Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Tellusborgsvägen 47A
  [Område] => Midsommarkransen
  [Våning] => 1 av 3, ej hiss
  [Rum] => 4 rum och kök
  [Area] => 106 kvm
Enligt uppmätning
3 r o k enligt lägenhetsförteckning. [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => [Avgift] => 6 361 kr/mån inkl vatten, kabel-tv grundutbud via Sappa, bredband via Omni [Andelstal] => [Andel av årsavgift] => 0,64806 % [Lägenhetsnummer] => 231210001-0323/1002 [Bostadens indirekta nettoskuldsättning] => 322 334 kr, bostadsrättens indirekta nettoskuldsättning har beräknats på bostadsrättens andel av årsavgift, räntebärande skulder minus räntebärande tillgångar och likvida medel. Informationen till beräkningen är inhämtad från föreningens årsredovisning 2021/2022. [Förråd] => Lägenheten disponerar ett större vindsförråd i samma byggnad och även ett källarförråd. [Pris] => 9 495 000 kr Accepterat pris )

Tellusborgsvägen 47A

STOR, MYSIG OCH SOCIAL FYRA MED TVÅ KAKELUGNAR

FOTO: BORGELIN STYLING: VAN KEPPEL TEXT: BECK-REMNES

VISNINGAR

Kontakta mäklaren för visning

Ansvarig mäklare

Mattias Öhman
Reg. Fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Tellusborgsvägen 47A
Område
Midsommarkransen
Våning
1 av 3, ej hiss
Rum
4 rum och kök
Area
106 kvm
Enligt uppmätning
3 r o k enligt lägenhetsförteckning.
Avgift
6 361 kr/mån inkl vatten, kabel-tv grundutbud via Sappa, bredband via Omni
Andel av årsavgift
0,64806 %
Lägenhetsnummer
231210001-0323/1002
Bostadens indirekta nettoskuldsättning
322 334 kr, bostadsrättens indirekta nettoskuldsättning har beräknats på bostadsrättens andel av årsavgift, räntebärande skulder minus räntebärande tillgångar och likvida medel. Informationen till beräkningen är inhämtad från föreningens årsredovisning 2021/2022.
Förråd
Lägenheten disponerar ett större vindsförråd i samma byggnad och även ett källarförråd.
Pris
9 495 000 kr Accepterat pris

Driftskostnader

El
12 400 kr/år
Försäkring
6 743 kr/år
Total driftskostnad
19 143 kr/år
Drift räknat på
2 personer
Kommentar
Kostnaden för el innefattar även uppvärmning, beräknat på 2 vuxna och 2 barn (halvtid)

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Söderberg bageri
Gaia restaurang
Tellus bio
Noli Deli
Fabel bar

Arkitekturen

Arkitekt: Albin Brag 1911

Enligt bebyggelseregistret anlitades ett av den tidens ledande arkitektkontor, Hagström & Ekman, samt arkitekten Albin Brag, till att rita de tre kvarteren som utgör Brf Tellusborg. De ligger alla kring den fina parken Julikullen. Nybyggnadsritningarna till byggnaderna saknas, så vem som ritat vad går idag inte att fastställa. Albin Brag var en mycket anlitad arkitekt som bland annat ritade flera större villor, till exempel Villa Pauli i Nacka. Hagström och Ekman var en av de mest produktiva arkitektfirmorna runt sekelskiftet och ritade runt 144 byggnader, många på Östermalm som Strandvägen 7A-C där bland annat Hotel Diplomat ligger. Författaren Kjell Johansson är uppvuxen i föreningen och har skildrat området och livet här i sina böcker. Brf Tellusborgs byggnader är alla likartat utformade med gulputsade fasader, rödmålade fönster och röda plåtklädda tak med detaljer som burspråk och takkupor. Ingen lägenhet är dock den andra lik och det är spännande att komma hem till grannar och se hur bostäderna vuxit fram till det de är idag tillsammans med familjerna som bott i dem. Den här lägenheten ligger i kvarteret Cypressen som har grön och trivsam innergård med flera grillar, utemöbler och lekplats. Föreningen ordnar evenemang som kräftskiva och loppisar och har gemensamma städdagar. I hela bostadsrättsföreningen finns 220 lägenheter och 16 kommersiella lokaler. För de boende finns dessutom en festlokal, ett övernattningsrum, gym, bastu, snickerirum, sopsortering med kompost och två tvättstugor.

FÖRENINGEN

HSB Brf Tellusborg i Stockholm

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheterna Silverpoppeln, Järneken, samt Cypressen och dessa bebyggdes mellan 1910-1912. Fastigheterna är K-märkta med grönklassad (Bebyggelsen är särskilt värdefull från historisk/kulturhistorisk och miljömässig eller konstnärlig synpunkt). Föreningen består av 220 lägenheter och totalt 15 lokaler upplåtna med hyresrätt. Lokalhyresgästerna är bland annat en cykelaffär, blomsteraffär, kläddesigner, kiosk, gallerier samt bio och restaurang/kafé.

Mark

Föreningen förvärvade fastigheten 1992. Föreningen äger marken.

Förvaltare

Ekonomisk och teknisk förvaltning sköts av Nabo.

