Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Heleneborgsgatan 8A
  [Område] => Södermalm
  [Våning] => 4 av 5, hiss finns
  [Rum] => 2 rum och kök
  [Area] => 60 kvm
Enligt uppmätning
Övrigt: 57 kvm enligt lgh förteckning. [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => [Avgift] => 3 290 kr/mån Inkl; värme, v/a, bredband 200/200 Mbit/s, grundutbud kabel-tv. [Andelstal] => 0,8879 % [Andel av årsavgift] => 0,8879 % [Lägenhetsnummer] => 00125 [Bostadens indirekta nettoskuldsättning] => 87 051 kr, Enligt årsredovisningen 2022 [Förråd] => Lägenheten disponerar ett vindsförråd. [Pris] => )

Heleneborgsgatan 8A

SOLDRÄNKT OCH CHARMIG HÖRNTVÅA MED FYRA FÖNSTER I FIL

FOTO:BORGELIN STYLING:VAN KEPPEL TEXT:BECK-REMNES

VISNINGAR

Kontakta mäklaren för visning

Ansvarig mäklare

Konstantin Dallas
Reg fastighetsmäklare

Extra kontaktperson

Victor Mikkonen
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Heleneborgsgatan 8A
Område
Södermalm
Våning
4 av 5, hiss finns
Rum
2 rum och kök
Area
60 kvm
Enligt uppmätning
Övrigt: 57 kvm enligt lgh förteckning.
Avgift
3 290 kr/mån Inkl; värme, v/a, bredband 200/200 Mbit/s, grundutbud kabel-tv.
Andelstal
0,8879 %
Andel av årsavgift
0,8879 %
Lägenhetsnummer
00125
Bostadens indirekta nettoskuldsättning
87 051 kr, Enligt årsredovisningen 2022
Förråd
Lägenheten disponerar ett vindsförråd.

Driftskostnader

El
5 000 kr/år
Försäkring
3 000 kr/år
Övrigt
4 000 kr/år
Total driftskostnad
12 000 kr/år
Drift räknat på
2 personer
Kommentar
Övrigt avser gas

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Svedjan bageri
Cafe Dello Sport
Tjoget
Skinnarviksparken
utsikt och picknick
Löprundan
Södermälarstrand, Långholmen och Reimersholme

Arkitekturen

Arkitekt: IVAR NYQVIST 1924

Vid Heleneborgsgatan, nedanför Borgarhemmet, ligger en rad med bostadshus med ett ypperligt bostadsläge högt ovan Riddarfjärdens glittrande vatten. Redan på 1910-talet fanns planer på att bebygga tomterna Hyveln 27 och 28 där Brf Heleneborgsparken ligger idag. 1916 ritade Arkitekt & Byggnadsbyrån Ivar Nyqvist ett förslag som innebar storslagna våningar med rum i fil och alkov för hembiträdet. Dessa kom dock aldrig att realiseras, antagligen var tiderna för osäkra på grund av världskriget. 1924 anlitades samma firma och året därpå stod två pampiga hus färdiga, uppförda av byggmästare David Sahlin på uppdrag av Bf Heleneborgsparken u p a. Ritningarna är signerade Carl R Lindström och Arkitekt & Byggnadsbyrån Ivar Nyqvist. Nyqvist föddes i Visby och fullgjorde fina utbildningar vid Chalmers tekniska läroanstalt i Göteborg och Konstakademien i Stockholm. Han verkade både i huvudstaden och i Uppsala där han bla ritade Centralbadet och Uppsalas vackra jugendbyggnader. Bostadsrättsföreningen Heleneborgsparkens hus är inga ordinära 1920-talsbyggnader, vilket både beror på arkitekten och de fint utnyttjade läget på en hög klippa ovan vattnet. Påkostade trappor i granit leder upp till föreningens två portar med adresserna Heleneborgsgatan 6 & 8. Byggnaderna pryds av en mängd fina detaljer, tex lisener, prydnadsgavlar och en terrass mot sjösidan med putsade arkadbågar.

