Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Roslagsgatan 23
  [Område] => Vasastan - Sibirien
  [Våning] => 1 av 5, hiss finns
  [Rum] => 2 rum och kök
  [Area] => 60 kvm
Förvaltarens information [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => [Avgift] => 2 692 kr/mån Inkluderar värme och vatten. En obligatorisk månadsavgift om 181 kr tillkommer för bredband. Totalt: 2 873 kr/mån [Andelstal] => 2,821 % [Andel av årsavgift] => 2,82119 % [Lägenhetsnummer] => 00006/1102 )

Roslagsgatan 23

TVÅRUMMARE MED VÅNINGSKÄNSLA, FYRA FÖNSTER I FIL OCH EN LJUVLIG KAKELUGN

TEXT: BECK-REMNES FOTO: SYLWAN SCENOGRAFI: LINGSELL

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Valerie Petrova
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Roslagsgatan 23
Område
Vasastan - Sibirien
Våning
1 av 5, hiss finns
Rum
2 rum och kök
Area
60 kvm
Förvaltarens information
Avgift
2 692 kr/mån Inkluderar värme och vatten. En obligatorisk månadsavgift om 181 kr tillkommer för bredband. Totalt: 2 873 kr/mån
Andelstal
2,821 %
Andel av årsavgift
2,82119 %
Lägenhetsnummer
00006/1102

Driftskostnader

El
1 500 kr/år
Försäkring
3 700 kr/år
Övrigt
3 000 kr/år
Total driftskostnad
8 200 kr/år
Drift räknat på
2 personer
Kommentar
Övrigt gäller gas

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Lennart och Bror
Här kan man köpa de flesta styckdetaljerna över disk eller avnjuta en anspråkslös lunch/middag med ett glas vin eller två i sann New York anda
Den gamle och havet
Bästa italienaren i stan
Ostbutiken på Odengatan
Botanisera bland några av Europas finaste delikatesser, ett hundratal ostar, välsmakande chark, noga utvalt kött, oliver och nybakt bröd.
Agrikultur
Michelinbelönad restaurang med säsongsbaserade avsmakningsmenyer.
Bistro Mariabelle
Mysig fransk bistro med mat och vin som för tankarna till Provence.

ARKITEKTUR JUGEND

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: 1902 Olof Jonson

Tomten Baggen 4 bebyggdes mellan åren 1902 och 1903. För byggnadsritningarna stod Olof Jonson, vars namn är ganska okänt som arkitekt, men finns på ett stort antal byggnadsritningar från stadsdelen denna tid, merparten i Vasastan. Baggen 4 består av ett gathus och ett gårdshus, båda fem våningar höga. Fasaden är idag till stora delar välbevarad och putsad i en ljusgul kulör. Porten är av trä och glas med överljus, och bevarad sedan byggnadsåret. Ovan den finns ett pampigt överstycke som bland annat pryds av en festong. Två svagt utbuktande burspråk löper mellan våningarna ett och tre. I husets sydligaste del finns en körport som leder in till gården och gårdshuset, även den i trä och glas med överljus. När huset stod nytt inreddes lägenheterna med torrklosetter, som sedan blev till wc 1923. 1930 fick huset centralvärme. I början av 1970-talet genomfördes en fasadrenovering och sannolikt var det då som en stor del av fönstren byttes mot nya.

FÖRENINGEN

Brf Roslagsgården

Brf Roslagsgården är en äkta förening bestående av ett gat -och gårdshus på Roslagsgatan 23. Föreningen köpte fastigheten år 1923 som då var en bostadsförening, och ombildades sedan 2003 till en bostadsrättsförening. Här äger man sin mark.

Antal lägenheter och lokaler

I huset finns 36 lägenheter med bostadsrätt och tre lokaler, varav en på 66 kvm ( frisör med kontrakt till år 2027) är med hyresrätt. Byggnadens totalyta är 2 200 kvm, varav 2 074 kvm utgör lägenhetsyta och 126 kvm utgör lokalyta.

Ekonomi

Föreningens ekonomi har länge varit stabil och oförändrad. År 2021 har föreningen 0 kr i långfristiga skulder och 3,7 mkr i kortfristiga skulder vilket ger en belåningsgrad om låga 1 6 45 kr/kvm. Det finns inga planer på att ta upp nya lån.

Årsavgift

Betalas månadsvis i förskott. I avgiften ingår värme, vatten. Obligatoriskt månadstillägg om 181 kr tillkommer för fiber bredband 100/100 Mbit via Banhof. TV avtal tecknas separat via Banhof. Det finns inga planerade avgiftsändringar.

Stadgar

Föreningen godkänner delat ägande samt andrahandsuthyrning. Juridisk person godtas ej som medlem.

Förråd

Till lägenheten hör nyttjanderätt till ett källarförråd.

Storlek

Lägenheten är registrerad som 60 kvm.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har en grön och mysig innergård med sittgrupper, cykelställ och grill under sommarhalvåret. I B-husets källare finns en tvättstuga utrustad med 2 st tvättmaskiner, 1 torktumlare, 1 torkskåp, 1 mangel. Det finns även en bokningsbar bastu i gatuhuset.

Renoveringar i urval

2021 Målning och reparation av entrén 2020 Installation av fiber, stamspolning 2018 OVK 2013-2014 Två vindslägenheter byggdes, samtidigt gjordes: hiss, nya yttertak, höjd brandsäkerhet ytterdörrar och förrådsutrymmen 2010 Renovering av fasad 2007 Takreparationer 2006 Trapphusrenovering, tvättstuga och nya maskiner samt stamspolning 2003 Ombildning från bostadsförening till bostadsrättsförening 1999 Byte av badrums/wc-stammar och värmeväxlare 1991 Byte av köksstammar 1987 Byte av elstigar.

Föreningen följer en underhållsplan som sträcker sig mellan åren 2017 och 2042.

Förvaltning

Den ekonomiska förvaltningen sköts av SBC och den tekniska av Forstena Energi & Kontroll AB

Föreningens hemsida

https://roslagsgarden.se/

Kontroll

Ovanstående information kommer från senaste årsredovisning, föreningens hemsida samt avstämning med styrelsen i juni 2022. Uppgift som är av särskild vikt för köparen bör stämmas av med föreningen.

OMRÅDET

Roslagsgatan är en cirka 900 meter långa gata som går från Jarlaplan till Roslagstull. Det är en lite av en huvudgata i Sibirien som kantas av en mängd trevliga butiker, bland annat många antikaffärer. Här bor du bara ett par minuter från Brunnsviken och kan enkelt ta picknickfilten till grönskan och vattnet, och promenera eller ta en löprunda i till exempel Bellevueparken eller Hagaparken. Du bor även nästgårds med Vanadislunden och Vanadisbadet. I området finns flera bra restauranger, bland annat Agrikultur ett kvarter bort, med stjärna i Guide Michelin.