Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => 1-familjs friliggande villa
  [Adress] => Ekebykvarnsvägen 35
  [Område] => Ekeby - Riala
  [Våning] => 
  [Rum] => 4 rum
  [Area] => 164 + 8 kvm
mätbevis 2023 [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => 2 410 kvm [Avgift] => [Andelstal] => [Lägenhetsnummer] => )

Ekebykvarnsvägen 35

EKEBYGÅRDEN - EN ROMANTISK HUSDRÖM FRÅN 1800-TALET

FOTOGRAFI: SILVERSAGA SCENOGRAFI: COPPARSTAD TEXT: HENRIK & GUSTAV

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Adam Smith
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp
1-familjs friliggande villa
Adress
Ekebykvarnsvägen 35
Område
Ekeby - Riala
Rum
4 rum
Area
164 + 8 kvm
mätbevis 2023
Tomtareal
2 410 kvm

Byggnad

Byggnadstyp
1½-planshus med torpargrund
Byggnadsår
1882
Uppvärmning
Direktverkande el, luft-luftvärmepump, vedspis, kakelugn, kaminer
Energideklaration
Utförd 2018-06-20
Energiklass
F
Energiförbrukning
128 kWh/kvm per år
Fasad
Träpanel
Stomme
Trä
Fönster
1+1 glas & 2-glas kopplade
Tak
Tegel
Grundläggning
Torpargrund
Ventilationstyp
Självdrag
Vatten/Avlopp
Enskilt vatten året om. Enskilt avlopp. (Enskilt vatten via en borrad brunn om cirka 40 meter, som renoverades 2022. Enskild avloppsanläggning med minireningsverk och grävd markbädd, från 2022.)
Fastighetsbet
Riala-Ekeby 2:31

Allmänt om fastigheten

Uppvärmning
35 000 kr/år
El
14 500 kr/år
VA
1 760 kr/år
Renhållning
2 580 kr/år
Sotning
800 kr/år
Försäkring
8 145 kr/år
Total driftskostnad
62 785 kr/år, utöver detta tillkommer kostnad för fastighetsavgift/skatt 9 525 kr
Drift räknat på
2 personer
Kommentar
Elkostnad avser 2022 inkl. elprisstöd. Genomsnittligt elpris 245 öre (19.713 kWh).
Taxeringskod
220, Småhusenhet, bebyggd
Taxeringsvärde
1 749 000 kr - Småhusbyggnad 1 256 000 kr, Småhusmark 493 000 kr
Summa pantbrev
2 231 000 kr
Tomtareal
2 410 kvm
Vatten/avlopp
Enskilt vatten året om. Enskilt avlopp. (Enskilt vatten via en borrad brunn om cirka 40 meter, som renoverades 2022. Enskild avloppsanläggning med minireningsverk och grävd markbädd, från 2022.)

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Wira Bruk
Idylliskt utflyktsmål med inspirerande miljö och god fika/mat.
Norrtälje stad
Mysig stad som måste upplevas.
Largen och Skären
Två härliga sjöar för sommarbad.
Beas Grönsaker
Lokal grönsaksbod som säljer ägg, grönsaker och rotfrukter i säsong.
Blåbärsgläntan
Vår skog bjuder på en uppsjö av blåbär och lingon.

Arkitekturen

Arkitekt: Ekebygården 1882

Ekebygården, Ekebykvarnsvägen 35

Riala socken i Uppland har anor som sträcker sig långt bak i tiden. Namnet Riala finns belagt sedan början av 1200-talet. Från 1200-talet är också de äldsta delarna av kyrkan som byggdes till på 1400-talet. Det här är en del av Sverige som är rik på fornlämningar och Riala är inget undantag. Här finns både gravrösen och en hällristning. Dessutom hela 12 gravfält och en lämning av två fornborgar.

Gården och dess historia

Ekebygården har en lång och spännande historia. Marken där byggnaden står hörde tidigare till den så kallade Östergården som har ägts av samma släkt sedan 1600-talet. År 1854 delade Jan Nilsson upp sitt hemman i två lika stora delar. Den ena skänkte han till dottern Maja Stina Jansdotter och den andra till sonen Johan Petter Jansson. Maja Stina och hennes make uppförde den så kallade Lillstugan på sin del. När Maja Stina och hennes make avled, tog dottern Anna Sofia Karlsdotter över gården tillsammans med maken Lars Axel Larsson. Det var de som uppförde den byggnad som nu är till salu. Gården ärvdes sedan av sonen Hartvig Larsson och gick i arv till hans och hustrun Signes dotter Anna Kristina “Stina” Larsson som ägde den fram till sin död 2009.

Ekebygården uppfördes 1882 och är en så kallad korsbyggnad. Genom åren har många olika planlösningar använts för att skapa en så bra bostad som möjligt efter de förutsättningar som funnits. Ofta är det de ekonomiska begränsningarna som satt ramarna, men traktens byggnadstradition har i hög grad också påverkat. Mot slutet av 1800-talet blev den fyrdelade planen, korsplanen, populär. Det var en praktisk och effektiv planlösning eftersom endast en skorstensstock krävdes för att få eldstäder i samtliga rum. I kombination med en inredd vind blev det en förhållandevis rymlig bostad.

