Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Skånegatan 57, vån 2
  [Område] => Södermalm - SoFo
  [Våning] => 2 av 5, hiss finns
  [Rum] => 3 rum
  [Area] => 73 kvm
Faktisk uppmätn norm SS 21054: [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => [Avgift] => 2 687 kr/mån inkl. värme, vatten, kabel-tv och el [Andelstal] => 4,6675 % [Andel av årsavgift] => Uppgift saknas [Lägenhetsnummer] => 1102/005 )

Skånegatan 57

NYRENOVERAD JUGENDTREA MED MED TVÅ KAKELUGNAR

SKRIBENT: MURÉN FOTOGRAFI:SPINNELL STYLIST:GÄRDE

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Katarina Ljung
Grundare & Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Skånegatan 57, vån 2
Område
Södermalm - SoFo
Våning
2 av 5, hiss finns
Rum
3 rum
Area
73 kvm
Faktisk uppmätn norm SS 21054:
Avgift
2 687 kr/mån inkl. värme, vatten, kabel-tv och el
Andelstal
4,6675 %
Andel av årsavgift
Uppgift saknas
Lägenhetsnummer
1102/005

Arkitekturen

Arkitekt: Dorph & Höög 1903

Bonden Större 29 på Skånegatan 57 uppfördes under åren 1903-1904 i en svit av fyra på rad liggande samtida hus. Arkitekter var Victor Dorph och Anders Höög. Dorph och Höög var en mycket produktiv duo som vid denna tid låg bakom en stor del av det som byggdes i staden vid denna tid, vilket gjorde att de kallades för "Nordens största byggnadsfirma". Totalt ritade de runt 230 hus som än idag är viktiga inslag i stadsbilden. Bonden Större 29 består av ett gatuhus i fem våningar med en tillhörande gårdsflygel i fyra våningar. Det är ett tidstypiskt jugendhus putsat i brunbeige och gulvitt. Fönstren är vitmålade med småspröjsade överfönster, vilka satts in under senare tid. Det var först på 1970-talet som huset moderniserades helt och fick till exempel bad- och duschrum.

I Brf Bonden Större 29 finns 21 lägenheter, varav en fortfarande är en hyresrätt, och en lokal där restaurang Koh Phangan ligger. Innergården möbleras sommartid med utemöbler. Här finns även cykelförvaring. För närvarande bygger föreningen balkonger mot innergården. I huset finns tvättstuga med ny maskinpark bestående av två tvättmaskiner, torktumlare och torkskåp.

FÖRENINGEN

Brf Bonden Större 29

Antal lägenheter och lokaler

Brf Bonden Större 29 (org. nr 769605-0959) är en äkta förening som innehar fastigheten med samma namn som består av 2 st flerbostadshus med adressen Skånegatan 57 och ett gårdshus 57A. Föreningen upplåter 21 st lägenheter upplåtna med bostadsrätt, 1 st upplåten med hyresrätt samt 11 st lokaler upplåten med hyresrätt (varav en är restaurang Koh Phanang). Boyta är 1493kvm och lokalyta är 414kvm. Husen värms upp med fjärrvärme.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen har innehaft fastigheterna sedan 2015.

Mark

Föreningen äger marken och påverkas således ej av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen tillhandahålls av NABO.

Urval renoveringar

2018 Balkonger. 2017/2018 Nya fönster. 2017/2018 Renoverat soprum. 2017 Soprummet. 2015 Ny hiss gathuset. 2015 Tvättstugan. Omfattande renoveringar utfördes under 1974 med bl.a. stambyte. Under 2017 utfördes byte av fönster och portar och balkonger installerades.

Kommande renoveringar:

Installera säkerhetsdörrar och renovera gårdsfasad samt gården. Ev kan det bli aktuellt med en takrenovering i gårdshuset.

Ekonomi

Föreningens långfristiga skulder uppgår till cirka 22.9Mkr. I kassa & bank finns ca 1.7Mkr. Föreningens kvarvarande hyresrätt innebär ett bra kapitaltillskott den dagen den upplåts till bostadsrätt. S.k dolda tillgång. Skuldkvoten per kvadratmeter bostadsyta uppgår till cirka 15 350kr. Föreningen höjde avgiften i juli 2023 med 3%. Inga beslutade avgiftshöjningar men avgifterna kan komma att höjas med index i januari varje år. Detta för att huset skall långsiktigt bära sina egna driftskostnader.

Avgift

I avgiften ingår el, värme och v/a.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har en tvättstuga med ny maskinpark bestående av två tvättmaskiner, en torktumlare och ett torkskåp. Föreningen har även en trevlig innergård som möbleras med utemöbler sommartid samt cykelförvaring.

Bredband och TV

Kabel-TV samt internetleverantör via fiber är Telia.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Ägande:

Juridisk person godkänns ej.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida samt senaste årsredovisning 2022. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Här bor du händelsernas centrum, i kärnan av SoFo, mitt bland restauranger, caféer och trevliga butiker, nära till allt vad dessa kreativa kvarter har att erbjuda. Du bor mittemellan Götgatans puls och Nytorgets charm. I kvarteret Bonden Större finns ännu några byggnader från 1700-talet och 1800-talet som visar på hur det såg ut på Södermalm innan den moderna staden växte fram.