Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Skånegatan 51, 2,5 tr
  [Område] => Södermalm - Katarina-Sofia
  [Våning] => 3 av 5, hiss finns
  [Rum] => 5 rum och kök
  [Area] => 128 kvm
Faktisk uppmätn norm SS 21054 [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => [Avgift] => 4 398 kr/mån inkl. värme, vatten och bredband [Andelstal] => 5,49 % [Andel av årsavgift] => Uppgift saknas [Lägenhetsnummer] => 28/1201 )

Skånegatan 51

HÖRNVÅNING MED ÖPPEN SPIS OCH DUBBLA BALKONGER

FOTO: BOUKARI STYLING: LINDHOLM TEXT: SCHUMACHER

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Björn Schumacher
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Skånegatan 51, 2,5 tr
Område
Södermalm - Katarina-Sofia
Våning
3 av 5, hiss finns
Rum
5 rum och kök
Area
128 kvm
Faktisk uppmätn norm SS 21054
Avgift
4 398 kr/mån inkl. värme, vatten och bredband
Andelstal
5,49 %
Andel av årsavgift
Uppgift saknas
Lägenhetsnummer
28/1201

Driftskostnader

El
5 000 kr/år
Försäkring
4 000 kr/år
Total driftskostnad
9 000 kr/år
Drift räknat på
2 personer

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Åsö konditori
Hembageri med goda bakverk på Åsögatan
Lanka te och kryddor
Krydd- och tespecialisten på Ringvägen 143
Café Blå Lotus
Ett mysigt litet café som har funnits en halv trappa ner på Katarina Bangata sedan 1995
Pet Sounds
Stockholms bästa skivaffär ligger i grannhuset
Nofo Wine bar
Supertrevlig vinbar inne på gården precis efter brandstationen på Tjärhovsgatan

ARKITEKTUR JUGEND

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Dorph & Höög 1903-1904

Fastigheten Pelikanen 8 byggdes under åren 1903-1904. Byggnaden ritades av arkitektduon Dorph och Höög, som vid denna tid förmodligen var Stockholms mest produktiva arkitekter. I huset inreddes storslagna våningar om fyra till sex rum och kök som delvis delades upp till mindre i samband med en ombyggnad 1939. Huset ligger i hörnet av Östgötagatan och Skånegatan och har ett vackert hörntorn som kragar ut från fasaden med en tjusig tornhuv överst och ett iögonenfallande hörnfönster, ett oxöga, omgivet av mycket fina reliefer. Under några år av 1930-talet bodde konstnären Bror Hjorth i huset, högst upp på Skånegatan 51, och har härifrån bland annat målat tavlan ”Ole på balkongen”. Brf Pelikanen 8 är en vänlig, välskött förening med god ekonomi. Här finns 37 bostadsrätter, 1 hyresrätt och intäkter från flera lokaler. Man har också vinden kvar. Ett vindsförråd om cirka 10 kvm disponeras av lägenheten. De boende kan njuta av en en stor gemensam takterrass för ett större sällskap och en innergård med utemöbler och cykelparkering.

FÖRENINGEN

Brf Pelikanen 8

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Pelikanen 8. Föreningen består av 37 lägenheter med bostadsrätt och 1 lägenhet på 59 kvm och 5 lokaler med hyresrätt. Föreningen är en s.k. äkta bostadsrättsförening vilken äger marken där huset står. Huset ritades 1903 av arkitekterna Dorph och Höög.

År föreningen övertog fastigheten

Huset köptes 2002.

Förvaltare

Ekonomisk förvaltning via Simpleko. Teknisk förvaltning och fastighetsskötsel via Tekab.

Försäkring

Fastigheten är försäkrad hos Stockholms Stads Brandförsäkringskontor.

Renoveringar

Stambyte 2004. Installering fjärrvärme 2005. Trapphusrenovering 2006. Renovering gårdsfasad 2009. Renovering yttertak 2009. Balkonger 2010. Ny takterrass 2011. Renovering av gård 2013. Stamspolning 2014. Renovering av föreningslokal och tvättstuga inkl. en ny tvättmaskin 2015 Målning dörrar och fönster, ny ventilation tvättstuga 2016. OVK-kontroll 2016. Renovering tornrum, renovering gång till soprum, målning fönster fasad 2017. Byten kodlås, säkerhetsdörrar, inköp ny lösning brevlådor, renovering hyreslägenhet 2018. Installerat fjärrvärme i lokal, ombyggnation soprum, snörasskydd 2020. Renovering av trappa och trädäck på gården, målning av dörrar på gården 2021.

Kommande renoveringar

Inga större planerade renoveringar. OVK planerat under 2023.

Ekonomi

Långfristiga skulderna uppgick enligt årsredovisning 2021 till cirka 6,5 mkr, vilket ger ca 3 110 kr/kvm bostadsrättsyta. Indirekt skuldsättning för aktuell lägenhet uppgår till 79 916 kr. Mäklaren har här räknat på uppgifter ur årsredovisning 2021 samt det vanliga andelstalet då föreningen inte redovisat andel av årsavgift. Föreningen har ca 2,5 mkr i kassan. Hyresrättslägenheten kan ses som en dold tillgång och när den väl säljs tillfaller köpeskillingen föreningen. Det finns inga planerade avgiftsförändringar. Lokalintäkterna och hyran för kvarvarande hyresrättslägenhet uppgick 2021 till ca 1 mkr.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning sker med tillstånd från styrelsen.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad, inklusive ansvarsförsäkring för styrelsen, hos Brandkontoret.

Trappstädning

Föreningen anlitar städfirma.

Städdagar

Föreningen har gemensam vårstädning samt julpyntning.

Gemensamma utrymmen

Stor gemensam takterrass med utsikt över takåsarna som inbjuder till sammankomst för större sällskap. Trevliga innergård med utemöbler samt plats för cyklar. Föreningslokal och barnvagnsförvaring samt tvättstuga. Tvättstugan är utrustad med två tvättmaskiner, torktumlare och ett torkskåp.

Förråd

Aktuell lägenhet disponerar ett vindsförråd om ca 8 kvadratmeter golvyta.

Bredband och kabel-tv

Föreningen har avtal med Ownit 250 Mbit/s bredband vilket ingår i månadsavgiften. Möjligheter finnas att via bredbandet beställa tv-tjänst från valfri leverantör.

Delat ägande

Föreningen tillåter delat ägande.

Juridisk person

Juridisk person godkänns ej som medlem i föreningen.

Kontroll

Ovanstående grundas på information årsredovisning 2021, föreningens hemsida samt kontroll med styrelsens representant den jan 2023. Uppgifter som är av särskild vikt för spekulant bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Här bor du i händelsernas centrum, i kärnan av SoFo, mitt bland restauranger, caféer och trevliga butiker, nära till allt vad dessa kreativa kvarter har att erbjuda, mittemellan Götgatans puls och Nytorgets charm. Sommartid är Skånegatan numer delvis en gågata kantad av uteserveringar och med härligt folkliv. Lika nära ligger Katarina Bangata med Bondens marknad under sommarhalvåret. Samtidigt som det händer mycket i området med barer och gatufester är det lugnt och mysigt med en fin småstadskänsla där det är lätt att bli stammis i butiker och caféer. Dessutom bor du nära Vitabergsparken och Årstaviken med fina motionsstråk. I huset ligger dessutom den utmärkta restaurangen Liberdade med bland annat på rätter inspirerade av det franska, svenska och japanska köket. För den musikintresserade kan det bli dyrt att Stockholms bästa skivaffär Pet Sounds ligger i grannhuset.