Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Andel i bostadsförening
  [Adress] => Götgatan 69
  [Område] => Södermalm - SoFo
  [Våning] => 2 av 6, hiss finns
  [Rum] => 6 rum och kök
  [Area] => 173 kvm
Standard SS021053 [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => [Avgift] => 6 199 kr/mån inkl. värme, v/a, kabel-tv, bredband fiber [Andelstal] => 6,64 % [Lägenhetsnummer] => 18/1201 )

Götgatan 69

GENERÖS OCH VACKER JUGENDHÖRNVÅNING I SOFO

FOTO: EMILSSON STYLING: LINGSELL TEXT: MURÉN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Henriette Gerson
Reg. Fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Andel i bostadsförening
Adress
Götgatan 69
Område
Södermalm - SoFo
Våning
2 av 6, hiss finns
Rum
6 rum och kök
Area
173 kvm
Standard SS021053
Avgift
6 199 kr/mån inkl. värme, v/a, kabel-tv, bredband fiber
Andelstal
6,64 %
Lägenhetsnummer
18/1201

Driftskostnader

El
7 500 kr/år
Övrigt
2 875 kr/år
Total driftskostnad
10 375 kr/år
Drift räknat på
2 personer
Kommentar
Summan övrigt avser gaskostnaden.

planskiss

ARKITEKTUR JUGEND

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Dorph och Höög 1907

Den produktiva arkitektduon Victor Dorph och Anders Höög står bakom ritningarna till bostadshuset på tomten Höken 20. Huset byggdes mellan 1907 och 1909. Det är en pampig hörnbyggnad i sex våningar med en entré från Götgatan och en från Bondegatan och med kommersiella lokaler i bottenvåningen. När huset var nytt fanns totalt sju olika företag representerade här, bland annat en bank, en blomsteraffär, ett konditori och en trikåaffär. Till skillnad från de flesta hus som uppfördes vid denna tid, värmdes lägenheterna i Höken 20 upp med centralvärme. Under pågående byggnation övergav man tanken på att sätta in kakelugnar och installerade i stället ett modernt centralvärmesystem med två värmepannor i källaren. Rökpiporna till de kakelugnar som aldrig byggdes finns kvar i alla lägenheter. Köken försågs med vedspisar samt gasljus och på vinden fanns en vedeldad tvättstuga. Huset byggdes som ett hyreshus med totalt 20 lägenheter om tre till fem rum och kök plus en portvaktslägenhet om ett rum och kök på bottenvåningen mot gården. Götgatans första biograf fanns också i fastigheten, Casino, som öppnade 1908 och 1913 bytte namn till Vega. Här visades stumfilm fram till 1928 då biografen slog igen, därefter har olika verksamheter som nöjeshall/skjutbana, möbelaffär, biljardhall, bingo och fotostudio huserat i den stora lokalen.

FÖRENINGEN

Bf Höken nr 20 upa

Föreningen

Bf Höken N:o 20 u.p.a (org. 702000-9671) är en äkta bostadsförening som förvärvade fastigheten Höken 20 år 1919. Föreningen består av en hörnfastighet med adress Götgatan 69 respektive Bondegatan 1A, och omfattar 25 lägenheter och 1 lokal upplåtna med andelsrätt, samt 6 lokaler upplåtna med hyresrätt. Marken innehas med äganderätt.

Ekonomi

Föreningens lån ligger enligt årsredovisning 2020 på 2 707 kr per kvm andelsyta. Det finns inga beslutade avgiftsförändringar. Månadsavgiften betalas kvartalsvis i förskott.

Förvaltning

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Simpleko AB och den tekniska förvaltningen sköts i egen regi.

Bredband och kabel-tv

Föreningens leverantör av fiberanslutet bredband och kabel-tv är Ownit.

Juridisk person

Föreningen godkänner inte juridisk person som medlem i föreningen, men delat ägande accepteras.

Överlåtelse- och pantsättningsavgift

Föreningen tar inte ut någon överlåtelse- eller pantsättningsavgift.

Gemensamma utrymmen

Tvättstuga utrustad med två tvättmaskiner, torktumlare, mangel och torkskåp, innergård med uteplats, föreningslokalslokal.

Hiss

Hiss finns. Hissen går ända ner till källarvåningen.

Förråd

Lägenheten disponerar ett källarförråd om ca 15 kvm.

Renoveringar i urval

2018 nybyggd tvättstuga, 2017 trapphusrenovering, 2016 omläggning tak, hissrenovering, 2014 stambyte kök, 2013 fönster, 2009 stambyte badrum, nya elstigare med 3-fas, 2000 fasad.

Planerade renoveringar

Ommålning av fönster.

Städning och städdagar

Trappstädning sköts på entreprenad. Gemensamma städdagar förekommer 1 gång per år.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens officiella faktadokument, hemsida samt kontakt med styrelsen i januari 2022. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Här bor du på en central Söderadress, med stadspulsen åt ena hållet och SoFo:s kreativa kvarter åt det andra, bland ett i det närmaste outtömligt utbud av trevliga restauranger och caféer, butiker och välsorterade mataffärer. På helgerna finns Bondens marknad alldeles nära hemmet. Även biografer och teatrar ligger på kort gångavstånd, liksom tunnelbana och bussar. Vill du avvika från stadens brus finns till exempel Skånegläntan tvärs över gatan med en stor lekpark och oasen Vita Bergen ett par kvarter bort.