Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Andel i bostadsförening
  [Adress] => Timmermansgatan 41
  [Område] => Södermalm
  [Våning] => 0.5 av 5, ej hiss
  [Rum] => 2 rum och kök
  [Area] => 35,8 kvm
Förvaltarens information
Enligt lägenhetsregistret är den 1 rok [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => [Avgift] => 2 006 kr/mån Inkl. värme och vatten. Obligatorisk tillägg för el 1050kr/mån [Andelstal] => 4,7149 % [Lägenhetsnummer] => 3/1003 [Bostadens indirekta nettoskuldsättning] => 93 859 kr, bostadsrättens indirekta nettoskuldsättning har beräknats på bostadsrättens andel av årsavgift. Informationen till beräkningen är inhämtad från föreningens årsredovisning 2022. [Förråd] => Till lägenheten hör ett källarförråd om ca 2 kvm och ett vindsförråd om ca 2 kvm. )

Timmermansgatan 41

MYSIG OCH SOCIAL SEKELSKIFTESTVÅA MITT PÅ SÖDER

TEXT: MURÉN STYLIST: LINGSELL FOTO: BORGELIN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Sarah Gesarf
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Andel i bostadsförening
Adress
Timmermansgatan 41
Område
Södermalm
Våning
0.5 av 5, ej hiss
Rum
2 rum och kök
Area
35,8 kvm
Förvaltarens information
Enligt lägenhetsregistret är den 1 rok
Avgift
2 006 kr/mån Inkl. värme och vatten. Obligatorisk tillägg för el 1050kr/mån
Andelstal
4,7149 %
Lägenhetsnummer
3/1003
Bostadens indirekta nettoskuldsättning
93 859 kr, bostadsrättens indirekta nettoskuldsättning har beräknats på bostadsrättens andel av årsavgift. Informationen till beräkningen är inhämtad från föreningens årsredovisning 2022.
Förråd
Till lägenheten hör ett källarförråd om ca 2 kvm och ett vindsförråd om ca 2 kvm.

Driftskostnader

El
12 600 kr/år
Försäkring
3 317 kr/år
Övrigt
3 664 kr/år
Total driftskostnad
19 581 kr/år
Drift räknat på
2 personer
Kommentar
Kostnader under övrigt avser gas.

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Hallmans restaurang
Morfar Ginko bar
Mariaberget och Ivar Los park
Drop Coffee café
Plais restaurang

Arkitekturen

Arkitekt: 1904 Per Olof Hallman

I kvarteret Dykärret uppfördes under 1904–1907 sju fastigheter på uppdrag av byggherren Johan Malcolm Juhlin. Samtliga ritades av Per Olof Hallman, en av tidens mest inflytelserika arkitekter och stadsplanerare och en person som betytt mycket för Stockholms stadsbild. Nybyggnadsritningarna av Dykärret 15 visar ett mycket vackert hus med en dekorerad och rusticerad fasad, men som så många hus har även detta genom tiden fått en förenklad fasad. Fönstren är dock de ursprungliga. Tittar man på originalplanlösningarna ser man också att många lägenheter hade wc redan från början, vilket var tidigt för tiden.

FÖRENINGEN

Bf Timmermannen u.p.a

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Dykärret 15. Föreningen består av 13 lägenheter, varav alla är upplåtna med andelsrätt. Föreningen är en äkta bostadsförening. Föreningen äger marken och påverkas således ej av eventuellt höjda tomträttsavgälder. Huset ritades 1907 och ritades av arkitekt Per Olof Hallman.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen ombildades år 1909. En bostadsförening är en förening som bildades före 1930 och som upplåter nyttjanderätt till bostäder. Bostadsföreningar lyder under lagen om ekonomiska föreningar och föreningens stadgar, men inte automatiskt under bostadsrättslagen, om inte delar av lagen finns medtagna i dess stadgar. I en bostadsförening är man andelsägare eller innehar en andel i en bostadsförening. Skatteregler samt belåningsmöjligheter är desamma som för bostadsrättsföreningar.

Ekonomi

Enligt årsredovisningen 2022 uppgår lånen av långfristig karaktär till ca 3 302 000kr och ger en belåningsgrad på ca 4 002 kr/kvm bostadsrättsyta. Det finns inga planerade avgiftshöjningar.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av SBC Bostadsrättscentrum AB.

Bredband och Kabel-TV

Föreningens leverantör avseende bredband och Kabel-TV är Tele 2.

Juridisk person och delat ägande

Föreningen godkänner inte juridisk person som medlem i föreningen, men delat ägande accepteras.

Överlåtelse- och pantsättningsavgift

Föreningen tar ut en överlåtelseavgift på 1 433 kr som betalas av köpare, samt en pantsättningsavgift på 573 kr.

Gemensamma utrymmen

Bakom huset finns en stenbelagd innergård med utemöbler, planteringar och grillplats. Föreningen har även en gemensam tvättstuga och cykelförråd.

Planerade renoveringar

Byggnation och avyttring av vindslägenhet och i samband med det byte av tak och installation av hiss. Detta förväntas ske 2028-2030. Föreningen har en underhållsplan som sträcker sig fram till 2050.

Tidigare renoveringar i urval

2021, Stambyte köksstammar.

2020, Installation av toalett i källare.

2017, Trapphusrenovering.

2007, Tak.

1987, Fasadrenovering.

1980, Badrummsstammar.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens årsredovisning 2022, stadgar och telefonkontakt med styrelsen i april 2024. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Som boende på denna adress befinner man sig i en härlig lokation mitt på Söder. Timmermansgatan är den tysta gatan som ligger precis vid det mer myllrande klustret Swedenborgsgatan, Wollmar Yxkullsgatan och Mariatorget, med alla dess barer, caféer, butiker, bagerier med mera. Läget är centralt och promenadvänligt men man har dessutom alldeles utmärkta kollektivtrafiksmöjligheter med både tunnelbana och pendeltåg nära och busshållplats för flera linjer precis utanför porten.