Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Bjurholmsplan 19, 4tr
  [Område] => Södermalm - SoFo
  [Våning] => 4 av 5, hiss finns
  [Rum] => 1,5 rum och kök
  [Area] => 41 kvm
Faktisk uppmätn norm SS 21054: [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => [Avgift] => 2 415 kr/mån inkl värme, VA, kabel-TV och Bredband [Andelstal] => 4,09 % [Andel av årsavgift] => Uppgift saknas [Lägenhetsnummer] => 19/1404 )

Bjurholmsplan 19

LJUS, GLÄDJE OCH VÄLBEFINNANDE PÅ FJÄRDE VÅNINGEN

TEXT: MURÈN STYLING: COPPARSTAD FOTO: BOUKARI

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Marie Holmerson
Reg. Fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Bjurholmsplan 19, 4tr
Område
Södermalm - SoFo
Våning
4 av 5, hiss finns
Rum
1,5 rum och kök
Area
41 kvm
Faktisk uppmätn norm SS 21054:
Avgift
2 415 kr/mån inkl värme, VA, kabel-TV och Bredband
Andelstal
4,09 %
Andel av årsavgift
Uppgift saknas
Lägenhetsnummer
19/1404

Driftskostnader

El
2 800 kr/år
Försäkring
1 750 kr/år
Total driftskostnad
4 550 kr/år
Drift räknat på
1 person

Arkitekturen

Arkitekt: ARKITEKT Westergren & Kumlien 1930

Harven 57 var en av de sist bebyggda fastigheterna vid Bjurholmsplan. Huset ritades av Axel Kumlien och Erik Westergren och stod klar för inflyttning 1930. Byggnaden är ett bostadshus i sex våningar med kungsvåning överst. Fasaden är putsad i en rosa nyans. Huset är ett mycket fint exempel på byggnad från den tid när funktionalismen höll på att slå igenom, även om fasaden främst präglas av klassicistisk arkitektur. Huset är till stora delar välbevarat och har inte genomgått några större förändringar genom åren. Brf Harven 57 har en mycket trevlig gård med en vacker pergola och generöst med snygga utemöbler och ljusslingor. I huset finns gemensam tvättstuga och cykelförvaring.

FÖRENINGEN

Brf Harven 57

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Harven 57. Föreningen upplåter 22 lägenheter med bostadsrätt samt 2 lägenheter och 2 lokaler med hyresrätt. Husen ritades av arkitekterna Axel Kumlin och Erik Westergren och uppfördes 1930.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen bildades och förvärvades 1983. Föreningen är en s.k. äkta bostadsrättsförening och äger marken där deras hus står.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av FRUBO. Teknisk förvaltning tar föreningen hand om själva.

Renoveringar

1997 stambyte, kök och badrum. 2000 elstigare byttes. 2014 nya säkerhetsdörrar. 2017 nytt torkskåp till tvättstugan, en vattenläcka åtgärdades i källaren. 2017-2018 genomfördes en radonmätning i fastigheten (låga värden). 2018 pergolan med belysning på innergården har målats om. Nya planteringar och gröna växter. Ovk har genomförts. Stamspolning. Hissbesiktning har genomförts och är godkänd. Tvättmaskin reparerad. Vindsförråd har märkts upp.

Kommande renoveringar

Föreningen tittar på en takrenovering samt visst underhåll av kungsbalkongerna. I övrigt inga större planerade renoveringar.

Ekonomi

De långfristiga skulderna ligger på ca 2,91 mkr, vilket ger en belåningsgrad på 3 132 kr/kvm boyta. De två kvarvarande hyresrättslägenheterna om totalt 86 kvm är en rejäl dold tillgång. Lokal- och hyresintäkter uppgick 2020 till ca 160 tkr. Föreningen visade positivt resultat 2020, plus 139 tkr.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos IF Skadeförsäkring.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Tvättstuga

Finns i huset källare med två tvättmaskiner, torkskåp, torktumlare och elektrisk mangel.

Gemensamma utrymmen

Härlig gård med en mysig pergola med grill, utemöbler och ljusslinga. Cykelställ finns även på gården.

Förråd

Aktuell lägenhet disponerar ett vindsförråd om ca 5 kvm.

Bredband och kabel-tv

Basutbud kabel-tv via Comhem samt bredband via Ownit ingår i månadsavgiften.

Överlåtelse- och pantsättningsavgift

Överlåtelseavgift på ca 1 200 kr debiteras säljaren. Pantsättningsavgift ligger på ca 500 kr/pant.

Juridisk person

Juridisk person godkänns ej som medlem i föreningen.

Antal rum

Lägenheten är i föreningens register registrerad som en etta. Därefter har köket flyttats.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från årsredovisning 2020 samt avstämning med föreningens styrelse den 23 sept 2021. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med styrelsen.

OMRÅDET

Bjurholmsplan är en liten oas och en oerhört lugn plats centralt på Söder, men med sitt avskilda läge är det lätt att glömma bort att man befinner sig mitt i stan. Här bor du med grönska åt alla håll. Här är biltrafiken ett minimum, barnen leker i parken och man kan sola och ha picknick ostört. Sommartid kan ett härligt sorl av konverserande människor fylla kvarteret. Du bor även granne med Stockholms finaste lekpark Bryggartäppan och har Vitabergsparken, Nytorget och Blecktornsparkerna på kort promenadavstånd, liksom vattnet och kajerna med fina motionsstråk vid Årstaviken. I området finns många bra restauranger och caféer och inspirerande butiker, inte minst i SoFo. Du når även Götgatan, Ringen, Skanstull, tunnelbana och bussar på ett par minuter. En stor Coopbutik ligger precis runt hörnet. Bjurholmsplan är döpt efter bryggaren Anders Bjurholm (1826-1913). Han var en innovativ person som bland annat introducerade öletiketten och standardiserade storlekarna på flaskorna, och han bildade även Svenska Bryggareföreningen. Han hade lager och iskällare på denna plats, som stadsfullmäktige sedan beslutade döpa till Bjurholmsplan.