Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Norrbackagatan 24
  [Område] => Vasastan - Birkastan
  [Våning] => 1 av 5, hiss finns
  [Rum] => 4 rum
  [Area] => 121 kvm
Föreningens information. [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => [Avgift] => 3 880 kr/mån Inkl. v/a, bredband & kabel-TV. [Andelstal] => 5,56 % [Andel av årsavgift] => Uppgift saknas [Lägenhetsnummer] => 4/1104 )

Norrbackagatan 24

VÄLBEVARAD 1920-TALSVÅNING MED ÖPPEN SPIS OCH BALKONGMÖJLIGHET

STYLING:COPPARSTAD FOTO:BOUKARI TEXT:MURÉN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Hanna Tairi
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Norrbackagatan 24
Område
Vasastan - Birkastan
Våning
1 av 5, hiss finns
Rum
4 rum
Area
121 kvm
Föreningens information.
Avgift
3 880 kr/mån Inkl. v/a, bredband & kabel-TV.
Andelstal
5,56 %
Andel av årsavgift
Uppgift saknas
Lägenhetsnummer
4/1104

Driftskostnader

El
3 000 kr/år
Försäkring
3 000 kr/år
Total driftskostnad
6 000 kr/år

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Rörstrandsgatan
med stort utbud av restauranger och caféer.
Sankt Eriksplan
med bussar och tunnelbana.
Karlbergsparken
med grönytor och löparspår.
Vasaparken
med konstgräsplan, isbana, boulebanor m m.
Hornsbergs strand
med myllrande folkliv på bryggor och restauranger sommartid.

Arkitekturen

Arkitekt: 1926 Björn Hedvall

Rörstrandsområdet bebyggdes i slutet av 1920-talet efter att porslinsfabriken lagts ned och byggnaderna rivits. Fajansen 9 på Norrbackagatan 24 uppfördes under åren 1926 av byggmästare Max Gumpel med Björn Hedvall som arkitekt. Hedvall är en av Stockholms mest anlitade och produktiva arkitekter genom tiderna. Han var aktiv till långt efter pensionsålder och under sex decennier, från början av 1920-talet och ända in på 1970-talet. Han hade en enastående förmåga att skapa både smått och flott, och ritade såväl mindre lägenheter som stora våningar, privatvillor och offentliga byggnader, i klassicistisk och funktionalistisk stil. Huset är grönklassat i Stockholms stads bebyggelsehistoriska klassificering, vilket innebär att byggnaden är särskilt värdefull från historisk, kulturhistorisk, konstnärlig eller miljömässig synpunkt. Säljarna har starka band till huset och föreningen. Här har de levt i fyra generationer. Släkten har under olika tider också drivit företag i huset och ägt ett flertal lägenheter i huset. De kan dela med sig av många minnen och information om huset och dess olika invånare genom åren. Idag huserar en bra sushirestaurang, Ohako sushi, i huset.

FÖRENINGEN

Brf Fajansen 9

Brf Fajansen 9 är en äkta bostadsrättsförening som besitter och förvaltar fastigheten Fajansen 9 på Norrbackagatan 24. Här äger man sin mark.

Antal lägenheter och lokaler

Fastigheten består av ett flerbostadshus med 26 st bostadsrättslägenheter (totalyta om 1 923 kvm). Vidare hyr föreningen ut två lokaler samt sex garageplatser.

Ekonomi

Föreningen har mycket god ekonomi och har inga långfristiga skulder. De fyra kortfristiga lånen uppgår till totalt 6,1 mkr.

Avgift:

Inkluderar värme, vatten & balkongavgift. Föreningen har i dagsläget inga planer på att ändra avgiften. Överlåtelseavgift om 1 115 kr och betalas av köpare. Det finns inga planerade avgiftsändringar.

Förråd:

Lägenheten disponerar vindsförråd samt källarförråd om ca 4 kvm vardera.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har en trevlig innegård med Jasminträd, planteringar och grillmöjligheter under sommarhalvåret. Garage med plats för 6 bilar, 1000:-/månad och för närvarande kö. Det finns en tvättstuga på vinden med två maskiner, torktumlare, torkskåp samt stor torkvind och mangel.

Gjorda renoveringar:

2022 - Nya säkerhetsdörrar, dragning av fiber

2019 - Flytt av sopstation från gården till gatan.

2007 - OVK-besiktning av ventilation. Hissen renoverad inklusive byte av maskineri och elektronik. 2006 - Målades trapphus om.

2005 - Byttes el-stigare.

2004 - Ny undercentral till fjärrvärme. Tvättstuga renoverades.

2003 - Balkonger renoverades och dess fönster samt alla fönster mot gatan.

2000 - maskineriet och vajrar byttes ut i hissen.

1998 - Trapphusrenovering.

1993 - V/A stammar i kök och badrum byttes.

1991 ca - Putsades fasaden och taket renoverades samt ny plåt lades.

Kommande underhåll

Föreningen ska måla fönster under 2024. Se årsredovisningen för fullständig lista på utfört underhåll. Föreningen följer en 50-årig underhållsplan.

Stadgar

andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen. juridisk person godkänns ej i föreningen.

Förvaltare:

Föreningen sköter sin egen förvaltning.

Försäkring:

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Länsförsäkringar Stockholm.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från årsredovisning 2022. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Birkastan växte fram i sin nuvarande form efter sekelskiftet 1900 och är en stilig stadsdel med många fina fastigheter. Här är det liv och rörelse, men på ett väldigt lugnt och trivsamt sätt. Här finns allt. Lugnet och ljuset vid Karlbergskanalen, Hagaparken och vattnet vid Brunnsviken, närhet till både shopping och kultur och så Rörstrandsgatan, den egna gatan med småbutiker, restauranger och caféer, som under sommarhalvåret blir en härlig gågata kantad av uteserveringar och blomsteruppsättningar. Längre ner finns bänkar där man kan sitta och titta på utsikten. Kommunikationerna är också de allra bästa med tunnelbana och många bussar inom ett par minuter.