Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Folkskolegatan 22B
  [Område] => Södermalm - Hornstull
  [Våning] => 0 av 5, hiss finns
  [Rum] => 2 rum och kök
  [Area] => 66 kvm
Förvaltarens information [Beskrivning uteplats] => Nyttjanderätt till uteplatsen [Tomtareal] => [Avgift] => 3 743 kr/mån Inkluderar värme, vatten, kabel-TV och bredband. [Andelstal] => 2,1808 % [Andel av årsavgift] => Uppgift saknas [Lägenhetsnummer] => 05541-01-01-0011/0901 [Bostadens indirekta nettoskuldsättning] => 254 664 kr, då andel av årsavgift ej har gått att ta fram, så har beräkningen av indirekt nettoskuldsättning utförts på bostadsrättens andel av föreningen. Förutsatt att bostadsrättens andel av föreningen ligger till grund för beräkning av bostadsrättens årsavgift. Informationen till beräkningen är inhämtad från föreningens årsredovisning 2022. [Förråd] => Till lägenheten hör ett källarförråd [Pris] => 5 995 000 kr )

Folkskolegatan 22B

NYRENOVERAD 1920-TALSCHARM MED UTEPLATS VID LUGN GÅRD

TEXT: MURÉN FOTO: BOUKARI STYLING: LINDHOLM

VISNINGAR

Kontakta mäklaren för visning

Ansvarig mäklare

Valerie Petrova
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Folkskolegatan 22B
Område
Södermalm - Hornstull
Våning
0 av 5, hiss finns
Rum
2 rum och kök
Area
66 kvm
Förvaltarens information
Beskrivning uteplats
Nyttjanderätt till uteplatsen
Avgift
3 743 kr/mån Inkluderar värme, vatten, kabel-TV och bredband.
Andelstal
2,1808 %
Andel av årsavgift
Uppgift saknas
Lägenhetsnummer
05541-01-01-0011/0901
Bostadens indirekta nettoskuldsättning
254 664 kr, då andel av årsavgift ej har gått att ta fram, så har beräkningen av indirekt nettoskuldsättning utförts på bostadsrättens andel av föreningen. Förutsatt att bostadsrättens andel av föreningen ligger till grund för beräkning av bostadsrättens årsavgift. Informationen till beräkningen är inhämtad från föreningens årsredovisning 2022.
Förråd
Till lägenheten hör ett källarförråd
Pris
5 995 000 kr

Driftskostnader

El
3 000 kr/år
Försäkring
1 500 kr/år
Total driftskostnad
4 500 kr/år
Drift räknat på
2 personer
Kommentar
Enligt säljarens uppgift i indikativt syfte. Avtal och förbrukning är alltid individuellt.

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Bad på Reimersholme
Hornstulls galleria
Långholmen
Tanto och Årstaviken
Debaser

Arkitekturen

Arkitekt: Höög & Morssing 1927

Huset på Folkskolegatan 22, Fabriken 32, ritades 1927 av arkitekterna Anders Höög och Gunnar Morssing. Deras gemensamma verksamhet pågick under 20 år och de hann under den tiden rita hela 140 byggnader ihop. Bland de mer kända märks Folkoperan på Hornsgatan och Bonnier Tidskrifters hus på Sveavägen. Fabriken 32 består av ett gatuhus och ett gårdshus, båda med sex våningar. Tomten ligger i en sluttning ner mot Bergsunds strand, vilket skapat annorlunda arkitektoniska lösningar med varierat utformade bostäder med vinklar och vrår. Fasaden är typiskt 1920-talsklassicistisk, slätputsad i en ljusgul nyans och med ovanligt påkostad och utsmyckad fasad. Fastigheten är grönklassad i Stockholm stads bebyggelsehistoriska klassificering, vilket innebär att byggnaden är särskilt värdefull från historisk, kulturhistorisk, konstnärlig eller miljömässig synvinkel.

FÖRENINGEN

BRF Fabriken 32

Brf Fabriken 32 är en äkta bostadsrättsförening som äger fastigheten Fabriken 2 belägen på adressen Folkskolegatan 22. Föreningen köpte fastigheten år 2004 som byggdes år 1927-1930 efter ritningar av arkitekterna Höög & Morssing. Huset har grön klassning enligt Stockholms stadsmuseums klassificeringskarta, vilket innebär att huset har stort kulturhistoriskt värde.

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen består av 42 lägenheter som är upplåtna med bostadsrätt, en lägenhet som är upplåten med hyresrätt och tre lokaler om totalt 374 kvm.

Mark

Föreningen äger marken.

Årsavgift

Betalas månadsvis i förskott. I avgiften ingår värme, vatten, bredband via fiber genom Telenor samt grundutbud av tv-kanaler från ComHem. Det finns inga planerade avgiftsändringar.

Ekonomi

De långfristiga skulderna uppgår enligt årsredovisningen 2022 till 13 mkr vilket ger en belåningsgrad om 4 323 kr/kvm. Dessutom finns 2 milj kr i kassan. Föreningen har bundna lån med en snittränta om 2,1%, där det första lånet löper ut först i november 2024.

Stadgar

Juridiska personer accepteras ej. Bostadsrättsinnehavare måste bo i fastigheten. Uthyrning i andra hand accepteras för begränsade perioder, godkännande av föreningens styrelse krävs dock.

Uteplats

Uteplatsen innehas med nyttjanderätt.

Gemensamma utrymmen

Fastigheten har 3 gårdar varav 1 är stor nog att fungera som en gemensam gård. Möbler finns samt grillar och växter. Det finns även två cykelförråd och 2 barnvagnsrum och en mindre takterrass. Föreningen har även ett grovsoprum. Tvättstugan är i bra skick och inrymmer 4 tvättmaskiner, 1 torktumlare, 2 torkskåp och 1 torkrum. Därutöver finns även en 2 rok gästlägenhet som går att hyra för 250 kr/natt utrustad med kök, toalett och dusch där totalt 6 personer ryms.

Utöver ett löpande underhåll av huset har följande större arbeten utförts under senare år

Stamspolning och OVK 2023 Fasadrenovering/fönsterbyte mot gatan

och mot stora gården 2022 Ventilbyte och injustering av radiatorer,

byte av undercentral 2021 Byte av horisontell stam längst ned i B 2020 Stammar och el-stigare 1986

Kommande underhåll

Delar av avloppsstammen längst ned i C ska relajnas framöver, sedan tittar styrelsen även på att byta de fönster som inte byttes ut vid fasad/fönsterbytet mot gatan och stora gården under förra året. Föreningen följer en underhållsplan som sträcker sig till år 2030.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Fastighetsägarna Stockholm AB.

Föreningens hemsida

https://fabriken32.se/

Kontroll

Ovanstående information kommer från senaste årsredovisningen, föreningens hemsida samt avstämning med styrelsen i november 2023. Uppgift som är av särskild vikt bör stämmas av med föreningen.

OMRÅDET

Folkskolegatan ligger med ett toppenläge mitt emellan Hornstull och Långholmen. Allt vad det innebär av restauranger, caféer, butiker, galleria, service och kommunikationer finns åt ena hållet, samtidigt som man i den andra riktningen har massor av fina promenad- och motionsstråk och möjligheter till bad på Långholmen och Reimersholme. Nya restauranger poppar upp medan andra är på väg att bli riktiga Hornstullsklassiker. Rio Bio är en annan begivenhet i kvarteren, liksom Hornstulls marknad under sommarhalvåret.