Type and press Enter.

Array
(
    [Bostadstyp] => 1-familjs friliggande villa
    [Adress] => Bårebo 9
    [Område] => Jönköpings län
    [Våning] => 
    [Rum] => 8 rum
    [Area] => 326 + 175 kvm
taxeringsinformation [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => 10 819 kvm [Avgift] => [Andelstal] => [Lägenhetsnummer] => [Pris] => 5 550 000 kr Utgångspris )

Bårebo 9

VILLA BAURÉUS – ETT STYCKE UNIK HISTORIA OCH ARKITEKTUR

VISNINGAR

Kontakta mäklaren för visning

Ansvarig mäklare

Tobias Springfeldt
Reg. Fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp
1-familjs friliggande villa
Adress
Bårebo 9
Område
Jönköpings län
Rum
8 rum
Area
326 + 175 kvm
taxeringsinformation
Tomtareal
10 819 kvm
Pris
5 550 000 kr Utgångspris

Byggnad

Byggnadstyp
1½-plansvilla med källare
Byggnadsår
1936
Uppvärmning
Bergvärme
Energideklaration
Ej utförd
Energiklass
Ingen angiven
Fasad
Tegel
Stomme
Trä
Fönster
3-glas
Bjälklag
Trä
Tak
Koppar
Grundläggning
Betongplatta källare
Ventilationstyp
Självdrag
Vatten/Avlopp
Enskilt vatten året om. Enskilt avlopp
Fastighetsbet.
Bårebo 1:19

Allmänt om fastigheten

El
26 028 kr/år
VA
852 kr/år
Renhållning
2 688 kr/år
Försäkring
3 768 kr/år
Total driftskostnad
33 336 kr/år, utöver detta tillkommer kostnad för fastighetsavgift/skatt 9 525 kr
Kommentar
Enligt säljarens uppgift i indikativt syfte. Förbrukning och avtal är alltid individuellt.
Taxeringskod
220, Småhusenhet, bebyggd
Taxeringsvärde
1 830 000 kr - Småhusbyggnad 1 636 000 kr, Småhusmark 194 000 kr
Summa pantbrev
1 773 000 kr
Tomtareal
10 819 kvm
Vatten/avlopp
Enskilt vatten året om. Enskilt avlopp
Rättigheter
Förmån: Officialservitut Väg, 06-GNO-1006.4 Last: Officialservitut Avloppsledning, 06-GNO-1006.1 Last: Officialservitut Vattenledning, 06-GNO-1006.2 Last: Officialservitut Vattentäkt, 06-GNO-1006.3

planskiss

DOKUMENT & MEDIA

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Arkitekturen

Arkitekt: Okänd byggår 1936

Villa Bauréus

När fabrikör David Bauréus i mitten av 1930-talet bestämde sig för att bygga en villa i Bårebo var endast det bästa gott nog. Han slog på stort och byggde ett hus vars like ingen tidigare sett. Här fanns alla upptänkliga nymodigheter som badrum, wc och oljeeldning. Det var finesser som grannarna bara kunde drömma om.

Än i denna dag är den ståtliga villan unik och minner om fabrikör Bauréus som då var chef för Bårebo Metallvarufabrik. Fabriken hade startats av fadern, Malcolm Bauréus, som var en betydelsefull person i bygden. I mitten av 1880-talet grundade han Bårebo Metallvarufabrik som kom att bli en framgångsrik firma. Brodern Sven startade Sveico, en firma som finns kvar än idag, men som nu ägs av den av finländska koncernen Orthex.

Malcolm Bauréus var inte bara en duktig företagsledare, han konstruerade också en billig och bra låsmekanism till den så kallade Smålandsbörsen. Produkten blev en succé och såldes i hundratusental. När Malcolm Bauréus avled 1931 efterlämnade han en hisnande summa efter sig: 1,8 miljoner! Omräknat till dagens penningvärde blir det drygt 65 miljoner kronor.

Det blev sonen David som tog över Bårebo Metallvarufabrik. Även han blev en framgångsrik företagsledare som var verksam upp i hög ålder. Han sålde slutligen Bårebo Metallvarufabrik till Thomée Hörle som fortfarande använder Bårebo som varumärke.

Interiören

Villa Bauréus har en disposition som skiljer sig en del från många andra villor uppförda vid denna tid. Entrén har nämligen förlagts till husets trädgårdssida. Betydligt vanligare var att ha entrén på motsatt sida och tre rum i fil mot trädgården.

Från kapprummet stiger besökaren in i den stora hall som ligger i mitten av huset och har ett stort fönster mot trädgården. På hallens ena sida finns matsalen och på den andra vardagsrum och herrum. Vardagsrum och herrum är båda rymliga hörnrum med en välbevarad och rik inredning. Herrummet har öppen spis och elementskydd i dekorativt smide. På detta våningsplan finns också kök med en rymlig matplats samt en jungfrukammare för hembiträdet.