Ekebygården disponeras ursprungligen med förstuga, kök, kammare och sal. En trappa fanns upp en rymlig vind och en vindskammare. Köket och salen var de största rummen. Bostadsrummen värmdes upp av kakelugnar eller kaminer. Fönstren hade enkla bågar som vintertid kompletterades med lösa innanfönster som stängde kylan ute.

I köket fanns en spismur med vedspis och bakugn. Faciliteter som rinnande vatten och avlopp kunde det sena 1800-talets husmödrar bara drömma om. Likadant var det med elektricitet och wc. Däremot fanns ofta ett skafferi där maten kunde hållas sval, åtminstone under vinterhalvåret. Ett bänkskåp med plats för diskbaljor fanns också i de flesta kök precis som någon form av skåp för porslin och husgeråd.

Konstruktion och ombyggnader

Huset uppfördes med en stomme i liggande och stående timmer och hade tidigare en reveterad fasad. Att revetera ett hus innebär att man putsar det. Putsen sattes på för att skydda stommen och för att ge sken av att det var ett dyrbart stenhus.

I samband med den ombyggnad som sannolikt gjordes i början av 1970-talet, ersattes putsen av en klassisk locklistpanel. Nya, kopplade fönster sattes också in. På 2010-talet tillkom en glasveranda i två våningar. Den har spröjsade fönster med munblåst glas och innanfönster, precis som på 1800-talet.

Arkitektur

Landsbygden förknippas i stor utsträckning med panelklädda och rödfärgade byggnader, åtminstone i denna del av landet. Seden att rödfärga byggnaderna sträcker sig tillbaka till 1700-talet då man började rödfärgade hus i städerna och större gårdar på landsbygden som tidigare varit obehandlade och blivit grå. Det blev också allt vanligare att klä in timmerhusen med panel vilket skyddade stommen och gav dem ett mer förnämt utseende. Under 1800-talet spred sig bruket att rödfärga till byggnader och i slutet av decenniet hade de flesta hus klätts med panel och rödfärgats.

Ekeby av idag är ett klassiskt rödmålat trähus med en exteriör som för tankarna till förra sekelskiftet. Byggnaden vilar på en solid naturstensgrund och ligger på en svagt sluttande tomt. Huskroppen är rektangulär och har ett sadeltak som täcks av enkupigt tegel. Fasaden är klädd med locklistpanel som är målad med Falu rödfärg. På husets framsida finns en stor glasveranda som är två våningar hög. Den har en mängd spröjsade fönster och en spröjsad pardörr med ett skärmtak ovanför. Fastighetens övriga fönster är klassiska tvåluftsfönster som i några fall är spröjsade. Samtliga snickerier är vitmålade.

Kvaliteér

Den gamla 1800-talsgården i Ekeby ägdes och brukades av samma släkt fram till 2009. Det är smått unikt. Inte nog med det, en hel del material från denna familj har bevarats in i våra dagar. Det är främst dagböcker och bilder som berättar om livet på gården genom åren. En sådan dokumentation är mycket värdefull och ger ett stort mervärde för husets ägare.

Som de flesta äldre hus har gården förändrats under årens lopp, men fortfarande finns de flesta äldre detaljer bevarade i de vackra rummen. Under de senaste 15 åren har huset genomgått en varsam renovering med traditionella metoder och material. Några väggar är numera lerklinade och taken är klädda med bräder. Spegeldörrar med kammarlås, profilerade lister och foder finns i de flesta rum. I kökskammaren står en fantastiskt fin kakelugn och i köket en vedspis som enligt uppgift är från 1891! De glasade pardörrar som sitter mellan glasveranda och förstuga är ytterst dekorativa och förtjänar också att nämnas.

I samband med att TV-programmet Det sitter i väggarna besökte huset, gjordes en undersökning av tapeterna i kökskammaren. Det visade sig finnas fem lager tapeter där det äldsta dateras till 1870-talet och den yngsta sattes upp runt 1930.

Text av Gustav "Rävjägaren" Bergström.

OMRÅDET

Byn Ekeby och Riala ligger väldigt naturnära och präglas av stillhet och lite trafik. Skogarna bjuder på promenadstråk samt gott om bär och svamp. Tio minuter från huset finns en härlig badsjö med fiskemöjligheter. Det finns många lokala förmågor och möjlighet till säsongshandel med områdets bönder alltmedan man kan gå till byns såg för virke. I Riala intill den fina gamla kyrkan finns både förskola och skola upp till mellanstadiet. Ett besök till Wira Bruk i närheten rekommenderas. I närheten ligger Bergshamra med samhällsservice och skola upp till nionde klass. Kollektiva förbindelser via buss både till Norrtälje och Bergshamra från Riala kyrka. Vill man ta motorvägsbussen till Stockholm så kan man nyttja pendlarparkeringen i Ledinge. Välkommen till ett levande och lugnt område med stan nära!