Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => 1-familjs friliggande villa
  [Adress] => Allfartsvägen 14
  [Område] => TYRESÖ
  [Våning] => 
  [Rum] => 6 rum
  [Area] => 136 + 59 kvm
taxeringsinformation [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => 1 305 kvm [Avgift] => [Andelstal] => [Lägenhetsnummer] => )

Allfartsvägen 14

50-TALSHUS MED STIL, KÄNSLA OCH SJÄL

TEXT: ENGSTRÖM FOTO: OZOLLAPA STYLING: COPPARSTAD

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Marie Holmerson
Reg. Fastighetsmäklare

Extra kontaktperson

Caroline Klasson
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp
1-familjs friliggande villa
Adress
Allfartsvägen 14
Område
TYRESÖ
Rum
6 rum
Area
136 + 59 kvm
taxeringsinformation
Tomtareal
1 305 kvm

Byggnad

Byggnadstyp
1½-plansvilla i vinkel med källare
Byggnadsår
1959
Uppvärmning
Bergvärme
Energideklaration
Utförd 2019-06-08
Energiklass
D
Fasad
Tegel
Stomme
Trä
Fönster
2-glas
Bjälklag
Trä
Tak
Plåt
Grundläggning
Betongsula
Ventilationstyp
Självdrag/ Mekaniskt
Vatten/Avlopp
Kommunalt vatten året om. Kommunalt avlopp
Utförda renoveringar/underhåll
Se bifogat dokument.
Fastighetsbet.
Näsby 27:1

Allmänt om fastigheten

Uppvärmning
25 898 kr/år
VA
6 322 kr/år
Renhållning
2 954 kr/år
Total driftskostnad
35 174 kr/år, utöver detta tillkommer kostnad för fastighetsavgift/skatt 9 287 kr
Drift räknat på
4 personer
Kommentar
Renhållning = Grundavg + behovstömning varannan vecka.)
Taxeringskod
220, Småhusenhet, bebyggd
Taxeringsvärde
3 893 000 kr - Småhusbyggnad 1 654 000 kr, Småhusmark 2 239 000 kr
Summa pantbrev
4 019 000 kr
Tomtareal
1 305 kvm
Tomttyp
Natur och trädgårdstomt
Vatten/avlopp
Kommunalt vatten året om. Kommunalt avlopp
Planbestämmelser
Byggnadsplan (1958-08-14) Byggnadsplan (1954-06-12)

planskiss

Arkitekturen

Arkitekt: 1959 Göransson

Detta hus i rött tegel är praktfullt för sin tid, uppfört 1959 på uppdrag av Gunnar Löfgren och ritat av arkitekt Göransson i ett riktigt fint läge med generösa öppna ytor. Området som idag kallas Trollbäcken var under 1950-talet ett snabbt växande egnahemsområde och här byggdes raskt påkostade villor. Allfartsvägen 14 är byggt i en delvis inredd suterrängvåning, där också husets entré finns. Huvudentrén består av en mycket rikt arbetad dörr med en glasruta som släpper in ljus i hallen. Fasaden har ett vackert rödbrunt tegel med för tiden typiska detaljer runt fönster och öppningar. Entrén markeras exempelvis av ett pulpettak med kvadratiska pelare som stiligt visar ingången.

Olika former av halvplanslösningar var vanliga i 1950-talets byggstil, vilket ofta innebar en asymmetrisk silhuett med ett brant och ett flackt tak. Här har den utmärkande vinkelbyggnaden som rymmer vardagsrummet exempelvis fått ett asymmetriskt sadeltak. Det ger extra karaktär till rummet, och kan beskrivas som ett utmärkande drag för huset. Vid byggåret var detta rum en nymodighet i egnahemsbygget och kallades då för finrum, här placerades den imposanta öppna spisen och det var också imponerande att det fanns fönster i tre väderstreck.

Dessa fönster och fönsterpartier i ek som är välbevarade än idag är värda att lyfta ytterligare, då dess fönsterpartier i ek och teak är mycket eleganta. Och fönstren med dess breda och låga placering ger en flytande känsla av inne och ute. Den välskötta och fint anlagda tomten runt om ger en skön naturupplevelse inifrån huset.

Interiört har huset genomgått varsamma renoveringar, där nya material idag samsas med originaldetaljer, såsom handbyggda fönster, gabon-dörrar med originalhandtag, ett vackert trappräcke i trä samt det rutmönstrade parkettgolvet.

OMRÅDET

Allfartsvägen ligger i området Trollbäcken, vilket också är det närmsta centrum med förnödenheter som apotek, vårdcentral och matvaruaffär samt närhet till bra förskolor och skolor. Här finns också restauranger och caféer. I närheten finns också Kumla Herrgård, där det serveras lunch och brunch i en spännande miljö.

Kring huset finns det gott om naturupplevelser, varför inte ett besök i Tyresta nationalpark exempelvis, eller närheten till ett flertal badsjöar. Ta en kvällspromenad runt sjön Långsjön exempelvis och avsluta med ett kvällsdopp! Eller varför inte besöka Kumlabadets sandstrand? En kvart bort ligger dessutom öppet hav med all frihet det innebär.

Trollbäckens centrum har som sagt en hel del att erbjuda med sin småstadskänsla utanför storstaden. Smidigt nog finns också en busshållplats på närliggande Jungruvägen till Gullmarsplan, en resa som tar 13 minuter. För resor till och från arbetet går från samma gata direktbuss till Stockholms C och från Allfartsvägen går dessutom direktbuss till Gullmarsplan.