Hallen, som är väl tilltagen, är ett fantastisk rum med en elegant trappa med ett mycket vackert genombrutet räcke och en ändstolpe med rikt skuren dekor. Väggar och tak är klädda med mörkbetsad plywood, ett “framtidsmaterial” som var populärt vid denna tid. Här finns också en fris som knyter an till traktens industrier och hantverk. Intill trappan tronar dessutom en elegant murad öppen spis med en stenskiva på toppen.

En trappa upp finns en övre hall som är tudelad och har utgång till balkong. Här finns också fyra sovrum med oändliga förvaringsmöjligheter i kattvindarna samt två badrum. Hallen är även här klädd med mörkbetsad plywood med en dekorativ fris. En öppen spis bidrar med värme och trivsel.

I källaren, som är helt inredd, finns gästrum och diverse biutrymmen samt ett garage. David Bauréus var nämligen först i trakten med att skaffa bil. Det är inte svårt att tänka sig hur omtalad han måste ha varit. Den framgångsrika företagsledaren med lyxvilla och automobil!

Exteriören

1930 gick den legendariska Stockholmsutställningen av stapel och där fick besökarna möjlighet att för första gången stifta bekantskap med de nya strömningarna inom arkitekturen. Slätputsade fasader utan dekor kombinerades med stora fönster som ibland gick över hörn. De byggnader som visades upp på utställningen väckte stor uppmärksamhet och en livlig debatt fördes i tidningarna. Möbelarkitekt Carl Malmsten rasade mot funkisförespråkarna och det dröjde flera år innan den nya stilen slagit igenom. Under tiden byggdes många hus i så kallad 1930-talsklassicism.

Karaktäristisk för denna stil är att 1920-talets arkitektur lever kvar men att den blandas upp med formspråk och detaljer som hör 1930-talet till. Till exempel kan byggnaden till sin volym vara utpräglad funktionalistisk, men ha spröjsade fönster eller vice versa. Denna stilblandning är mycket tilltalande och förekommer både i städerna och på landsbygden.

Villa Bauréus är ett mycket fint exempel på 1930-talsklassicism och dessutom en förhållandevis ovanlig byggnad. Enligt obekräftade uppgifter kommer inspirationen till byggnaden från en herrgård i Tyskland.

Byggnaden omges av en barockinspirerad trädgård och ligger som ett smycke på en stenlagd terrass. Fasaden är klädd med gult tegel och har ett valmat koppartak med uppbyggda takkupor. I husets mitt finns ett indraget parti och det omges av kvadratiska pelare i skiffer, två på vardera sida. Mellan dem ett åttkantigt spröjsat fönster. Denna komposition är verkligen mycket tilltalande.

Ytterdörren, porten, är utförd i teak och har en rik skuren dekor. Fönstren är brunmålade och i huvudsak två till tre lufter breda på klassiskt funkismanér. Ovanför det indragna mittpartiet finner vi en balkong som nås från övre hallen. Räcket är av “pinntyp”, vilket var förhållandevis vanligt under 1930-talet. På ena gaveln finns en köksingång med ursprunglig dörr och skärmtak samt fönster ovanför. Fönstret släpper in ljus i kökstrappan som även leder ned till källaren.

Kvalitéer

Det är svårt att inte tjusas av David Bauréus påkostade fastighet! De vackra grindarna, den barockinspirerade trädgården och den underbara villan. Det är inte lätt att välja bland alla unika detaljer i detta hus, men den välkomnande hallen med sin påkostade trappa tar nog priset.

De två rum som ligger till höger om hallen har även de en rik fast inredning och bland annat finns några ursprungliga bokskåp kvar. De glasade skjutdörrarna är även de värda att nämnas, precis som elementskydden med sin klassicistiska utformning.

En trappa upp, i sovrummen, finns många oerhört fina dörrar. De är släta och mörkbetsade med ovanliga trycken. Små pärlor i husets privata del.

Villa Bauréus är ett sällsynt tillfälle att hitta ett riktigt fint hus med en unik historia. Att kliva in genom ytterdörren är att kliva rakt in i ett påkostat 1930-tal som är som taget ur en gammal Hollywoodfilm.

Fastighetskarta

OMRÅDET

Bårebo ligger cirka sex kilometer söder om centrala Gnosjö i västra Småland. Gnosjö är känt för entreprenörskap och den så kallade Gnosjöandan, ett begrepp som grundar sig i den rika företagaranda som sedan länge finns i bygden. Gnosjöregionen är per invånare en av de industritätaste regionerna i Sverige. Företagen har historiskt bedrivit tillverkningsindustri i liten skala, präglade av stark entreprenörsanda. Westerstaden High Chaparall är en begivenhet i närområdet och en helt annan typ av upplevelse hittar man i Store Mosse som är en av Sveriges 30 nationalparker och den största mossen i landets södra delar.