FÖRENINGEN

Brf Heleneborgsparken

Föreningen

Brf Heleneborgsparken (org. 702000-8681) är en äkta förening som förvärvade fastigheterna Hyveln 27 och 28 år 1, en ombildning skedde 2005. Föreningen består av ett flerbostadshus och upplåter 137 lägenheter med bostadsrätt samt 1 lägenhet med hyresrätt. Marken innehas med äganderätt.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av SBC.

Ekonomi

Föreningen har mycket god ekonomi och har amorterat 1 mkr under 2023. Föreningen planerar att höja avgiften med 15% från 1 april 2024.

Renovering

Redan då husen byggdes utfördes bjälklag och golv i betong. I takt med åldrandet har flera installationer bytts ut: 1973-1974 vatten- och avloppsstammar i kök, 1980-1981 bad- och duschrum, 1980 fjärrvärme, 1981-1985 delvis omläggning av tak, 1988 renovering av trapphusen och färdigställande av sjöterrassen, 2014 fasadrenovering, tak samt kungsbalkonger, 2017 renovering av gård, installering av bergvärme, 2018-2019 löpande underhåll av bergvärmeanläggning, 2020 målning/renovering av entréportar och grindar, stamspolning och genomgång av stammar som visade att ett stambyte kan skjutas på framtiden, detta planeras till 2040, 2021 renovering av motionsrum och entréer. 2022 dränering runt grund (6A, 8A), obligatorisk ventilationskontroll (OVK),

Kommande renoveringar

Fönsterrenovering nu till sommaren (främst målning, plockar ner dom som är i sämst skick). Relining av våra avloppsstammar som ligger i bottenplattan på huset. Stambyte planeras om 7-8 år

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad via Brandkontoret. Medlem tecknar separat hemförsäkring med bostadsrättstillägg.

Städning och städdagar

Trappstädning sker på entreprenad.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har en unik sjöterrass med kvällssol från vilken man har en fantastisk utsikt över Riddarfjärden, ända från Långholmen till Gamla stan och Riddarholmen. Här finns det flera grupper med utemöbler samt grill för föreningens medlemmar att nyttja. På fastighetens framsida finns även två trädgårdar i söderläge. En av dessa trädgårdar har en mindre lekplats med gungor. För medlemmar finns även att tillgå bastu, motionsrum, hobbyrum, gästlägenhet och tvättstuga samt cykel och barnvagnsförråd.

Bredband och kabel-tv

Fastigheten är ansluten till Tele2 (Comhem) och ett grundutbud kanaler ingår i årsavgiften. Föreningen har ett avtal med Bredband2 som innebär att internet 200/200 Mbit/s ingår i årsavgiften.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får endast ske med tillstånd av styrelsen, en avgift kan komma att tas ut för detta.

Medlemskap

Juridisk person godkänns ej i föreningen. Föreningens policy vid situation då föräldrar vill köpa lägenhet åt sina/sitt barn är följande: Detta tillåts enbart vid studier.

Avgifter

Överlåtelseavgift om 1432,5 betalas av köparen och pantsättningsavgift vid tagande av

lån 573 kr.

Stockholm växer

För information om byggplaner och beslut vänlig se https://vaxer.stockholm/projekt/bostader-i-norra-hogalid/ eller kontakta kommunen.

Föreningens hemsida

https://heleneborgsparken.se

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens officiella faktadokument, föreningens kontaktperson och hemsida. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Området kring Heleneborgsgatan har bibehållit mycket av sin charm, placerat strax ovanför Hornstulls härliga puls och utbud av butiker, mataffärer, apotek, bibliotek, gym, systembolag, barer, takbar, restauranger och caféer. Kontrasten är påtaglig, här kantas istället trottoarerna av små butiker med second hand och keramik, och kvarterets egna lanthandel säljer saffransglass om sommaren. Heleneborgsgatan är en central gata som sträcker sig längs med övre delen av Hornstull ända bort till trapporna invid Skinnarviksparken och Skinnarviksberget - Stockholms innerstads högsta berg som bjuder på fantastiska panoramavyer över staden och vattnet. Här bor du också granne med Söder Mälarstrand och Högalidsparken, och på ett fåtal minuter når du de gröna oaserna Tantolunden, Långholmen och Reimersholme med sina promenadstråk och badplatser. Kommunikationerna är ypperliga med stadsbuss 4 liksom tunnelbanan och flygbussar som hittas någon minut hemifrån.