Type and press Enter.

Array
(
    [Bostadstyp] => 1-familjs friliggande villa
    [Adress] => Villavägen 12
    [Område] => Töjnan/Tureberg
    [Våning] => 
    [Rum] => 5 rum
    [Area] => 130 + 35 kvm
mätbevis 2005
120 kvm boyta, 5 kvm biyta enl. taxering [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => 1 047 kvm [Avgift] => [Andelstal] => [Lägenhetsnummer] => )

Villavägen 12

FUNKTIONALISTISK ARKITEKTUR I TOPPKLASS FRÅN 1965

FOTOGRAFI: BOUKARI SCENOGRAFI: COPPARSTAD TEXTER: HENRIK & GUSTAV

BUDGIVNING

Budgivning pågår!

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Adam Smith
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp
1-familjs friliggande villa
Adress
Villavägen 12
Område
Töjnan/Tureberg
Rum
5 rum
Area
130 + 35 kvm
mätbevis 2005
120 kvm boyta, 5 kvm biyta enl. taxering
Tomtareal
1 047 kvm

Byggnad

Byggnadstyp
1-planshus grundlagd på krypgrund
Byggnadsår
1965
Uppvärmning
Fjärrvärme, luftvärmepump, eldstad (ej använd)
Energideklaration
Utförd 2024-10-10
Energiklass
D
Energiförbrukning
166 kWh/kvm per år
Fasad
Tegel
Stomme
Betong
Fönster
2-glas & enstaka 3-glas
Tak
Sadeltak med betongpannor
Grundläggning
Krypgrund med betongbjälklag
Ventilationstyp
Självdrag (förstärkt frånluft badrum)
Vatten/Avlopp
Kommunalt vatten året om. Kommunalt avlopp.
Fastighetsbet
Takfallet 13

Allmänt om fastigheten

Uppvärmning
23 167 kr/år
El
7 995 kr/år
VA
3 900 kr/år
Renhållning
1 000 kr/år
Försäkring
7 689 kr/år
Total driftskostnad
43 751 kr/år, utöver detta tillkommer kostnad för fastighetsavgift/skatt 9 525 kr
Drift räknat på
1 person
Kommentar
Utgift för fjärrvärme baserat på 2025 års priser från SEOM inkl. årsavgift och energipris baserat på säljarens angivna förbrukning om 21,6 MWh. Elkostnad baserad på 3900 kWh och det genomsnittliga elpriset för 2023 om 205 öre enligt Konsumenternas Energimarknadsbyrå inkl. elnätsavgifter, energiskatter, elpris och moms. Värme i bostadshus om 22 grader samt viss värme i verkstad och garage.
Taxeringskod
220, Småhusenhet, bebyggd
Taxeringsvärde
6 472 000 kr - Småhusbyggnad 2 638 000 kr, Småhusmark 3 834 000 kr
Summa pantbrev
2 000 000 kr
Tomtareal
1 047 kvm
Vatten/avlopp
Kommunalt vatten året om. Kommunalt avlopp.

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Beckers kök
Beckers Kök serverar mat som bygger på enkelhet och kvalitet. Adress Sollentunavägen 131.
Lill-stugan i Silverdal
Restaurang för lunch, middag och fest samt catering.
Sollentuna golfklubb
Sollentuna GK erbjuder golfglädje och atmosfär i en naturskön miljö.

ARKITEKTUR 1950-1965

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Yngve Fredriksén 1965

Takfallet 13

Tureberg i Sollentuna har fått sitt namn efter Thure Gustav Rudbeck, som på 1700-talet ägde det stora Edsbergsgodset. I början av 1900-talet köpte advokat C. Österberg delar av godsets mark och anlade Turebergs villastad, som ligger strax öster om det nuvarande centrumet, intill Edsvikens strand. År 1918 såldes resterande delar av Edsbergsgodsets mark till AB Upplandshem, som började stycka av tomter för försäljning till intresserade spekulanter. Byggnadsverksamheten tog ordentlig fart under 1920-talet, då delar av området stadsplanerades av länsarkitekten Arvid Stille. Upplandshem hade även en byggnadsexpert som bistod nybyggarna och säkerställde att de nyuppförda villorna uppfyllde rimliga estetiska krav. De äldsta villorna byggdes ofta med brutet tak och veranda eller farstukvist och hade ganska blygsamma dimensioner. Dessutom uppfördes en del större tvåfamiljshus, en typ av byggnad som snart övergavs. Under 1930- och 1940-talen fortsatte husbyggandet i Tureberg. I anslutning till Malmplan växte ett kommersiellt centrum fram, som var blygsamt till sin omfattning och hade en småstadspittoresk prägel. I början av 1960-talet hördes dock krav på att förnya den gamla bebyggelsen, och under decenniets andra hälft försvann klassiska byggnader som Turegården, Turebergs biograf, Söderlunds konditori, Östermalms fabriksbod och Combi grillbar. Vid Malmvägen restes stora bostadshus och dagens centrumbebyggelse började ta form. Trots viss förtätning har de gamla villaområdena i stort sett bevarats, vilket gör att Tureberg fortfarande är en trivsam villaidyll.

