Type and press Enter.

Array
(
    [KATEGORI] => 2-plans kontorshus, lägenhetshus
    [UPPLÅTELSE] => Frikopt
    [Adress] => Katrineholmsvägen 2
    [FASTIGHETSBET] => Stenhammar 9:7
    [Område] => Flen
    [Rum] => 11 rum
    [Area] => 
    [Beskrivning uteplats] => 
    [AREAL] => 8299 kvm
    [Pris] => 5 250 000 kr
)

Katrineholmsvägen 2

VACKRA KYRKSKOLAN STRAX UTANFÖR FLEN

FOTO: JAHNSON STYLING: COPPARSTAD TEXT: MURÉN

VISNINGAR

Kontakta mäklaren för visning

Ansvarig mäklare

Charlotte Pellas
Reg. Fastighetsmäklare

Extra kontaktperson

Tobias Springfeldt
Reg. Fastighetsmäklare

FASTIGHETSFAKTA

KATEGORI
2-plans kontorshus, lägenhetshus
UPPLÅTELSE
Frikopt
Adress
Katrineholmsvägen 2
FASTIGHETSBET
Stenhammar 9:7
Område
Flen
Rum
11 rum
AREAL
8299 kvm
Pris
5 250 000 kr

1

Byggnadstyp
2-plans kontorshus, lägenhetshus
Area
530 kvm
Antal rum
11
BYGGÅR
1895
Fasad
Puts
Stomme
Murad / trä
Fönster
Kopplade 2-glas
Bjälklag
Trä
Tak
Plåt
Grundläggning
Krypgrund
Uppvärmning
Direkt El
Vatten/Avlopp
Kommunalt vatten och avlopp
ENERGIDEKLARATION
Utförd

2

BYGGÅR
1929

Allmänt om fastigheten

Uppvärmning
155 000 kr/år
VA
30 000 kr/år
Total driftskostnad
185 000 kr/år
Taxeringskod
321
Summa pantbrev
2 200 000 kr
Rättigheter
Förmån: Officialservitut Väg, 0482-87/15.1
Planbestämmelser
Detaljplan (1993-04-29)

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Kvalité Häst & hund
butik, café, restaurang
Stenhammars slott
Veckelnbadet
Orröbadet
Skebokvarns kanotuthyrning
för turer på Båven

Arkitekturen

I slutet av 1800-talet dominerades arkitekturen av ett flertal olika nystilar som hade sin grund i äldre tiders arkitektur som stöpts om för att passa tidens ideal. Nyrenässans och nygotik var två populära stilriktningar som ofta kom till användning. Samtidigt fanns den klassicistiska arkitekturen med på ett hörn.

Kyrkskolan i Flen är en mycket elegant byggnad som går i klassicismens tecken. Den vilar på en solid grund av natursten och därovan är fasaden slätputsad i en ljusgul nyans. Taket är utformat som ett sadeltak och klätt med falsad plåt. Det pryds av flera små vindskupor med välvd överdel och spröjsade fönster. Entréfasaden är särskilt elegant med rusticerade lisener som ser ut att bära upp en stor frontespis med tre höga, välvda fönster. I mitten finns huvudentrén som utgörs av en pardörr med tre fyllningar i varje dörrblad där den översta är glasad. Ovanför dörren sitter ett välvt överljus som även det ger ljus till trapphuset.

Fasaden har en symmetrisk uppbyggnad med jämnt utplacerade fönster. På ena gaveln finns två blindfönster. Dessa är markerade i putsen och har till syfte att bibehålla symmetrin, eftersom några riktiga fönster inte önskas på detta ställe. Det här är en intressant detalj som var vanlig på 1800-talet. De vanliga fönstren är spröjsade och i huvudsak kopplade. De är troligtvis insatta under 1900-talets första hälft. I vindskuporna sitter ursprungliga fönster med enkla bågar och innanfönster. Samtliga är rödmålade.

Allmänt

Pampiga salar och mysiga vrår, fönstervalv, takvinklar, ljus och rymd. Ta till exempel en extra titt på den vackra, stenbelagda trapphallen som genom åren trampats av många barnfötter, och den imponerande bokhylleväggen som nuvarande ägare skapat. Titta på utsikten från de djupa fönstervalven och känn in de lummiga omgivningarna. Fastighetens många rum och stora trädgård ger olika möjligheter till både boende och verksamhet. En näringsfastighet med kombinerat boende ger stora skattefördelar för egenföretagare. Välkommen på en spännande upptäcktsfärd!

