Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Riddargatan 39
  [Område] => Östermalm & Djurgården
  [Våning] => 2 av 5, hiss finns
  [Rum] => 5 rum och kök
  [Area] => 148 kvm
Faktisk uppmätn norm SS 21054: [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => [Avgift] => 4 261 kr/mån inkl; värme, v/a. En obligatorisk avgift om 238 kr / månad tillkommer för bredband. [Andelstal] => 5,20518 % [Andel av årsavgift] => Uppgift saknas [Lägenhetsnummer] => 68-00116-1023/1203 )

Riddargatan 39

UNIKT VÄLBEVARAD VÅNING MED TVÅ ÖPPNA SPISAR OCH BALKONG

FOTO: BOUKARI STYLING: LINDHOLM TEXT: MURÉN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Charlotte Pellas
Reg. Fastighetsmäklare

Extra kontaktperson

Lina Axelsson
Mäklarassistent

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Riddargatan 39
Område
Östermalm & Djurgården
Våning
2 av 5, hiss finns
Rum
5 rum och kök
Area
148 kvm
Faktisk uppmätn norm SS 21054:
Avgift
4 261 kr/mån inkl; värme, v/a. En obligatorisk avgift om 238 kr / månad tillkommer för bredband.
Andelstal
5,20518 %
Andel av årsavgift
Uppgift saknas
Lägenhetsnummer
68-00116-1023/1203

Driftskostnader

Övrigt
3 276 kr/år
Total driftskostnad
3 276 kr/år
Kommentar
Övrigt: gas

planskiss

Arkitekturen

Arkitekt: Willy Sjöborg 1875

När detta hus i hörnet av Riddargatan och Grev Magnigatan, strax ovanför Strandvägen, uppfördes hette Östermalm ännu Ladugårdslandet. Året var 1875. Fastighetens namn är Styrmannen 28 och arkitekten till det hus som uppfördes här var Willy Sjöborg, och byggmästare var Julius Ernst Thomas. Byggnaden var då ett fyravåningshus där den nordligaste delen mot Styrmansgatan var en låg envåningsbyggnad med stall och en körport in till gården. På varje våningsplan fanns i huvudsak två lägenheter om fem till sex rum och på vinden några enklare bostadsrum. I mitten av 1910-talet var huset omodernt och dessutom lågt i förhållande till den bebyggelse som med tiden växt upp runt omkring. Arkitekt Rudolf Arborelius anlitades för en omdaning av huset som gav det en helt ny fasad plus två nya våningsplan och utbyggnad där den tidigare envåningsbyggnaden stått. 1914 stod nya Styrmannen 28 klar med omgjorda lägenhetsplaner och två inredda vindsvåningar. Standarden hade därtill höjts med centralvärme, eldstäder i form av öppna spisar och dusch- eller badrum. I köken fanns troligtvis gasspisar och det fanns diskbänk i kök och serveringsrum. Förutom huvudtrapphuset med ingång från Riddargatan, fanns också två mindre trapphus som betjänade köken. Fasaden präglas idag i mångt och mycket av nationalromantikens drag. Porten mot Riddargatan har en magnifik stenportal med kannelerade pilastrar som bär upp en överliggare med tandsnittsfris. Porten och karmen är av ek. Porten mot Grev Magnigatan är också den ett nationalromantiskt smycke med ett åttkantigt spröjsat glasparti med överljus och siffran 7 i guld. Ovan den gråputsade bottenvåningen är fasaden putsad i en ljusgul kulör med ljusgrönt målade fönster, de flesta med småspröjsad överdel.

FÖRENINGEN

Styrmannen 28

Föreningen

Brf Styrmannen 28 (org. nr 716417-4950) är en äkta förening som förvärvade fastigheten Styrmannen 28 år 1981. Föreningen består av ett flerbostadshus beläget i hörnan av Grev Magnigatan och Riddargatan och omfattar 17 lägenheter med bostadsrätt samt två lokaler med hyresrätt, f n lediga. Marken innehas med äganderätt.

Ekonomi

Lånen för föreningens fastighet ligger på 1 659 kr per kvm boarea. Det finns inga beslutade avgiftsförändringar. Avgiften betalas månadsvis i förskott.

Förvaltning

Den ekonomiska och tekniska förvaltningen sköts av Fastum.

Bredband och kabel-tv

Föreningen har avtal med Ownit för fiber.

Juridisk person och delat ägande

Föreningen godkänner inte juridisk person som medlem i föreningen, men delat ägande accepteras.

Överlåtelseavgift

Föreningen tar ut en överlåtelseavgift på 1 183 kr av köparen.

Gemensamma utrymmen

Charmig innergård med sittgrupp, planteringar och kullersten, tvättstuga utrustad med en tvättmaskin, en torktumlare och ett torkskåp, cykelförråd.

Förråd

Lägenheten disponerar ett förråd i källaren samt ett rymligt vindsförråd.

Renoveringar, i urval

2019 huset genomgick en större renovering med putsning av fasad, målning av tak, utvändig renovering av fönster samt renovering av trapphus, stammarna byts ut i varje lägenhet allteftersom kök och badrum renoveras, i dagsläget är ca 90% av stammarna bytta.

Planerade renoveringar

Diskussioner om hur källarplanet ska kunna nyttjas mer effektivt pågår. Löpande underhåll och inget större som planeras.

Städning och städdagar

Trappstädning sköts på entreprenad.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens officiella faktadokument och kontakt med styrelsen i augusti 2020. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Bostaden ligger på en klassisk och central Östermalmsadress endast ett kvarter från Strandvägen. Riddargatan med sin sträckning från Grev Turegatan till Narvavägen är hela 1,1 km lång. Dess stäckning anlades redan på 1640-talet och namnet Riddargathon förekommer redan 1639. Vid den tiden låg strandlinjen direkt söder om gatan. De närmaste omgivningarna ger dig både pampiga stadskvarter och sjökontakt med strandpromenad och grönska. En kort promenad tar dig snabbt ut till Djurgården. Kvarteren ger dig det bästa av det mesta i fråga om restauranger, caféer, nöjen, shopping, kultur och kommunikationer.