Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Lindvallsgatan 2
  [Område] => Södermalm - Hornstull
  [Våning] => 5 av 6, hiss finns
  [Rum] => 3 rum
  [Area] => 69 kvm
Faktisk uppmätn norm SS 21054: [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => [Avgift] => 3 812 kr/mån inklusive värme och vatten. [Andelstal] => 3,88 % [Andel av årsavgift] => Uppgift saknas [Lägenhetsnummer] => 032/1504/1504 )

Lindvallsgatan 2

VÄLPLANERAD SÖDERTREA MED HJÄRTAT I FUNKTIONALISMEN

TEXT: NYSTED FOTO: SPINNELL STYLING: RYDMAN

Denna bostad är såld

BOKA EN KOSTNADADSFRI VÄRDERING!

Vi är nyfikta på din bostad! Fyll i formuläret och låt ass göra en kostnadsfri värdering inför en eventuell försäljning. Vi kontaktar dig efter genomförd förfrågan.

Extra kontaktperson

Mattias Öhman
Reg. Fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Lindvallsgatan 2
Område
Södermalm - Hornstull
Våning
5 av 6, hiss finns
Rum
3 rum
Area
69 kvm
Faktisk uppmätn norm SS 21054:
Avgift
3 812 kr/mån inklusive värme och vatten.
Andelstal
3,88 %
Andel av årsavgift
Uppgift saknas
Lägenhetsnummer
032/1504/1504

Arkitekturen

Arkitekt: Paul Hedqvist 1930

Ångpannan 11, en del av det som idag är kvarteret Ångpannan, stod klart för inflyttning år 1930. Byggmästare var Einar Oscarsson. För ritningarna svarade ingen mindre än Paul Hedqvist, som under sin karriär kom att göra ett stort avtryck på Stockholms arkitektur. Född 1895 i Stockholm, utbildade han sig till arkitekt vid Kungliga Tekniska Högskolan. På sin meritförteckning har Hedqvist inte mindre än 15 skolbyggnader, såväl som Skatteskrapan, DN-skrapan, samt Tranebergs- och Västerbron. Utöver detta ritade han också en hel del bostadshus – däribland Ångpannan 11.

Det var under Stockholmsutställningen år 1930, som svenska folket, i synnerhet stockholmarna, för första gången fick upp ögonen för funktionalismen. ”Funkisen”, med influenser från bland annat från Tyskland och Bauhausskolan, hade då redan tagit Europa med storm med sina stramt utformade fasader. Ångpannan 11 är därvidlag ett klassiskt funkishus med dekorationer som inskränker sig till en rad med balkonger. Byggnaden vilar på en gråputsad sockel med kvaderritsningar. Här finns också porten, i trä och glas, som omges av en enkelt profilerad omfattning i natursten. I övrigt är fasaden putsad i en röd nyans och pryds av en mängd vita tvåluftsfönster. Ångpannan 11 är ett förhållandevis modernt hörnhus, om sju våningar som egentligen inte förändrats i någon större utsträckning, dock har bottenvåningen byggts om i omgångar och fasaden renoverats.

FÖRENINGEN

Brf Härden 109

Antal lägenheter och lokaler

Brf Härden 109 (org. 769605-8093) är en äkta förening som förvärvade fastigheten Ångpannan 11 år 2006. Föreningen består av ett flerbostadshus på med 39 lägenheter med bostadsrätt och två lokaler med hyresrätt beläget på adresserna Lindvallsgatan 2 och Folkskolegatan 14.

Mark

Föreningen äger marken.

Förvaltare

Den ekonomiska och tekniska förvaltningen sköts av Nytorget Fastigheter AB.

Genomförda renoveringar

2021 - OVK, relining av avluftsledningarna (en ledning kvarstår att utföra 2022) byte av dörr till källaren

2020 - golvvård av trapphuset (kristallisering) renovering av de två terrasserna tillhörande två lägenheter, inventering av värmesystemet

2019 källarförråden har byggts om till troax (burar i metall)

2018 stamspolning

2017 byttes undercentralen och termostaterna på alla element, injustering värme

2016 hisrenovering

2015 renoverades tvättstugan

2013-2014 renoverades fönstren, fasaden och porten samt stup-/hängrännorna byttes ut

2009 målades trapphuset och takplåten byttes ut

2008 rörstambyte och elstambyte

Kommande renoveringar

Bakgården behöver dräneras, föreningen samlar in offerter och trolig start på arbetet blir under våren 2023 möjligtvis hösten 2022.

Ekonomi

De långfristiga skulderna uppgår enligt årsredovisningen 2021 till ca 11,3 mkr, vilket innebär 6 461 kr/ kvm boyta. Föreningens ekonomi är mycket god med drygt 4 mkr i kassan. Det finns inga planerade avgiftshöjningar.

Överlåtelseavgift

Föreningen tar ut en överlåtelseavgift på 2,5 % av prisbasbeloppet, 2022 är detta 1 207,50 kr, betalas av köparen.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får endast ske med tillstånd från styrelsen och mot en avgift till föreningen.

Städning och städdagar

Trappstädning sker på entreprenad, gemensam städdag förekommer en gång / år, vanligtvis på våren.

Förråd

Till lägenheten hör ett källarförråd.

Gemensamma utrymmen

Innergård med utemöbler, grill och ett nybyggt uterum, cykelställ vid porten samt ett cykelställ med tak på innergården, tvättstuga, sopkärl utanför porten.

Bredband och kabel-tv

Kabel-tv via Tele2 (ComHem) där basutbud är inkluderat i föreningsavgiften, bredband via Bahnhof ingår också i avgiften (500/100 MBit/s).

Medlemskap

Juridisk person godkänns ej i föreningen, delat ägande accepteras med minsta ägarandel om 10%.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens officiella faktadokument och kontakt med styrelsen i maj 2022. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Det var under Gustav II Adolf styre som så kallade inrikestullar uppfördes i Stockholm, för att dryga ut statskassan. Vi den tiden var antalet handelstullar få, vilket snabbt kom att ändras när staden expanderade. Och tur var väl det. I och med den nya tullen vid Horn, som då i låg i anslutning till den nyuppförda flottbron till Liljeholmen, hade Hornstull sett dagens ljus.

Så här flera hundra år senare, är Hornstull fortfarande en stadsdel i ständig utveckling. Kungsholmen och Vasastan i norr, Liljeholmen i söder - bara en tunnelbanestation bort. Här samsas såväl barnfamiljer som trendkänsliga kulturarbetare och rutinerade söderbor bland härliga grönområden, restauranger och barer. Här har du också flertalet innerstadsbussar och tunnelbanan i din absoluta närhet, liksom det nya Hornhuset, med butiker, apotek, systembolag, mataffär, bageri och mysiga caféer. Utöver det, underbart gröna Tanto, med badstrand, båtliv, kolonilotter och lekplatser på promenadavstånd.