Byggnaden och dess disposition

Takfallet 13 är en påkostad villa som stod klar för inflyttning 1965. Huset ritades av arkitekt Yngve Fredriksén för egen räkning. Fredriksén hör till de mer okända namnen inom svensk arkitekturhistoria, trots att han var produktiv och genomförde många betydande projekt i Stockholmsområdet. Han föddes 1925 och utbildade sig till arkitekt vid konstakademin i Wien. Efter avslutade studier återvände han till Stockholm och började arbeta på Ralph Erskines kontor, där de tillsammans ritade Möller & Companys nybyggnad i Slakthusområdet samt flerfamiljshus i Kiruna. År 1956 grundade Fredriksén och byggnadsingenjör Bengt Jedgard firman FJ-konsult, som kom att rita många kontors- och industribyggnader. Utöver projekt i Slakthusområdet skapade firman även Norrmalms livsmedels nybyggnad i kvarteret Kadetten i Vasastan. Ett annat av deras kända verk är Sveavägen 64, med en iögonfallande kopparfasad. Villan i Tureberg består av en avlång huvudbyggnad som kompletteras av en mindre byggnad som rymmer pannrum, garage och hobbyrum. I huvudbyggnaden möts besökaren av en hall som till höger leder in till ett vardagsrum och till vänster till ett rymligt matrum, perfekt för lek och umgänge. Här finns en öppen spis och en skjutdörr med speglar som avskiljer köket från matplatsen. Köket har en påkostad inredning som bevarats sedan byggnadsåret, och intill finns tvättstugan med klädkammare och entré från husets kortsida. Vardagsrummet är generöst dimensionerat med stora fönsterytor och låg bröstning. Intill finns ett arbetsrum som avskiljs medelst glasade skjutdörrar. I arbetsrummet finns en fönsterdörr som leder ut till trädgården. Förutom dessa rum finns tre sovrum av varierande storlek; två ligger intill ett rymligt badrum, medan det tredje är placerat vid köket.

Arkitektur

1960-talets arkitektur präglades av en saklighet och enkelhet som kan vara mycket tilltalande. Trots en ökad standardisering skapades många fantastiska hus med stora fönsterytor och gedigna fasader i tegel eller puts. I kombination med detaljer i koppar och trä resulterade detta i en estetiskt tilltalande helhet. Karakteristiskt för decenniet är platta tak eller tak med flack lutning. Stora fönster i vardagsrum och mindre fönster i mer privata rum är också vanligt förekommande. Takfallet 13 är en elegant och mycket välbevarad villa från 1960-talets mitt. Byggnaden består av två kroppsdelar, en stor och en mindre, som binds samman av en mur och ett skärmtak. Fasaderna är utförda i gult tegel i kombination med brunmålad träpanel. På långsidan mot gården sitter ytterdörren, som dragits in från fasadlivet. Dörren är av trä och brunmålad, med ett högt sidoljus intill. Vardagsrummets fönster är enorma och avslutas nedtill med brunmålad panel. Övriga fönster har mer traditionella mått och är 1–2 lufter breda. I ett av rummen finns ett lågt sittande, långsmalt fönster som ger den ena gaveln ett karakteristiskt utseende. Det flacka taket är klätt med svarta betongpannor.

Kvalitéer

Det är sällsynt att stöta på ett så påkostat och välbevarat 1960-talshus som detta! Byggt av arkitekt Yngve Fredriksén efter egna ritningar med en tegelfasad som ovanligt nog är utförd i gult tegel. Vardagsrummets enorma fönsterpartier ger fasaden ett unikt och tilltalande uttryck, vilket förstärks av de mörkbruna träpartierna kring fönster och dörrar. Redan i hallen framgår det tydligt att detta är ett hus av högsta kvalitet. Här finns en platsbyggd förvaringslösning och ett vackert tak i furupanel. Det rymliga matrummet, intill köket, har en imponerande öppen spis infälld i en putsad vägg. Vid köket finns en stor skjutdörr med speglar som kan användas för att avskilja köket från matrummet. Köket är en riktig juvel och har bevarats i sitt ursprungliga skick. Här finns gott om skåp och arbetsytor, samt en påkostad inredning helt i trä. Till och med luckorna och lådornas handtag är original. Vardagsrummet har parkettgolv och låga bänkar framför fönstren som sträcker sig ner mot golvet. Det är ett mycket tilltalande rum med ett skjutbart glasparti som leder till arbetsrummet, vilket har egen ingång från den bortre gaveln och ett karakteristiskt fönster med låg placering.

Text av Gustav "Rävjägaren" Bergström

OMRÅDET

Töjnan är namnet på denna västra del av kommundelen Tureberg i Sollentuna. Här ligger ett av Sollentunas mest centralt belägna villaområden. Läget erbjuder 1,5 km till Sollentuna Station och Sollentuna Centrum medan naturområden såsom Järvafältets naturreservat också finns inom räckhåll. Sollentunavallen erbjuder utrymme för sportutövningar såsom ishockey, friidrott, fotboll och bandy. Fler sporthallar och simhall finns i Sollentuna. Sommarens bad sker förstås i sjöarna Edsviken och Norrviken. Är förutsättningarna rätt plogas skridskobanor här på vintern. Ett fullgott utbud av shopping, restauranger och caféer finns i Sollentuna Centrum, medan Häggvik erbjuder en större handelsplats med stormarknader, elektronik- och byggvaruhus. I området finns Töjnaskolan (F-9) och förskolan Igelkotten. I övrigt har Sollentuna ett stort utbud av skolor, förskolor och även gymnasium. Villan ligger cirka 15 minuters bilfärd från stan medan det tar drygt en kvart att promenera till Sollentuna centrum, där pendeltåget avgår med drygt 15 minuters färd till Centralen. Det går även tåg mot Arlanda och Uppsala utan byten. Busstrafik trafikerar givetvis också området. Välkommen till Töjnan!