Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Östgötagatan 19
  [Område] => Södermalm
  [Våning] => 1 av 3, ej hiss
  [Rum] => 3 rum
  [Area] => 80 kvm
faktisk uppmätn norm SS 021053 [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => [Avgift] => 3 981 kr/mån inklusive vatten. En obligatorisk avgift om 125 kr/mån tillkommer för bredband. [Andelstal] => 6,417 % [Andel av årsavgift] => 6,2666 % [Lägenhetsnummer] => 00012/1101 )

Östgötagatan 19

ANNO 1885 – VÄLBEVARAD DRÖMTREA MED STUCKATURER OCH KAKELUGNAR

TEXT: MURÉN FOTO: BOUKARI STYLING: LINDHOLM

Denna bostad är såld

BOKA EN KOSTNADADSFRI VÄRDERING!

Vi är nyfikta på din bostad! Fyll i formuläret och låt ass göra en kostnadsfri värdering inför en eventuell försäljning. Vi kontaktar dig efter genomförd förfrågan.

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Östgötagatan 19
Område
Södermalm
Våning
1 av 3, ej hiss
Rum
3 rum
Area
80 kvm
faktisk uppmätn norm SS 021053
Avgift
3 981 kr/mån inklusive vatten. En obligatorisk avgift om 125 kr/mån tillkommer för bredband.
Andelstal
6,417 %
Andel av årsavgift
6,2666 %
Lägenhetsnummer
00012/1101

Driftskostnader

El
8 000 kr/år
Total driftskostnad
8 000 kr/år
Drift räknat på
3 personer
Kommentar
Driftskostnaderna baseras på säljarens förbrukning och kan skilja sig från boende till boende. I posten för el ingår hushållsel samt el för uppvärmning.

planskiss

Arkitekturen

Arkitekt: 1885 E Lundroth

Sturen Mindre 2 på Östgötagatan 19 är det äldsta huset i kvarteret Sturen Mindre. Det uppfördes 1885 och ritades av Erik Lundroth. Han var under sitt yrkesverksamma liv anställd av både Kasper Sahlin och Isak Gustaf Clason. Sturen Mindre 2 består av ett gathus och ett gårdshus om vardera fyra våningar med en från början inredd vindsvåning. Det är ett mycket fint bostadshus där den tredelade körporten är bevarad och leder in till en portik mellan gata och gård. Bottenvåningen är rusticerad och gråfärgad och våningsplanen ovanför slätputsad och vitfärgad. Fönstren, utbytta vid renovering på 1970-talet, är omgivna av pilastrar eller kolonner. Högst upp finns vindskupor. Brf Sturen Mindre 2 är en mindre förening med stabil ekonomi. Avgiften sänktes med 4 % vid årsskiftet. Bygglovsansökan för balkonger mot gården är inlämnad hösten 2019. En renovering och ljussättning av trapphuset och portalen har gett hela huset ett lyft, likaså har innergården fått en make-over med stenläggning och planteringar.

FÖRENINGEN

BRF Sturen Mindre 2

Antal lägenheter och lokaler

Brf Sturen Mindre 2 består av 17 lägenheter med bostadsrätt och en lokal med hyresrätt (bokhandel). Föreningen beskattas som äkta. Husen, med adress Östgötagatan 19, gatu- och gårdshus, ritades 1885 av arkitekt Erik Lundroth.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Renovering i urval

2019 - installation av säkerhetsutrustning på tak samt byte av vissa fönsterkarmar. 2014-2015 - byte av tätskikt på gården. 2012 - byte av brunn på gården. 2010 - målning av trapphus och byte till säkerhetsdörrar. 2003-2004 - omputsning av fasad och målning samt tätning av fönster. 1985-1986 - stambyte.

Ekonomi

Föreningen har enligt årsredovisning 2018 6200 kr/kvm i lån, vilket är detsamma som snittet på Södermalm.

Avgifter

Det finns inga planerade höjningar av avgifterna - vid årsskiftet 2019/2020 sänktes de med 4 %.

I avgiften ingår vatten. Uppvärmning sker med direktverkande el. Ett obligatoriskt tillägg för bredband från ComHem tillkommer månadsavgiften om 125 kr/mån. Överlåtelse- samt pantsättningsavgift tas ut i enlighet med stadgarna.

Förråd

Källarförråd.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har en gemensam innergård och i källaren finns tvättstuga. I den gamla körporten finns det utrymme för barnvagnar.

Medlemskap

Juridiska personer accepteras inte. Delat ägande godkänns. Beslut om medlemskap tas vid styrelsemöte.

Andrahandsuthyrning

Att hyra ut i andra hand tillåts under vissa omständigheter och med tillåtelse från styrelsen. Finns inga befogade skäl för styrelsen att neka ansökan så ska uthyrning godkännas.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida, https://sturenmindre2.se årsredovisning 2018 samt kontakt med styrelsen i februari 2020. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Här bor du med supercentralt läge på Södermalm, men ändå ett steg in från myllret, mitt mellan Götgatans puls och kulturbebyggelsen på Katarinaberget. Bebyggelsen i kvarteren spänner över århundraden vilket gör området dynamiskt och spännande. Från denna adress har man nära till det mesta på Söder – Mosebacke, Slussen, Götgatan, Medborgarplatsen, Mariatorget och SoFo ligger alla på kort avstånd, likaså tunnelbana, bussar och pendeltåg. När du vill gå ut och äta eller köpa take away har du förmodligen stadens mest varierade och största utbud av restauranger och caféer att välja och vraka bland. Här ligger flera mysiga frukostkaféer där man kan ta en morgonkaffe eller jobba en timme innan möten. Bada Bing och Beck Kaffebar nås båda endast ett kvarter ner. För barnfamiljer finns både förskola och skola i kvarteren och det ger lite av en småstadskänsla mitt i storstan att lugnt kunna vandra över Katarina kyrkogård varje morgon.