Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Blecktornsstigen 14
  [Område] => Södermalm/Blecktornsparken
  [Våning] => 1.5, ej hiss
  [Rum] => 3 rum och kök
  [Area] => 71 kvm
Faktisk uppmätn norm SS 21054: [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => [Avgift] => 4 062 kr/mån inkl. värme, vatten, bredband, basutbud kabel-tv och ip-telefoni [Andelstal] => 1,44843 % [Andel av årsavgift] => Uppgift saknas [Lägenhetsnummer] => 99-2222-1-76&77-4/1102 )

Blecktornsstigen 14

SMÅSTADSKÄNSLA MED FRI VY ÖVER STORA BLECKTORNSPARKEN

FOTO: BOUKARI STYLING: AHLQVIST TEXT: SCHUMACHER

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Björn Schumacher
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Blecktornsstigen 14
Område
Södermalm/Blecktornsparken
Våning
1.5, ej hiss
Rum
3 rum och kök
Area
71 kvm
Faktisk uppmätn norm SS 21054:
Avgift
4 062 kr/mån inkl. värme, vatten, bredband, basutbud kabel-tv och ip-telefoni
Andelstal
1,44843 %
Andel av årsavgift
Uppgift saknas
Lägenhetsnummer
99-2222-1-76&77-4/1102

Driftskostnader

El
6 000 kr/år
Försäkring
1 092 kr/år
Total driftskostnad
7 092 kr/år
Drift räknat på
4 personer
Kommentar
2 barn och 2 vuxna

Arkitekturen

Arkitekt: Engström, Pettersson & Lundqvist 1925

Ryssjan 1 består av en lång huskropp med totalt tio trapphus och fasader putsade i olika nyanser av rött och gult indelade av vitputsade lisener. Portarna är i trä med spröjsade glaspartier. HSB Brf Ryssjan är en välskött vänlig förening med bland annat gästlägenhet, festlokal, tvättstugor, barnvagnsförråd och snickarverkstad. Från lägenheten blickar du ut över en jättefin grön gård i söderläge med ovanliga växter, uteplatser och cykelförråd.

FÖRENINGEN

HSB:s Brf Ryssjan Nr 222 i Stockholm

Antal lägenheter och lokaler

HSB:s Brf Ryssjan Nr 222 i Stockholm (org. nr 716417-6955) är en s.k. äkta bostadsrättsförening som förvärvade fastigheten Ryssjan 1 år 1980. Föreningen består av ett flerbostadshus med tre sammanhängande huskroppar belägna på Blecktornsstigen 3-9 och 8-16 samt Metargatan 10-14 och omfattar 73 lägenheter med bostadsrätt och 3 lokaler med hyresrätt. Husen förenas av en stor och lummig angränsande gård. Marken innehas med äganderätt.

Ekonomi

Föreningens lån ligger på ca 25,6 mkr enligt årsredovisning 2021 vilket ger ett nyckeltal på ca 5 342 kr/kvm boarea. Det finns inga beslutade avgiftsförändringar. Det diskuteras dock i styrelsen om en avgiftshöjning på ca 5 %. Intäkterna från föreningens hyreslokaler uppgick 2021 till 336 tkr.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad, inklusive ansvarsförsäkring för styrelsen, hos Trygg Hansa.

Förvaltning

Den ekonomiska och tekniska förvaltningen sköts av HSB Stockholm.

Överlåtelse- och pantsättningsavgift

Föreningen tar ut en överlåtelseavgift på ca 1 313 kr av säljaren. Pantsättningsavgift ligger på ca 525 kr/pant.

Bredband och kabel-tv

Bredband levereras via Telenor (250/250 Mbit/s) och kabel-tv via Tele2. Båda tjänsterna ingår i månadsavgiften.

Juridisk person, delat ägande och medlemskap HSB

Föreningen godkänner inte juridisk person som medlem i föreningen, men delat ägande accepteras. Medlemskap i HSB krävs.

Gemensamma utrymmen

Det finns två tvättstugor i föreningen, övernattningslägenhet, föreningslokal, cykelförråd, barnvagnsförråd och snickarverkstad. Mycket fin gemensam grönskande gård.

Renoveringar, i urval

2021 belysningsarmatur, trädgårdsarbete, ommålning torkrum. 2020 installation av säkerhetsdörrar, ny tvättstuga på Blecktornsstigen, renovering av den ena av två tvättstugor, renovering av torkrum, ommålning av trapphusen, ny belysningsarmatur, byte av horisontella stammar i källargolv. 2017-2018 stambyte, installation av nya postboxar, fönsterrenovering. 2016 fasad- och fönsterrenovering. 2012 fasad- och fönsterrenovering.

Planerade renoveringar

Under maj påbörjas arbete med att byta ut undercentral, byta värmerör i källaren samt att byta ut termostatventiler i alla lägenheter. Troligen kommer fuktsanering ske i två lägenheter som planeras återköpas på bottenplan.

Återköp lägenheter

Föreningen hade en extrastämma den 29 mars 2023: "där vi beslutade att återköpa de två nyutvecklade lägenheterna till en summa om 6,7 mkr. Bakgrunden är en fuktskada som beror på ett konstruktionsfel där de som köpt och utvecklat lägenheterna från föreningen vägrar att ta på sig ansvar och åtgärda. Köpeskillingen kommer att finansieras med ny bankskuld STIBOR 3M + 0,5 %. Intentionen är att åtgärda lägenheterna och sälja dem igen."

Städning och städdagar

Två gemensamma städdagar per år. Trappstädning sköts av den tekniska förvaltaren.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från årsredovisning 2021, föreningens hemsida och kontakt med styrelsen den 30 mars 2023. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med styrelsen.

OMRÅDET

I Blecktornsområdet bor du inbäddad i grönska. Här råder lugnet med kuperade och oregelbundna kvarter som ger mysig småstadskänsla. Samtidigt finns Söders puls nära när man vill ha den, du har till exempel både Skanstull och SoFo på kort promenadavstånd. Du har utsikt över Stora Blecktornsparken och bor även mycket nära Lilla Blecktornsparken, Vita Bergen och fina motionsstråk längs med Årstaviken.