Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Svartensgatan 12A
  [Område] => Södermalm - Mosebacke
  [Våning] => 5 av 5, hiss finns, Hiss till plan 4
  [Rum] => 4 rum
  [Area] => 96 + 29 kvm
Enligt uppmätning
96 kvm boa, 9 kvm bia (oisolerat vindsutrymme), 20 kvm ej mätvärt utrymme (under snedtak) [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => [Avgift] => 5 221 kr/mån inkl. värme och vatten [Andelstal] => 5,084 % [Andel av årsavgift] => 5,084 % [Lägenhetsnummer] => 0051/1501 [Bostadens indirekta nettoskuldsättning] => 461 562 kr, Bostadsrättens indirekta nettoskuld till föreningen baseras på årsredovisningen 2021. [Pris] => 14 000 000 kr )

Svartensgatan 12A

VINDSVÅNING VID MOSEBACKE TORG MED TRE SOVRUM, ÖPPEN SPIS OCH BALKONG I SÖDER

TEXT: BECK REMNES STYLING: COPPARSTAD FOTO: BOUKARI

VISNINGAR

Kontakta mäklaren för visning

Ansvarig mäklare

Caroline Klasson
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Svartensgatan 12A
Område
Södermalm - Mosebacke
Våning
5 av 5, hiss finns, Hiss till plan 4
Rum
4 rum
Area
96 + 29 kvm
Enligt uppmätning
96 kvm boa, 9 kvm bia (oisolerat vindsutrymme), 20 kvm ej mätvärt utrymme (under snedtak)
Avgift
5 221 kr/mån inkl. värme och vatten
Andelstal
5,084 %
Andel av årsavgift
5,084 %
Lägenhetsnummer
0051/1501
Bostadens indirekta nettoskuldsättning
461 562 kr, Bostadsrättens indirekta nettoskuld till föreningen baseras på årsredovisningen 2021.
Pris
14 000 000 kr

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Arkitekturen

Arkitekt: 1915 Olof Jonsson

Det nuvarande huset på fastigheten Kejsaren 27 med adressen Svartensgatan 12 representerar en epok i Stockholms stadsbyggnadshistoria. Det är ett välbevarat, tidstypiskt hyreshus från början av förra seklet, år 1915 och ritades av arkitekt Olof Jonsson. Planlösning och inredning anslöt till tidens arkitektmode, men med ljus och öppen innergård. Tekniskt sett låg huset i framkant, med vatten och avlopp, toalett, centralvärme och elektricitet i samtliga lägenheter. Kvarteret Kejsaren är uppkallat efter boktryckaren, Hendrik Keiyser, som var bosatt på Högbergsgatan på 1600-talet. Keiyser är än idag berömd för sina utsökta träsnitt. År 1723 drabbades området runt Katarina kyrka av en storbrand, som slukade hela kvarteret Kejsaren. Ingenting finns kvar av 1600-talsbebyggelsen, och tomten Kejsaren 27 stod länge obebyggd efter branden. Den, tillsammans med granntomten Kejsaren 26 (Svartensgatan 12 och 14), köptes år 1745 av en sidenfabrikör. Han ägde redan de angränsade tomterna mot Högbergsgatan. På de tomterna låg hans bostad med stor trädgård och ett sidenväveri grundat 1732. År 1961 publicerade Föreningen Södermalm ett intressant material om två rivna gamla södergårdar. En av dessa gårdar, med tillhörande trädgård, var alltså den mellan Svartensgatan och Högbergsgatan. Under 1700- och 1800-talet ägdes tre/fyra tomter av ett antal personer som blev släkt med varandra. Det gamla fastighetsregistret (Riksarkivet) visar hur Svartensgatan 12, Svartensgatan/Mosebacke Torg 14 och Högbergsgatan 30/30A tidigare hängde ihop och hur sidenväveriet och övriga hus och byggnader gick i arv inom släkterna Stenberg, Stokoe och Berg. Från år 2018 påbörjade man renoveringsprojektet att försöka återskapa i alla fall en bråkdel av den trädgård som en gång stoltserade på platsen. Där Stenberg, Stokoe och Berg ordnade stora bjudningar, supéer och bröllop med 100 personer i huset under 1800-talet, med gnistrande kristallkronor, färgrika storblommiga mattor och broderade kuddar i alla soffor, medan Mormor Stokoes barnbarn sprang omkring på den stora tomten mellan Högbergsgatan och Svartensgatan, tittade på hästar och plockade äpplen i den stora trädgården.