Trädgård

Fastighetens tomt är 8299 kvm stor. Här finns ett fristående, exklusivt garage för två bilar (uppfört 1999) och fyra förråd inklusive ett stort f d pannrum. Större delen av tomten är gräsbeklädd. Det finns två äppelträd, ett päronträd och ett körsbärsträd, därtill träd och buskar som björk, alm, lönn, syren, schersmin m m. Det finns också en liten damm. Nedanför huset öppnar sig en stor platå som exempelvis skulle kunna bli plats för en tennisbana. En grusad väg leder runt skolan, med parkeringsplatser på ena sidan.

Byggnadsantikvariens ord, av Gustav "Rävjägarn" Bergström

Stenhammars slott i Flen kom på 1830-talet i familjen von Kraemers ägo. Det var blivande landshövding Robert Fredrik von Kraemers hustru som ärvde egendomen efter sin far Anders Petter Söderberg. Söderberg hade reparerat och moderniserat den gamla byggnaden som sägs ha uppförts redan på 1560-talet efter ritningar av Jean de la Vallée. Robert Fredriks son, hovmarskalk Robert von Kraemer, ärvde gården av sin far och gjorde även han en del förbättringar på godset som han sedan testamenterade till prins Wilhelm.

Landshövding von Kraemer var socialt intresserad och insåg att det fanns ett behov av en skola för traktens barn. Han skänkte därför en tomt inte långt från kyrkan och lät 1835 uppföra en skola. Han stöttade också verksamheten ekonomiskt genom att stå för skolslöjden. De saker som eleverna tillverkades, köptes vanligtvis av von Kraemer själv och de pengar som eleverna förtjänade, sattes in på deras bankböcker. Denna byggnad ersattes 1895 av en ny, ett ståtligt stenhus som går under namnet Kyrkskolan. Strax intill uppfördes en lärarbostad, även det en elegant putsad byggnad. Skolan kom att användas in på 1970-talet och ersattes därefter av en centralskola.

Byggnaden och dess disposition

Tyvärr finns inte de ursprungliga planritningarna för kyrkskolan kvar. Med hjälp av nuvarande disposition kan man dock sluta sig till att det fanns två större skolsalar på bottenvåningen samt ytterligare några mindre rum. En trappa upp inreddes dessutom en gymnastiksal och två rum. Det var med andra ord en skola med stora utrymmen. Det kan också ha funnits en liten lägenhet som var avsedd för vaktmästaren. En separat lärarbostad uppfördes i närheten. Idag är skolan ombyggd till bostadshus med lokaler på bottenvåningen. Bostäderna finns en trappa upp och utgörs av två lägenheter. Den ena bostaden har den stora gymnastiksalen som vardagsrum. Det ursprungliga trapphuset och många snickerier har bevarats från byggåret.

Kvalitéer

Kyrkskolan i Flen är ett fint exempel på det sena 1800-talets påkostade skolbyggen. Här sparades inga resurser för att skapa en solid och för tiden ändamålsenlig byggnad. Trots sin ansenliga ålder är skolan välbevarad med en fasad som inte ändrats nämnvärt sedan byggåret. Det är dessutom en mycket välkomponerad fasad med tydliga drag av klassicism, vilket är en smula ovanligt vid denna tid. Interiört finns många fina detaljer bevarade, inte minst det solida trapphuset i sten. De forna skolsalarna är rymliga och har en generös takhöjd. Spegeldörrar, höga, vackra fönster och genuina trägolv bidrar till det goda intryck man får av denna historiska byggnad. I ett av rummen har en nytillverkad kakelugn satts in. Den smälter fint in i miljön och är en perfekt värmekälla vintertid.

OMRÅDET

Flen ligger mitt i Sörmlands län och flera riksvägar och järnvägslinjer strålar samman här. Skolan ligger alldeles söder om Flens tätort, med ett fritt och öppet läge, nära till naturen och samtidigt lätt att nå både med bil och allmänna kommunikationer. Riksväg 55/57 passerar huset och det finns busshållplats intill. Fem minuters bilväg eller femton minuters gångväg till järnvägsstationen, med direkttåg i riktningarna Stockholm, Hallsberg, Linköping och Sala.
Intilliggande Stenhammars slott uppfördes 1658 och fick sitt nuvarande utseende i mitten av 1800-talet. Robert von Kræmer, som också lät uppföra Kyrkskolan, testamenterade slottet till staten. I testamentet står att huvudbyggnaden ska arrenderas ut till en prins av det regerande konungahuset, med företräde för hertigen av Södermanland om sådan finnes. Slottet beboddes fram till 1965 av prins Wilhelm, därefter övergick arrendet på livstid till kung Carl XVI Gustaf.