Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Högbergsgatan 62 D, 1 tr
  [Område] => Södermalm - Mariatorget
  [Våning] => 1 av 4, hiss finns
  [Rum] => 3 rum och kök
  [Area] => 75 kvm
Faktisk uppmätn norm SS 21054 [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => [Avgift] => 3 389 kr/mån inkl. värme, vatten [Andelstal] => [Andel av årsavgift] => 2,35 % [Lägenhetsnummer] => 6/1104 )

Högbergsgatan 62 D

ETAGESTUDIO I BERGMANS BAGERI – ETT STYCKE ART DÉCO MITT PÅ SÖDER

FOTO: OZOLLAPA STYLING: LINGSELL TEXT: MURÉN

BUDGIVNING

Högsta bud: 10 000 000 kr
Bud
Budgivare
Tidpunkt
10 000 000 kr
1
28 mar 15.12
* = Annullerat bud

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Björn Schumacher
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Högbergsgatan 62 D, 1 tr
Område
Södermalm - Mariatorget
Våning
1 av 4, hiss finns
Rum
3 rum och kök
Area
75 kvm
Faktisk uppmätn norm SS 21054
Avgift
3 389 kr/mån inkl. värme, vatten
Andel av årsavgift
2,35 %
Lägenhetsnummer
6/1104

Driftskostnader

El
2 400 kr/år
Försäkring
3 500 kr/år
Total driftskostnad
5 900 kr/år
Drift räknat på
3 personer
Kommentar
2 vuxna, 1 barn

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Plais
Nyöppnad restaurang i huset – god mat och kul musikquiz
Café Cuvée
Hit är det heller inte långt, ligger i grannhuset
Bistro Süd
En klassiker i kvarteren
Kaffe
Favorit bland alla kaffeställen i området.
Liebling
Ein bisschen Tyskland vid Mariatorget

Arkitekturen

Arkitekt: Ivar Sigurd Siösteen 1917

Bergmans bageri grundades av bagarmästare Arnold Ulrik Bergman som var den förste i Sverige som yrkesmässigt framställde knäckebröd på surdeg. 1918 flyttade företaget in i byggnaden på Högbergsgatan 62 som ritats av arkitekt Ivar Sigurd Siösteen. Lokalen var specialinrättad och toppmodernt utrustad för den tidens brödtillverkning. Efter elektrifiering och expansion under slutet av 1920-talet stod företaget för över 60 % av Sveriges export av hårt bröd. Då, under Arnold Bergmans änkas ledning, sysselsatte företaget över 200 personer. 1941 köptes företaget upp av Wasabröd. 2019–2020 byggdes bageriet om till ett fantastiskt bostadshus där varje lägenhet fått en individuell interiör anpassad med hänsyn till byggnadens utformning.

FÖRENINGEN

Brf Bergmans Bageri

Brf Bergmans Bageri (org. 769632-7035) är en äkta bostadsrättsförening som äger fastigheten Fatbursbrunnen 17 på Högbergsgatan 62. Byggnaden ritades av arkitekt Ivar Sigurd Siösteen år 1918 och övertogs av Medvind 2019 som ritade om fastigheten till ett fantastiskt bostadshus där varje lägenhet fått en individuell interiör anpassad med hänsyn till byggnadens utformning. Här äger man sin mark.

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen består av ett gathus och ett gårdshus med totalt 42 lägenheter med bostadsrätt samt en lokal med hyresrätt på adress Högbergsgatan 62 A-F där restaurang Plais numera huserar. Bakom etableringen står krögarna Fredrik Ander och Anna Ung, som bland annat var med och startade Urban Deli.

Årsavgift

I avgiften till föreningen ingår värme, vatten och under hösten 2023 ingår föreningen avtal med Telia för internetlösning och TV.

Ekonomi

Då föreningen är relativt nybildad har dem i dagsläget totalt 59 mkr i lån vilket ger en belåningsgrad om ca 17 000 kr/kvm. Föreningen hyr ut en lokal om 250 kvm och har en intäkt om 582 451 kr per år. Föreningen har under 2023 höjt avgiften med 30%. Föreningen har beslutat att höja avgiften med 15% från 1 april 2024. Överlåtelseavgift betalas av köparen 2,5% av gällande prisbasbelopp och pantsättningavgift om 1% av gällande prisbasbelopp betalas också av köparen.

Stadgar

Delat ägande godkänns och likaså uthyrning i andrahand i samråd med styrelsen. I dagsläget godkänner föreningen ej juridisk person då kvoten för juridiska personer är fylld.

Renoveringar, i urval

Husen uppfördes ursprungligen 1917 och har sedan 2016 genomgått en ombyggnad med totalrenovering till lägenheter. Se årsredovisning för mer information.

Planerade renoveringar

Inga kända planerade renoveringar. Garantibesiktning hölls under Q1 2023 och föreningen planerar nu när besiktningsanmärkningar ska åtgärdas och vilka entreprenörer som ska utföra dessa arbeten. Kostnaderna för åtgärder av besiktningsanmärkningarna ska belasta byggherren.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har en fin stenlagt innergård med växtlighet, sittgrupper och ett mysigt orangeri som går att boka. Barnvagnsrum i källaren nås med hiss och cykelställ finns på gården.

Förråd

Lägenheten disponerar ett källarförråd som nås via hiss.

Städning och städdagar

Trappstädning sköts på entreprenad.

Förvaltare

Ekonomisk förvaltning via Delagott.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens officiella faktadokument 2023-11-17. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Här bor du praktiskt taget mitt på Söder, vilket gör att du har promenadavstånd till det mesta inom stadsdelen. Mariatorget ligger endast ett par minuter bort, och runt knuten väntar stans kanske trevligaste gata Swedenborgsgatan, nu gågata såväl sommartid som vintertid i. Det går att räkna in hur många trevliga ställen som helst i de närmaste kvarteren. Grönska, vatten och motionsmöjligheter saknas inte heller, önskas detta kan man till exempel förflytta sig ett par kvarter västerut och ha hela Tantolunden framför sig. Kommunikationerna från denna adress är dessutom de allra bästa, nära både Mariatorgets tunnelbana, pendeltågen vid Södra station och flera olika busslinjer.