FÖRENINGEN

Brf Kejsaren 27

Föreningen och antal lägenheter

Föreningen innehar fastigheten Kejsaren 27 omfattande 28 bostadsrätter och 2 lokaler som hyrs ut. Föreningen beskattas som äkta. Fastigheten uppfördes 1915 och ritades av arkitekt Olof Jonsson.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen bildades 1980. Fastigheten övertogs i september 1981.

Mark

Föreningen äger marken.

Ekonomi

Den totala lånestocken är knappt 10 mkr, motsvarande 4 354 kr/kvm/bostadsrättsyta. I kassan finns ca 700 tkr och i fonden för yttre underhåll 1,5 mkr.

Förvaltare

Styrelsen har tecknat avtal med MBF (Mälardalens Bostadsrättsförvaltning i Västerås) om ekonomisk och administrativ förvaltning.

Urval renoveringar

1983-1984 - En omfattande upprustning av huset och lägenheterna, inkl stambyte.

2015 - Installation öppen fiber.

2018 - byte alla avloppsstammar under källare och gård. Grävde ut gården och fuktisolerade mot ytterväggarna. Skapade ny fin innergård. Renovering tvättstuga.

2022 - byte styrenhet i fjärrvärmesystemet. Helrenovering av hissen.

Kommande renoveringar

Föreningen följer en underhållsplan. Närmast är renovering/lagning av delar av tak, fönster och fasad, men det är inte planlagt i tiden.

Försäkring

Föreningens fastighet är försäkrad till fullvärde i Länsförsäkringar Stockholm.

Gemensamma utrymmen

Liten, lummig fin innergård med blomlådor, klängväxter och välskött gräsmatta samt utemöbler med grill på somrarna. Tvättstugan finns i fastighetens källare och är utrustad med två tvättmaskiner, en torktumlare, ett torkskåp och torkrum. Föreningen har även ett hobbyrum med pingisbord. Cykel- och barnvagnsförråd finns i källaren.

Bredband och Kabel-TV

Bredband levereras via Telenor (fiber). Kabel-tv levereras via Tele2 (ComHem).

Avgifter

I avgiften ingår värme och vatten. 1 oktober 2022 höjdes avgiften 15 % och inga fler förändringar finns beslutade.

Överlåtelseavgift om 2,5 % av prisbasbeloppet tas ut av köparen. Vid pantsättning utgår 1 % av prisbasbeloppet per pant.

Juridisk person/Delat ägande

Juridisk person godkänns inte som medlemmar i föreningen men delande ägande godkänns.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från årsredovisningen 2021, stadgar, föreningens hemsida samt från föreningens kontaktperson i april 2023. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Under rådande omständigheter ser många föreningar över sina lån och kostnader just nu. Siffrorna du läser här är alltid uppdaterade med vår senaste information men kan komma att förändras under de närmsta åren. Du kan alltid resonera kring ekonomin med oss eller vända dig direkt till styrelsen i berörd förening för mer information.

Hemsida

https://egrannar.se/kejsaren27/

OMRÅDET

På denna adress bor du på en av de lugnaste gatorna på Södermalm, samtidigt endast två minuter från Slussen och dess förbindelser i nästintill alla stadens riktningar med båtar, bussar och tunnelbana. Här befinner du dig mitt i vimlet mellan Götgatan och Mosebacke, och omges av både shopping- och kulturkvarter likväl som ett stort antal restauranger och krogar. Mosebacke är en fantastisk plats att bo nära, inte minst under sommaren med caféet på torget och den kringliggande utsikten över Gamla stan och vattnet. Mariaberget ligger nästgårds, och åt andra hållet väntar Nytorgets strosvänliga kvarter.