Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Svartensgatan 12 A, 5 tr
  [Område] => Södermalm - Mosebacke
  [Våning] => 5 av 5, hiss finns, Hiss till plan 4
  [Rum] => 4 rum
  [Area] => 96 + 29 kvm
Enligt uppmätning
96 kvm boa, 20 kvm ej mätvärt utrymme (under snedtak), 9 kvm bia (oisolerat vindsutrymme/förråd) [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => [Avgift] => 5 482 kr/mån inkl. värme och vatten [Andelstal] => 5,084 % [Andel av årsavgift] => 5,084 % [Lägenhetsnummer] => 0051/1501 [Bostadens indirekta nettoskuldsättning] => 451 740 kr, beräknad på uppgifter ur årsredovisning 2022. )

Svartensgatan 12 A

HÖGST UPP I HUSET VID MOSEBACKE TORG – ÖPPEN SPIS OCH BALKONG I SÖDERLÄGE

FOTO: BOUKARI STYLING: COPPARSTAD TEXT: BECK-REMNES

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Björn Schumacher
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Svartensgatan 12 A, 5 tr
Område
Södermalm - Mosebacke
Våning
5 av 5, hiss finns, Hiss till plan 4
Rum
4 rum
Area
96 + 29 kvm
Enligt uppmätning
96 kvm boa, 20 kvm ej mätvärt utrymme (under snedtak), 9 kvm bia (oisolerat vindsutrymme/förråd)
Avgift
5 482 kr/mån inkl. värme och vatten
Andelstal
5,084 %
Andel av årsavgift
5,084 %
Lägenhetsnummer
0051/1501
Bostadens indirekta nettoskuldsättning
451 740 kr, beräknad på uppgifter ur årsredovisning 2022.

Driftskostnader

El
5 500 kr/år
Försäkring
3 000 kr/år
Total driftskostnad
8 500 kr/år
Drift räknat på
2 personer
Kommentar
Driftskostnader varierar självfallet pga avtal och levnadssätt.

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Mosebacke torg
Med bland annat ett härligt sommarcafé
Babylon
Hipsters, finöl och polska piroger vid Björns trädgård
Omnipollos hatt
God öl och kanske ännu godare pizzor
Wood Stockholm
Restaurang på torget med skiftande meny
Katarina kyrka
En lugn oas i kvarteren

ARKITEKTUR NATIONALROMANTIK

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Olof Jonsson 1914–1915

Huset på Svartensgatan 12, Kejsaren 27, ritades av arkitekt Olof Jonsson och uppfördes mellan 1914 och 1915. Olof Jonsson (1849–1926) var en av de mer produktiva arkitekterna i Stockholm under tiden runt det förra sekelskiftet och har ritat ett fyrtiotal byggnader i innerstaden, framför allt flerbostadshus. Kejsaren 27 är en nationalromantisk byggnad som är placerad i suterräng och mot gården har två flyglar med en öppen gård emellan. Huskropparna är anpassade till den oregelbundna formen på tomten. Gatufasaden har ett avgränsande mittparti (risalit), som upptill avslutas med ett gavelröste och en vimpel med inskriptionen ’SK 1915’. SK står för byggherren Salomon Karlsson. Innergården får framför allt sin karaktär av de tre runda trapphusen. Byggnaderna är symmetriskt utformade och de två flyglarna har likadana fasader. Gården är inte kringbyggd, utan avslutas i söder av en mur med ett högt smidesstaket mot granntomten. Gathuset har idag fem våningsplan. Det översta planet är indraget under taket. På ursprungsritningen har gathuset bara fyra våningar. Bygglovsritningar till den femte våningen lämnades in först i september 1914, då bygget redan måste ha varit i full gång. Huset hade då det stod nytt 31 lägenheter: två femrummare, sju fyrarummare, 12 tvårummare och tio ettor, varav sex i gathuset och fem med fönster mot gatan. De stora lägenheterna i gathuset hade särskild köksingång. Tekniskt sett låg huset i framkant, med vatten och avlopp, toalett, centralvärme och elektricitet i samtliga lägenheter. Lägenheterna hade gasspis, (kall)vatten och avlopp, toalett och handfat. Däremot saknades badkar och dusch. Alla lägenheter hade vask i köket med vattenkran ovanför. De större lägenheterna hade också en diskho vid sidan om vasken. Troligen fanns en gasvarmvattenberedare i närheten av diskhon. Huset var också anslutet till elnätet. Alla lägenheter hade inbyggt skafferi med luckventil i ytterväggen I de större lägenheterna fanns dessutom ett isskåp strax innanför köksdörren. Dessutom fanns serveringskåp i gången samt väggfasta hyllor och inbyggda skåp i köket. (Källa: Hundraåringen på Svartensgatan 12 1915-2015, jubileumsskrift utgiven av Brf Kejsaren 27).

