Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Verkstadsgatan 11
  [Område] => Södermalm - Hornstull
  [Våning] => 5 av 6, hiss finns
  [Rum] => 1 rum och kök
  [Area] => 39 kvm
Förvaltarens information [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => [Avgift] => 2 239 kr/mån inkl värme och vatten. [Andelstal] => 1,55 % [Andel av årsavgift] => Uppgift saknas [Lägenhetsnummer] => 00130/1508 )

Verkstadsgatan 11

CHARM, LJUS OCH MYS PÅ FEMTE VÅNINGEN

TEXT: MUREN STYLING: LINDHOLM FOTO: BOUKARI

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Marie Holmerson
Reg. Fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Verkstadsgatan 11
Område
Södermalm - Hornstull
Våning
5 av 6, hiss finns
Rum
1 rum och kök
Area
39 kvm
Förvaltarens information
Avgift
2 239 kr/mån inkl värme och vatten.
Andelstal
1,55 %
Andel av årsavgift
Uppgift saknas
Lägenhetsnummer
00130/1508

Driftskostnader

El
5 300 kr/år
Försäkring
2 624 kr/år
Total driftskostnad
7 924 kr/år
Drift räknat på
1 person

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Långholmen & Reimersholme
Bistro Barbro
Tjoget
Hornstulls marknad
Bio Rio
Naturvinbaren på Reimersholme Hotell

Arkitekturen

Arkitekt: Anton Wallby 1930

På fastigheten Ångpannan 15 uppfördes under åren 1930–1931 ett bostadshus efter ritningar av arkitekt Anton Wallby. Det är ett sju våningar högt hus med en portik i bottenvåningen som släpper fram Folkskolegatan. Huset byggdes under tidigt 1930-tal, men är till utseendet mer 1920-tal, med klassiska spröjsade fönster med tre rutor i varje båge. Mittpartiet ovan valvet utgör ett burspråk som avslutas med en klassicistisk fronton. Fastigheten är exteriört i ett mycket fint ursprungligt skick, endast butikslokalerna har ändrat utseende, och är också grönklassad i Stockholms stads bebyggelsehistoriska klassificering, vilket innebär att byggnaden är särskilt värdefull från historisk, kulturhistorisk, konstnärlig eller miljömässig synpunkt.

FÖRENINGEN

Brf Ångpannan 15

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Ångpannan 15. Föreningen upplåter 42 lägenheter med bostadsrätt, 1 lägenhet med hyresrätt (denna lägenhet) samt 2 uthyrda hyresrättslokaler. Den totala boytan är 2 553 kvm och lokalytan är 197 kvm. Huset ritades av arkitekten Anton Wallby och uppfördes 1930-31. Föreningen bildades år 1992, förvärvade fastigheten 1994 och är en äkta bostadsrättsförening.

Mark

Föreningen äger marken.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av SBC. Fastighetsförvaltning sköts av Driftia.

Ekonomi

De långfristiga skulderna var enligt årsredovisningen 2022 ca 9 mkr, vilket ger en belåning om ca 3 486 kr/kvm boyta. Föreningen hade i slutet av 2022 ca 1 670 000 kr i likvida medel. Se ytterligare info i nedan info om pågående stambyte. Intäkterna från lokaler uppgick år 2022 till ca 575 tkr. Denna hyresrätt är en dold tillgång vars köpeskilling kommer tillfalla föreningen då den sålts.

Renoveringar i urval

1999, Nyinstallation hiss (ny hissmotor 1999)

2009, Ventilationsåtgärder, bl a ny takfläkt

2014, Installation av värmeåtervinning från ventilationsanläggning. Uppfräschning av hiss, målning av trapphus

2016, Fönsterrenovering ytterbågar, installation av energiglas, målning av ytterdörrar

2016-2017, Byte av undercentral

2018, Stamspolning

2019-2020, målning av yttertak, omputsning och målning av fasad

2021, OVK

2022, Uppfräschning av hiss, byte tvättmaskiner

Pågående stambyte

Det pågår just nu ett stambyte av vatten- och avloppsrör i fastighetens samtliga kök & badrum. Arbetet utförs i olika etapper och hela entreprenaden ska vara klar fredagen den 8:e mars 2024. Föreningen står för ett standardbadrum. Styrelsen har beslutat var installationerna kommer vara i denna bostads badrum men valen kring kakel, klinker och inredning kan köparen bestämma senast v.48-50 2023 mot extra tillägg.

Finansiering av stambyte

Arbetet med stambytet beräknas kosta ca 16 mkr. Finansieringen kommer/håller på att ske genom upptagande av nya lån, försäljning av denna hyresrätt samt en del av befintliga likvida medel. Det kommer att ske en ytterligare avgiftshöjning efter att stambytet är genomfört. Hur stor avgiftshöjning som behövs beror bland annat på den slutliga kostnaden för stambytet, försäljningspriset av hyresrätten samt ränteläget. Föreningen har en offert på en total lånenivå om 23 mkr (ca 9000kr/kvm boyta), men har förhoppningar om att inte landa på den nivån.

Kommande renoveringar

Det finns inga större renoveringar planerade efter stambytet.

Tvättstuga

Tvättstuga är belägen i entréplan och utrustad med tre tvättmaskiner (varav två helt nya), torktumlare och två torkskåp.

Gemensamma utrymmen

Cykel- och barnvagnsrum på entréplan. Cyklar kan även ställas på gården.

Avgifter

I avgiften ingår värme, vatten & bredband. Avgifterna höjdes med 10% i början av 2022 samt med 5% i början av 2023.

Bredband & kabel-tv

Föreningen har ett gruppavtal för bredband via Ownit som i nuläget ingår i månadsavgiften. I samband med höjningen av avgiften efter slutfört stambyte kommer bredbandet separeras från månadsavgiften och debiteras separat på månadsavin. Det blir ett tillägg om 105 kr/mån (100 mps hastighet via Ownit). Leverantör för kabel-tv är Telenor, medlem tecknar själv avtal.

Överlåtelse- & pantsättningsavgifter

Överlåtelseavgift på 2,5% av prisbasbeloppet betalas av köparen. Pantsättningsavgift på 1% av prisbasbeloppet betalas av pantsättaren.

Juridisk person, delat ägande

Juridisk person godkänns ej som medlem i föreningen. Föreningen godkänner delat ägande, inget krav på specifik lägsta ägarandel.

Allmän information om area

Areauppgiften kan av olika skäl vara felaktig, bland annat beroende på äldre uppmätningsnormer. Den köpare som anser att den exakta arean är av betydelse, bör låta mäta upp bostaden före köpet.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida, löpande avstämning med styrelsen samt årsredovisning 2022. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Föreningens hemsida

varbrf.sbc.se/angpannan15

OMRÅDET


På Verkstadsgatan bor du med toppenläge mitt emellan Hornstull och Långholmen. Du har allt vad det innebär av restauranger, caféer, butiker, galleria, service och kommunikationer åt ena hållet, samtidigt som du i den andra riktningen har massor av fina promenad- och motionsstråk och möjligheter till bad på Långholmen och Reimersholme. Nya restauranger poppar ständigt upp medan andra är på väg att bli riktiga Hornstullsklassiker. Trevliga Rio Bio är en annan begivenhet i kvarteren, liksom Hornstulls marknad under sommarhalvåret.