Allmänt
Arkitekturen och miljön på Pehrses är unik och har med hjälp av bland annat länsantikvarie och specialiserade arkitekter restaurerats så huset på bästa sätt bevarats, samtidigt som all den moderna komfort som är önskvärd i ett bostadshus av idag har integrerats. Huset bevarar förutom snickerier bland annat unika väggmålningar, flera gamla tvåglasfönster, kakelugnar och spisar, brädgolv och stenvalv i källaren. På det övre planet är ”Sigrids rum” helt i original med tapeter och kakelugn. Byggnadsvårdsgurun Göran Gudmundsson skriver om Pehrses som ett exempel på hur man kan ta hand om ett hus utan att det förlorar utseendet och sin gamla karaktär. Pehrses har haft turen att genom åren bebotts av ägare med rätt känsla för fastigheten, som renoverat i enlighet med ursprunget och inte förvanskat byggnaderna. Från entréplanet finns tre olika förbindelsevägar med det övre planet – det finns en trappa i var ände av huset och en i dess mitt.
Hall
Ockragula pardörrar hälsar välkommen in i huset och hallen, via en förstukvist som byggdes 2023–24. Hallen ligger mitt i huset och har pärlspontade väggar. En gäst-wc finns också i anslutning till hallen.
Kök
När köket renoverades gjordes det i samråd med experthjälp. Köksinredningen är platsbyggd av lokala snickare och en lokal keramiker har gjort kaklet. Köket målades 2023 om i ljusa gröna toner. Rummet har en stor spis med bakugn, från Skoglund & Olsson ( f n stängd men kan öppnas igen). Under taket sitter gamla störar som användes till förvaring. Köket har två fönster i par mot gården plus ett nyinsatt fönster i motsatt riktning, vid diskbänken.
Salen
Intill köket återfinns salen, med dekorativa väggmålningar i original, föreställande landskap och herresäten, målade av bygdemålaren Olof Ersson-Rosenkvist som också var släkt med de ursprungliga ägarna av fastigheten. Ihop med fyra fönster ut mot sädesfälten och bergen är rummet oändligt vackert. En fantastisk festsal för middagar av sällan skådat slag. I rummet finns också en av husets tre kakelugnar.
Sovrum/kontor
Innanför salen ligger ett hörnrum, där väggarna handmålats i linoljefärg i enlighet med en tapet funnen i huset. Arbetet utfördes 1990 av konservator Rolf Mannqvist, som även restaurerat målningarna i salen. I detta rum finns också den andra av husets kakelugnar.
Vardagsrum
På motsatt sida köket ligger ett hörnrum som är ett vardagsrum/sovrum. Detta rum är placerat i den forna ladugården, och har takbjälkar av järnvägsräls daterad till 1876 då järnvägen mellan Arbrå och Bollnäs började byggas. Här finns en stor och fin öppen spis samt en utgång, som dock ej används idag och har isolerats.
Badrum, bastu, wc, tvättstuga m m
Intill vardagsrummet ligger ett badrum med en anslutande bastu som båda renoverades 2009, och intill dem en tvättstuga. Därefter följer ett stort rum, som kan användas som klädrum, med garderober, stänkmålade väggar, engelskt rödmålade bröstpaneler, tre fönster i tre väderstreck samt stor dörröppning mot altanen på baksidan.
Övre salen, ”Spelmansstugan”
Husets mittentrappa leder upp till ett stort sällskapsrum kallat Spelmansstugan. Detta är ett nästan 70 kvm stort rum med sex fönster i tre väderstreck, synliga timmerväggar och takbjälkar och fantastiska trägolv där vissa plank är nära 50 cm breda!
Sovrum, ”Gubbrummet”
Innanför Spelmansstugan ligger detta rum som även det har väggar handmålade av konservator Rolf Mannqvist i början av 1990-talet. Dessa är ornamenterade och går i rött. Golvplanken är lika imponerande breda i detta rum.
Rosa sovrum
Efter Gubbrummet följer ett mysigt hörnrum målat med rosa linoljefärg och med fyra mindre fönster i två riktningar. På golvet ligger en rosa heltäckningsmatta tejpad på originalträgolvet.
”Sigrids rum”
Detta rum är att beakta som i det närmaste ett museirum. Sigrid var dotter till Pehr Hansson som byggde gården och levde här fram till sin död 1945, 90 år gammal. Hennes rum har bevarats med ursprungliga tapeter (obs, färgen innehåller arsenik, om du tänker slicka på dem, gör det ej) och en söt liten kakelugn (ej eldningsbar). Man har valt att inte dra in element här för att bevara rummets autenticitet.
Stora sovrummet
Detta rum är den gamla höskullen som nu är inredd. Rummet ligger ett par trappsteg ner från den övre salen och har väggar målade i en mullvadsfärgad kulör. Fönstren längs långväggarna kan döljas bakom gamla fönsterluckor. Ett fönster, mot gaveln, är utan fönsterlucka. Takbjälkar och snedtak med öppet upp till nock ger en mysig sovatmosfär. Rummet har en trappa direkt ner till klädrum samt tvättstuga/badrum.
Övriga byggnader och utrymmen
Boningshuset omges av flera ekonomibyggnader innehållandes flera olika funktioner och möjligheter. ”Mormorsstugan” är en gäststuga som nyligen inretts med ett nytt kök och nya garderober. Här finns även ett badrum med dusch. ”Gepen”, som är Hälsingemål och betyder vinkel mellan två lador, är ett annat gästboende, som ligger just med denna placering. Här har man nyligen målat invändigt. Midsommarlunch, kräftskiva, glöggbjudning - festlokalen är fantastisk året om. Från gaveln av boningshuset nås en matkällare/vinkällare, där stenvalven är intakta sedan byggåret. Andra förrådsutrymmen finns det också gott om. Garaget är cirka 120 kvm stort och har plats för två bilar plus annan förvaring.
Trädgård
Trädgården bär på en lång historia som genom åren innefattat omfattande odlingar, men nu är nerskalade till ett mer behändigt format. Idag finns två äppelträd (ger god must!), röda och svarta vinbär, jordgubbar och rabarber. En hög syrenhäck och ett antal pampiga björkar sätter också prägel på gården. Den odlingsintresserade har alla möjligheter och stora ytor att utöka odlandet med både blommor och ätbart. För den med andra intressen är det ett tips är att låta robotgräsklipparen klippa den stora gräsmattan och själv sitta på någon uteplats och njuta av dess framfart och något gott i ett glas. Under 2023 iordningställdes en stenlagd uteplats in mot gården.