Ekonomi

Föreningen har länge haft en stark ekonomi. Enligt årsredovisningen 2021/22 finns det ca 8,3MKR i kassa & bank och de långfristiga lånen är ca 58MKR ,vilket ger en belåningsgrad på ca 3 724 kr/kvm. Det finns inget beslut om avgiftshöjningar men styrelsen tar ställning till ev. avgiftsförändringar årligen.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har två mycket fina och gröna innergårdar som binder ihop husen i föreningen. Flera uteplatser och grillmöjligheter finns att njuta av. Lekställning och sandlåda finns även till barnen. Tvättstugor samt hobbyrum och ett relaxutrymme med bastu som är väldigt uppskattat bland medlemmarna. Det finns även ett gym med konditionsutrustning som löparband, crosstrainer, roddmaskin och spinningcykel.. Övrigt finns festlokal, hobbyrum samt övernattningsrum på Aprilgatan 8. Övernattningsrummet kostar 200 kronor/natt. Föreningslokalen kostar 200kr/dag. Cykelförråd och barnvagnsrum finns lättillgängligt med ingång från gården. Läs mer om gemensamma utrymmen på föreningens hemsida!

Tvättstugor

Det finns två tvättstugor utrustade med tre maskiner och nya torktumlare på Majstångsvägen 5 samt Ringdansvägen 5. En av dem ligger på gården till Vårgatan 1B.

Bredband och kabel-tv

Bredband fiber via Ownit (1000/1000 Mbit) och kabel-tv via Sappa ingår i avgiften.

Urval renoveringar

1993 - byte av tak och fönster. Fasadrenovering mot gårdar. Byte av elstigare. Dränering och renovering av innergårdar.

2003 - Fasadrenovering yttersidor.

2012 - Renovering av tvättstuga och bastu Silverpoppeln.

2015-16 - Renovering och stambyten i källare.

2017-19 - Tak- och fönstermålning.

2018-19 - Trapphusrenovering.

2020 - Renovering av portar in till gårdarna.

2021 - Renovering källare/dagvattensystem Cypressen.

Vatten- och avloppsstammar har bytts ut succesivt i föreningen i samband med renoveringar av badrum och kök. Nästa stambyte är inte aktuellt förrän kring år 2040.

2023 - Brandskyddskontroll.

Kommande renoveringar:

Underhållsbehovet följs upp enligt befintlig underhållsplan. I dagsläget sker uppvärmningen av fastigheten genom direktverkande el. Stämman har gett styrelsen mandat att gå vidare med ett arbete/undersökning för installation av centralvärme. Detta innebär bland annat att ta in underlag för projektering och upphandling av entreprenör och installation kan bli aktuell närmsta åren. Tidsplan finns inte i dagsläget! På föreningens hemsida står följande: "Cypressen kommer att bli pilotprojekt och i en första etapp kommer alla dess lägenhetsytor, trapphus, vindar och källare att mätas upp. Föreningens nuvarande ritningar är gjorda 1930 och saknar badrum, sammanslagningar och kök. Det är därför nödvändigt att ha aktuella, digitala handlingar. Ritningarna kommer också att ligga till grund för den framtida andelsfördelningen, som behöver uppdateras vid en så här stor förändring. Uppmätningarna kommer att fortsätta på Järneken och Silverpoppeln (här ligger Vårgatan 1B) när pilotprojektet är över."

Eldstäder

Enligt stämmobeslut från 2006 ansvarar endast för tätningen av en skorsten per lägenhet men har hittills ändå ansvarat för alla skorstenar. Det gjordes en brandskyddskontroll och i denna bostad är vardagsrummets kakelugn godkänd för eldning. Kakelugnen i sovrummet går inte att elda i just nu då reparationer pågår i rökkanalen längre upp men detta ska åtgärdas under 2023. Det pågår ett arbete för att bestämma hur ansvarsfördelningen ska se ut framöver.

Överlåtelseavgift och medlemskapsavgifter

Säljaren betalar överlåtelseavgift om ca 2,5% av prisbasbeloppet samt en pantsättningsavgift om 1% av prisbasbeloppet.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen. Se föreningens hemsida för mer information om uthyrning.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Folksam.

Städning

Trappstädningen sköts av städföretag så det är inget de boende själva behöver ombesörja. En gemensam städdag av gården sker vår respektive höst. Föreningen har även sortering av återvinningsbart avfall, såsom tidningar, glas, kartong, plastförpackningar, grovsopor, aska, batterier samt metall.

Juridisk person/delat ägande

Juridisk person godkänns ej som medlem i föreningen. Delat ägande godkänns. Delat ägande mellan föräldrar & barn tidigare godkänts med andelarna 90/10.

Parkering

Avgiftsbelagd parkering på gatorna i området. Den som är folkbokförd inom området kan ansöka om boendeparkeringstillstånd hos kommunen.

Hemsida

Läs gärna mer på föreningens informativa hemsida www.tellusborg.com

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida och senaste årsredovisning 2021/22. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Midsommarkransen är ett mycket charmfullt och levande område med en fin blandning av byggnader från olika decennier. Här är det svårt att inte trivas. Miljön är kreativ och dynamisk med bland annat ett stort utbud av unika butiker med design och vintage och många caféer och restauranger. Biografen Tellus som snart kan fira 100-årsjubileum ligger i föreningen. Du bor dessutom precis intill Svandammsparken som är en oas med plaskdamm och grönytor. På promenadavstånd ligger även Aspudden och Vinterviken med bland annat bad, trädgårdar och café. Säljarna beskriver livet i Kransen så fint när de efter att ha uppskattat alla tillgångar som finns i kvarteren för både stora och små, säger att det bästa nästan är att man inte behöver göra så mycket. Gården är en mötespunkt för alla åldrar, man kan åka pulka på Julikullen och köpa godaste pizzorna på Pizzeria Tellus på andra sidan kullen. Livet är enkelt och smidigt och här finns lugnet och tryggheten.