Type and press Enter.

Array
(
    [Bostadstyp] => Gård
    [Adress] => Nygatan 48, kopia
    [Område] => Arboga
    [Våning] => 
    [Rum] => 16 rum 
    [Area] => 346 + 180 kvm
    [Beskrivning uteplats] => 
    [Tomtareal] => 
    [Avgift] => 
    [Andelstal] => 
    [Lägenhetsnummer] => 
)

Nygatan 48

RÄNTMÄSTAREGÅRDEN I CENTRALA ARBOGA – STADSGÅRD MED MEDELTIDA ANOR

FOTO: LUND STYLING: COPPARSTAD TEXT: MURÉN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Charlotte Pellas
Reg. Fastighetsmäklare

Extra kontaktperson

Tobias Springfeldt
Reg. Fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Gård
Adress
Nygatan 48, kopia
Område
Arboga
Rum
16 rum
Area
346 + 180 kvm

Huvudbyggnad

Byggnadstyp
Stadsgård i två våningar med medeltida källare
Byggnadsår
1790
Uppvärmning
Bergvärme och kakelugnar
Energideklaration
Utförd 2023-09-28
Energiklass
C
Energiförbrukning
48 kWh/kvm per år
Fasad
Trä
Stomme
Timmer och trä
Fönster
2-glas
Bjälklag
Timmer och trä
Tak
Plåt
Grundläggning
Torpargrund och gjuten platta
Ventilationstyp
Självdrag
Vatten/Avlopp
Kommunalt vatten året om. Kommunalt avlopp
Fastighetsbet
Giktringen 6

Allmänt om gården

Total driftskostnad
55 400 kr/år
Taxeringskod
220
Summa pantbrev
310 000 kr
Tomtbeskrivning
1723
Planbestämmelser
Detaljplan (2004-08-26) Fornlämning (1 st)

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Arkitekturen

Fastigheten, Giktringen 6, är en del av den äldre trähusbebyggelse som kännetecknar Arboga stadskärna och som spänner över flera sekel. Dess bevarade handels- och hantverksgårdar med ekonomibyggnader minner starkt om gångna tider och levnadssätt. Arboga har klarat sig undan stora stadsbränder vilket bevarat en mångfald av byggnader från olika epoker. Ägare av tomten och fastigheten Giktringen 6 (som tidigare bestod av två tomter och två byggnader med inkörsport från Nygatan) finns kartlagda från mitten av 1500-talet. Gården har fått sitt namn av räntmästare Börje Croneberg som ägde fastigheten under 1600-talet. Han drev in skatt till kungen för det järn från Bergslagen som fraktades till Arboga, som var den västligaste hamnen vid Mälaren. Croneberg blev senare räntmästare och hovkassör i Stockholm, adlad och byggde sig ett palats på Skeppsbron, med en trappa ner i Mälaren, Räntmästaretrappan, som än idag har kvar sitt namn. Nuvarande Räntmästaregården uppfördes 1720 (bottenvåningen) och 1780 (övervåningen) och ligger placerad i hörnet av Nygatan och Räntmästaregatan. Byggnaden är brädklädd och målad i en blå kulör med detaljer som fönstersnickerier, tandsnittsfris och knut- och fasaddelningsbrädor i vitt. Från Räntmästaregatan leder en körport in till den skyddad innergården och intill den ansluter fastighetens rödmålade ekonomibyggnad.

Fastighetskarta

Trädgårdskarta

Husets tomt är en 1723 kvm stor friköpt hörntomt, ovanlig i stadskärnor. Här finns fem äldre äppelträd med sorterna Åkerö, Cox Pomona, Velthi, Frösåker, och Maglemar, två stora gråpäronträd, bärbuskar med röda, svarta och vita vinbär och krusbär samt ett trädgårdsland. Dessutom gräsytor, gångar med Grythytteskiffer, en damm med el framdragen för fontän och uteplats för många.

OMRÅDET

Arboga blev en stad redan på 1200-talet och bebyggelse i området tros ha funnits ända sedan 900-talet. År 1435 hölls här det som ses som Sveriges första riksdag, Arboga möte, där Engelbrekt Engelbrektsson utsågs till rikshövitsman. Arbogas strategiska läge gjorde det till en utmärkt plats för biskops- och rådsmöten under medeltiden. Det var en rik stad med många kyrkor och kloster. Stadskärnan idag är en mysig småstadsidyll runt Arbogaån, med kullerstensgator och gamla trähus och med många minnen från medeltiden och framåt. I augusti varje år anordnas medeltidsdagar i staden. Räntmästaregårdens centrala läge gör det enkelt att tågpendla till Stockholm och andra städer och orter. För bilåkande möts E18 och E20 i Arboga. Inom en radie på 1,5 mil nås Kungsör och Köping och inom 5 mil nås Eskilstuna, Västerås och Örebro.