FÖRENINGEN

Brf Kejsaren 27

Föreningen och antal lägenheter

Föreningen innehar fastigheten Kejsaren 27 omfattande 28 lägenheter med bostadsrätt och 2 lokaler med hyresrätt. Föreningen beskattas som äkta och äger marken där deras hus står. Fastigheten uppfördes 1915 och ritades av arkitekt Olof Jonsson.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen bildades 1980. Fastigheten övertogs i september 1981.

Ekonomi

Föreningens långfristiga skulder uppgår till ca 9,8 mkr, vilket ger ett nyckeltal på 4 349 kr/kvm totalarea. I kassan finns ca 886 tkr. Lokalintäkterna plus övriga hyresintäkter uppgick 2022 till ca 463 tkr. Föreningen har inga beslutade avgiftsförändringar (avgiften höjdes med 5 % 1 jan i år).

Förvaltare

Styrelsen har tecknat avtal med MBF (Mälardalens Bostadsrättsförvaltning i Västerås) om ekonomisk och administrativ förvaltning.

Urval renoveringar

1983-1984 omfattande upprustning av huset och lägenheterna, inkl stambyte. 2015 installation öppen fiber. 2018 byte alla avloppsstammar under källare och gård. Grävde ut gården och fuktisolerade mot ytterväggarna. Skapade ny fin innergård. Renovering tvättstuga. 2022 byte styrenhet i fjärrvärmesystemet, helrenovering hiss, ovk, spolning av stammar källare.

Kommande renoveringar

Föreningen följer en underhållsplan. Närmast är renovering/lagning av delar av tak, fönster och fasad, men det är inte planlagt i tiden. Föreningen kommer också att byta takfönstren i aktuell lägenhet och tar också den kostnaden. Det sker enligt plan i vår.

Försäkring

Fastigheten är försäkrad till fullvärde hos Länsförsäkringar Stockholm.

Gemensamma utrymmen

Liten, lummig fin innergård med blomlådor, klängväxter och välskött gräsmatta samt utemöbler med grill på somrarna. Tvättstugan finns i fastighetens källare och är utrustad med två tvättmaskiner, en torktumlare, ett torkskåp och torkrum. Föreningen har även ett hobbyrum med pingisbord. Cykel- och barnvagnsförråd finns i källaren.

Bredband

Föreningen har ett öppet fibernät installerat sedan 2015, via bredbandsoperatören iTUX. Information om fibernätet och hur du ansluter dig finns på www.itux.se.

Överlåtelse- och pantsättningsavgift

Överlåtelseavgift om 1 433 kr betalas av köparen. Vid pantsättning utgår 573 kr.

Juridisk person/delat ägande

Juridisk person godkänns inte som medlem i föreningen. Däremot godkänns delat ägande.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från årsredovisningen 2022, stadgar, föreningens hemsida samt från föreningens kontaktperson den 25 januari 2024. Uppgifter som är av särskild vikt för spekulant bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

På denna adress bor du på en av de lugnaste gatorna på Södermalm, samtidigt endast två minuter från Slussen och dess förbindelser i nästintill alla stadens riktningar med båtar, bussar och tunnelbana. Här befinner du dig mitt i vimlet mellan Götgatan och Mosebacke, och omges av både shopping- och kulturkvarter likväl samt ett stort antal restauranger och krogar. Mosebacke är en fantastisk plats att bo nära, inte minst under sommaren med caféet på torget och den kringliggande utsikten över Gamla stan och vattnet. Mariaberget ligger nästgårds, och åt andra hållet väntar Nytorgets strosvänliga kvarter.