Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Katarina Bangata 13
  [Område] => Södermalm - SoFo
  [Våning] => 5 av 5, hiss finns
  [Rum] => 4 rum och kök
  [Area] => 118 kvm
Föreningens information [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => [Avgift] => [Andelstal] => 5,0277 % [Andel av årsavgift] => 5,0277 % [Lägenhetsnummer] => 0025/1402 [Bostadens indirekta nettoskuldsättning] => Då tillgångarna överstiger skulderna uppstår ingen nettoskuld utan en nettotillgång. [Förråd] => Lägenheten disponerar ett förråd i källaren [Pris] => 17 000 000 kr Bud )

Katarina Bangata 13

STORSLAGEN VINDSVÅNING MED ÖPPEN SPIS INTILL SÖDERMALMS MYSIGASTE ALLÉ

FOTO: BORGELIN STYLING: YNGFALK TEXT:BECK REMNERS

VISNINGAR

Kontakta mäklaren för visning

Ansvarig mäklare

Konstantin Dallas
Reg fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Katarina Bangata 13
Område
Södermalm - SoFo
Våning
5 av 5, hiss finns
Rum
4 rum och kök
Area
118 kvm
Föreningens information
Andelstal
5,0277 %
Andel av årsavgift
5,0277 %
Lägenhetsnummer
0025/1402
Bostadens indirekta nettoskuldsättning
Då tillgångarna överstiger skulderna uppstår ingen nettoskuld utan en nettotillgång.
Förråd
Lägenheten disponerar ett förråd i källaren
Pris
17 000 000 kr Bud

Driftskostnader

El
6 000 kr/år
Försäkring
4 000 kr/år
Total driftskostnad
10 000 kr/år
Drift räknat på
3 personer

planskiss

Arkitekturen

Arkitekt: GUSTAF ADOLF FRISTEDT 1902

Bostadshuset vid allén på Katarina Bangata 13, Pelikanen 5, ritades 1902 av Gustaf Adolf Fristedt. Pelikanen 5 är ett tidstypiskt 1900-talshus i jugendstil med slätputsade fasadytor. Fasadens mjuka arkitekturspråk bryts av med en pampig portal som välkomnar in till trapphuset. Källaren består av ett 1300-talskloster och lokalen har tidigare även varit dragspelsfabrik. Brf Pelikanen 5 är en äkta bostadsrättsförening med 24 lägenheter med bostadsrätt och 4 lokaler. Föreningen erbjuder en stor och trevlig gemensam gård, och i huset finns också en bra tvättstuga och cykelrum.

FÖRENINGEN

Brf Pelikanen 5

Föreningen

Brf Pelikanen 5 (org. 769607-9917) är en äkta förening som förvärvade fastigheten Pelikanen 11 (och 12) år 2005. Föreningen består av ett flerbostadshus med 25 lägenheter med bostadsrätt. År 2020 blev Brf Pelikanen 5 en äkta bostadsrättsförening. Föreningen genomgick 2019 en sk 3D-bildning vilket medförde att Brf Pelikanen 5 delades upp i två nya fastigheter, Pelikanen 11 och 12. De affärslokaler som hyrs ut är till största delen lokaliserade i fastigheten Pelikanen 12 som ägs av ekonomisk förening, medan bostadsrätterna är lokaliserade i fastigheten Pelikanen 11. Medlemmarna i brf-föreningen äger andelar i ekonomisk förening med samma andelstal som de innehar i brf-föreningen, detta ger mycket goda intäkter till brf-föreningen och möjliggör avgiftsfritt boende och eventuella utdelningar från den ekonomiska föreningen.

Ekonomi

Föreningen har exceptionellt bra ekonomi, föreningen är i princip obelånad då lån och tilgångar tar ut varandra, och en indirekt nettotillgång uppstår om ca 1.802.080 kr enligt årsredovisningen för 2022. I nuläget är boendet avgiftsfritt och det finns inga beslutade avgiftsförändringar. Föreningen tror att de kommer med största sannolikhet införa månadsavgift och det kan inte garanteras att utdelning från den Ekonomiska Föreningen kommer att göras inom de närmaste åren.

Överlåtelseavgift/Pantsättningsavgift

Föreningen tar ut en överlåtelseavgift på 1 312,5 kr av köparen och en pantsättningsavgift om 525 kr av pantsättaren vid tagande av lån.

Renoveringar, i urval

Huset är i mycket gott skick, ombyggnad har skett vid flera tillfällen och en genomgripande ombyggnad skedde 1986. Taket lades om, ny takvärmeanläggning och nya stuprör på hela fastigheten installerades 2022.

Planerade renoveringar

Gårdsbjälklag 2023/2024, fasad mot innergården 2025, mot innergården. 2027 fasad mot gata, 2028 reelining.

Bredband och kabel-tv

Föreningen har avtal med Telenor för bredband och ComHem för kabel-tv (grundutbud), detta ingår i avgiften.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Gemensamma utrymmen

Tvättstuga, trevlig innergård med cykelställ och utemöbler, soprum med viss källsortering, två cykelrum.

Städning och städdagar

Trappstädning sker på entreprenad, gemensamma städdagar förekommer 2 gånger / år, vår och höst.

Medlemskap

Föreningen godkänner inte juridisk person som medlem i föreningen, delat ägande accepteras.

Hemsida

www.pelikanen5.se

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens officiella faktadokument och kontakt med styrelsen i oktober 2023. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Denna bostad ligger trevligt belägen mitt emellan Nytorget och Skanstull, Katarina Bangatas breda allé är ett grönt stråk mitt i folkvimlet med mycket lite biltrafik. Nära till city men också ett barnvänligt område med många skolor och förskolor. Ett stort utbud av restauranger, barer, caféer och kommunikationsmedel av olika slag finns i alla riktningar. Dessutom ligger Vitabergsparken, Nytorget och Blecktornsparkerna på kort promenadavstånd, liksom vattnet och kajerna med fina motionsstråk och bad vid Årstaviken. Fina lekparken Bryggartäppan som föreställer 1800-talets Södermalm i miniatyr, inspirerad av Per-Anders Fogelströms ”Mina drömmars stad”, ligger i samma kvarter och intill den ligger en stor välsorterad Coop-butik öppen till 23 varje dag. Ifrån denna dress har ni dessutom tillgång till Ringen Centrum och Götgatans utbud av butiker och service.