen visar på en ståtlig byggnad med putsad fasad, småspröjsade fönster, ett utskjutande burspråk samt brant takfall där översta inredda våningen troligen fick en träfasad. Fasaden kännetecknas av de stora välvda fönsterpartierna, något som också återfinns i det anslutande trapphuset som leder till den övre innergården, där även en gångbro finns intill ett bevarat träd. Trapphuset som sådant skvallrar om de stora nivåskillnaderna som huset vilar på, med pampiga dimensioner till följd av högt i tak och en storstilad trappa.

FÖRENINGEN

Brf Kadetten 3

Föreningen

Brf Kadetten 3 är en äkta bostadsrättsförening som förvärvade fastigheten Kadetten 3 år 1992. Föreningen består av ett gathus och ett gårdshus på adress Karlbergsvägen 87 och 87 A-B. Föreningen upplåter 36 lägenheter med bostadsrätt om totalt 1 890 kvm. Huset byggdes år 1911 efter ritningar av arkitektduon Höög & Morssing. Föreningen äger sin mark.

Ekonomi

År 2021 omvandlades råvinden i gathuset till vindslägenhet vilket stärkte föreningens kassa samt de årliga intäkter. Året därefter såldes även den kvarvarande hyresrätten och ombildades till bostadsrätt vilket möjliggjorde en full amortering på föreningens långfristiga lån. Enligt årsredovisningen för 2022 har föreningen ca 1,85 mkr i kassan och 3,9 mkr i kortfristiga lån vilket ger en låg belåningsgrad om endast 1 852 kr/kvm.

Bredband och kabel-tv

Fastigheten är ansluten till kabel-tv via Tele2 och möjlighet till internetanslutning via Tele2. Separat avtal tecknas.

Stadgar

Juridisk person godkänns ej i föreningen, delat ägande accepteras med minsta ägarandel om 10%. Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd av styrelsen under 6 – 12 månader förutsatt att det finns giltiga skäl.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har en tvättstuga utrustad med med tre tvättmaskiner, en torktumlare samt ett torkskåp. Det finns även en asfalterad innergård med utemöbler. Efter fönsterrenoveringen kommer även föreningens framsida att rustas upp. Cykel- och barnvagnsförråd i gatuplan.

Renovering

2021 Råvinden byggdes om till lägenhet i gathuset och i samband med det renoverades hissar i gatuhuset (87 och 87A), takomläggning gathus, partiellt stambyte Karlbergsvägen 87A, 2018 fasad, ombyggnad av gammal tvättstuga till lägenhet, 2013 stamspolning, 2009 trapphusrenovering, viss takrenovering, 2004 värmecentral, fönsterrenovering, 1982 stambyte samt övrig totalrenovering av elstigare, fasadrenovering, byte av vissa fönster.

Planerade renoveringar och ombyggnationer

Just nu renoverar föreningen samtliga fönster i alla tre uppgångar, gården på framsidan och hissen port B. Renoveringen kommer att kosta ca 2,1 mkr, varav ungefär hälften av kostnaden kommer betalas ur kassan. Stambyte planeras år 2032.

Städning och städdagar

Trappstädning sker på entreprenad, gemensamma städdagar förekommer två gånger per år.

Försäkring

Föreningen har försäkring via Brandkontoret, medlem tecknar bostadsrättstillägg via sin hemförsäkring.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Nabo.

Föreningens hemsida

www.kadetten3.se

Övrigt

Föreningen genomgår just nu en OVK besiktning som är i slutskedet. Efter att den är färdigställd kommer en ny energideklaration att upprättas för fastigheten.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens officiella faktadokument i maj 2022. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

På denna adress bor du på den lugna och pampiga delen av Karlbergsvägen, mitt i den klassiska stenstaden, men tyst och rofyllt. Gatuhusen frontas av karakteristiska fina förgårdar som för tankarna till London, och gör gatan bred och insynsskyddad. Bland alla ståtliga bostadshus finns många trevliga småbutiker, restauranger och caféer, till exempel på Rörstrandsgatan och vid Sankt Eriksplan. Närheten till parker och vatten som Karlbergsparken, Hagaparken och Brunnsviken är en stor tillgång. Den som gillar att springa/promenera har många alternativ att välja mellan. Två innerstadsbussar går på Karlbergsvägen och flera blåbussar trafikerar Sankt Eriksgatan. Pendeln nås vid Odenplan och tunnelbanan vid Sankt Eriksplan, och om några år kommer en ny tunnelbanestation vid Torsplan. Det är även fin cykelväg till Solna och Mall of Scandinavia.