Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Blecktornsstigen 8
  [Område] => Södermalm
  [Våning] => 2 av 3, ej hiss
  [Rum] => 3 rum och kök
  [Area] => 72 kvm
Faktisk uppmätn norm SS 21054: [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => [Avgift] => 4 190 kr/mån inkl. värme, v/a, kabel-tv, bredband [Andelstal] => 1,49412 % [Andel av årsavgift] => 1,49412 % [Lägenhetsnummer] => 99-2222-1-51-5/1201 )

Blecktornsstigen 8

VACKERT 1920-TAL – VÄLPLANERAD TREA I MYSIGA BLECKTORNSOMRÅDET

FOTO: SPINNELL STYLING: TUNEMAR TEXT: MURÉN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Henriette Gerson
Reg. Fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Blecktornsstigen 8
Område
Södermalm
Våning
2 av 3, ej hiss
Rum
3 rum och kök
Area
72 kvm
Faktisk uppmätn norm SS 21054:
Avgift
4 190 kr/mån inkl. värme, v/a, kabel-tv, bredband
Andelstal
1,49412 %
Andel av årsavgift
1,49412 %
Lägenhetsnummer
99-2222-1-51-5/1201

Driftskostnader

El
5 266 kr/år
Försäkring
3 492 kr/år
Total driftskostnad
8 758 kr/år
Drift räknat på
5 personer

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

STORA BLECKTORNSPARKEN
lekplats, öppen förskola, djurhållning, pulkabacke.
LILLA BLECKTORNSPARKEN
fotbolls-, tennis- och basketplan, utegym, resturang Bleck.
KAJERNA OCH VATTNET
grönområde och fik Kajsas på kajen.
VITABERGSPARKEN
umgänge, parklek, fik Kajsas i parken, Parkteatern.
NYTORGET
restauranger, caféer, butiker, lekpark.

Arkitekturen

Arkitekt: Engström, Pettersson & Lundqvist 1925

Kvarteret Ryssjan bebyggdes under 1920-talets andra hälft av SKB. Ryssjan 1 uppfördes 1925 och ritades av Edvin Engström, Gustaf Pettersson och Sven Erik Lundqvist. Byggnaden har en lång vinkelformad huskropp i tre till fyra våningar med en tidstypisk och välbevarad och klassicistisk fasad som är putsad i olika gula och röda kulörer indelade av vita lisener. Fönstren är klassiskt sexrutade, ursprungliga och vitmålade. Huset är det äldsta huset i kvarteret och även det vackrast utsmyckade. Såväl huset som området är blåklassat i Stockholms stads kulturminnesklassificering, vilket innebär den högsta klassificeringen för byggnader med synnerligen högt kulturhistoriskt värde.

FÖRENINGEN

HSB:s Brf Ryssjan Nr 222 i Stockholm

Antal lägenheter och lokaler

HSB:s Brf Ryssjan Nr 222 i Stockholm (org. nr 716417-6955) är en s.k. äkta bostadsrättsförening som förvärvade fastigheten Ryssjan 1 år 1980. Föreningen består av ett flerbostadshus med tre sammanhängande huskroppar belägna på Blecktornsstigen 3-9 och 8-16 samt Metargatan 10-14 och omfattar 73 lägenheter med bostadsrätt och 3 lokaler med hyresrätt. Husen förenas av en stor och lummig angränsande gård. Marken innehas med äganderätt.

Ekonomi

Föreningens lån ligger på ca 25,5 mkr enligt årsredovisning 2022 vilket ger ett nyckeltal på ca 5 363 kr/kvm boarea. Avgiften höjdes med 15 % den 1 januari 2024. Det finns inga ytterligare planerade höjningar. Intäkterna från hyreslokaler, cykelgarage, föreningslokal och gästrum uppgick 2022 till ca 340 tkr. Föreningen har två nyproducerade lägenheter som inledningsvis kommer att hyras ut (lite längre fram kommer de att säljas av som bostadsrätter).

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Trygg Hansa, inklusive ansvarsförsäkring för styrelsen,

Förvaltning

Den ekonomiska och tekniska förvaltningen sköts av HSB Stockholm.

Överlåtelse- och pantsättningsavgift

Föreningen tar ut en överlåtelseavgift på 1 433 kr av säljaren. Pantsättningsavgift ligger på 573 kr.

Bredband och kabel-tv

Bredband levereras via Telenor (250/250 Mbit/s) och kabel-tv via Tele2. Båda tjänsterna ingår i månadsavgiften.

Medlemskap

Föreningen godkänner inte juridisk person som medlem i föreningen, men delat ägande accepteras med minsta andelstal om 10 %. Medlemskap i HSB krävs.

Gemensamma utrymmen

Det finns två tvättstugor i föreningen, övernattningslägenhet, föreningslokal, och snickarverkstad som är fullutrustad med verktyg, barnvagnsförråd. Mycket fin gemensam grönskande trädgård i söderläge vilket ger goda odlingsmöjligheter och en lång utomhussäsong, här växer fikonträd, rhododendron, tulpaner och klängrosor mm, det finns även pallkragar att odla i för de boende.

Renoveringar, i urval

2023 byte undercentral, värmestammar, ventiler och radiatorventiler. 2021 belysningsarmatur, trädgårdsarbete, ommålning torkrum. 2020 installation av säkerhetsdörrar, ny tvättstuga på Blecktornsstigen, renovering av den ena av två tvättstugor, renovering av torkrum, ommålning av trapphusen, ny belysningsarmatur, byte av horisontella stammar i källargolv. 2017-2018 stambyte, installation av nya postboxar, fönsterrenovering. 2016 fasad- och fönsterrenovering. 2012 fasad- och fönsterrenovering.

Planerade renoveringar

Det finns inga beslut om kommande renoveringar, underhåll sker löpande.

Städning och städdagar

Två gemensamma städdagar per år. Trappstädning sköts av den tekniska förvaltaren.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från årsredovisning 2022, föreningens hemsida och kontakt med styrelsen i januari 2024. Uppgifter som är av särskild vikt för spekulant bör kontrolleras med styrelsen.

OMRÅDET

Blecktornsområdet är som en oas mitt i ett mera livligt Södermalm. Det är ett lugnt, tyst och grönt område med kuperade och oregelbundna kvarter och mysig småstadskänsla som i sin närhet har ett stort utbud av restauranger, caféer, butiker och service i SoFo-kvarteren och runt Skanstull. Precis nedanför huset ligger Stora Blecktornsparken med stor lekplats, parklek och djur. I området ligger också den vackra gamla malmgården Stora Blecktornet. Flera idrottsanläggningar ligger i närheten, till exempel Kanalplan och Skanstullshallen, och längs Årstaviken finns fina motionsstråk. Den som har bil har sällan problem att hitta parkeringsplats i området då det bara finns en infart till kvarteren vilket begränsar antalet bilar. I kvarteret bor många barnfamiljer och ibland ser man rådjur, harar, grävlingar och ekorrar. Samtidigt kan man se Globen som en påminnelse om att man faktiskt är i Stockholm.