Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => John Ericssonsgatan 6
  [Område] => Kungsholmen - Norr Mälarstrand
  [Våning] => 1 av 6, hiss finns
  [Rum] => 2 rum
  [Area] => 34 kvm
Förvaltarens information [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => [Avgift] => 2 420 kr/mån Inkl värme, vatten, kabel tv och bredband [Andelstal] => 1,708 % [Andel av årsavgift] => Uppgift saknas [Lägenhetsnummer] => 02/1102 [Bostadens indirekta nettoskuldsättning] => 28 308 kr, då andel av årsavgift ej har gått att ta fram, så har beräkningen av indirekta nettoskuldsättning utförts på bostadsrättens andel av föreningen. Förutsatt att bostadsrättens andel av föreningen ligger till grund för beräkning av bostadsrättens årsavgift. Informationen till beräkningen är inhämtad från föreningens årsredovisning 2022. [Förråd] => Källarförråd )

John Ericssonsgatan 6

KULTURHISTORISK TVÅA MED BALKONG I SYDVÄST OCH VATTENUTSIKT

STYLING: GÄRDE FOTO: OZOLLAPA

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Erica Lamberg
Reg fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
John Ericssonsgatan 6
Område
Kungsholmen - Norr Mälarstrand
Våning
1 av 6, hiss finns
Rum
2 rum
Area
34 kvm
Förvaltarens information
Avgift
2 420 kr/mån Inkl värme, vatten, kabel tv och bredband
Andelstal
1,708 %
Andel av årsavgift
Uppgift saknas
Lägenhetsnummer
02/1102
Bostadens indirekta nettoskuldsättning
28 308 kr, då andel av årsavgift ej har gått att ta fram, så har beräkningen av indirekta nettoskuldsättning utförts på bostadsrättens andel av föreningen. Förutsatt att bostadsrättens andel av föreningen ligger till grund för beräkning av bostadsrättens årsavgift. Informationen till beräkningen är inhämtad från föreningens årsredovisning 2022.
Förråd
Källarförråd

Driftskostnader

El
3 000 kr/år
Försäkring
3 000 kr/år
Total driftskostnad
6 000 kr/år
Drift räknat på
2 personer

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

PETITE FRANCE
MÄLARPAVILJONGEN
ORANGERIET SAMT TRATTORIA
MÄSTER ANDERS
STYRELSEN

Arkitekturen

Arkitekt: Sven Markelius 1935

Sven Markelius kollektivhus på John Ericssonsgatan 6, även kallat Markeliushuset utnämndes 1995 till Sveriges vackraste 1930-talsbyggnad. Med en för sin tid innovativ idé om att både män och kvinnor skulle kunna arbeta på heltid, har fastigheten uppmärksammats internationellt i både böcker och tidskrifter för sina sociala, kulturhistoriska och arkitektoniska kvaliteter som avlastade den husmoderliga rollen. Mat hämtades till exempel från husets restaurang, smutstvätten sköttes lokalt via inkast i trapphuset och all barnpassning skedde i huset. Något som många år senare lever vidare i bistro och bageri Petite France, liksom föräldraföreningen Sebran. I husets välbevarade entré återfinns två orkesterstolar i original designade av husets arkitekt, Sven Markelius. Trapphuset renoverades varsamt för ett antal år sedan utifrån Stadsarkivets originalritningar och bilder. Något som BRF Fågelbärsträdet erhållit utmärkelser för.

FÖRENINGEN

Brf Fågelbärsträdet

Antal lägenheter och lokaler:

Föreningen bildades 1935, samma år som fastigheten bebyggdes. Föreningen hade ursprungligen 57 separata lägenheter. Genom att styrelsen sedan länge medvetet medverkat för att slå samman intilliggande smålägenheter finns det 46 separata lägenheter (år 2018). Lägenheternas yta varierar mellan 18 och 85 kvm. Bostadsytan är 1 995 kvm. Till detta skall läggas allmänna utrymmen i entré, trapphall och källare. Föreningen hyr ut två lokaler i bottenvåningen, ett daghem om 129 kvm och en restaurang om 286 kvm (bottenvåning och källare) samt uteservering 80 kvm.

Byggnadsminnesförklaring:

Huset byggnadsminnesförklarades 1992. I avtalet med Länsstyrelsen anges uttryckligen: ”Byggnaden skall underhållas så att en inte förfaller. Vård- och underhållsarbeten skall utföras på ett sådant sätt att det kulturhistoriska värdet inte minskar”. Detta innebär ett varaktigt åtagande från föreningen som innebär avsevärt högre kostnader för projektering, byggnadsarbeten och besiktningar jämfört med bostadshus som ej är byggnadsminnesförklarade. Byggnadsminnesförklaringen hindrar inte bostadsrättshavaren till invändiga renoveringar.

Mark:

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltning

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Brain Accounting.

Garage och parkering:

Boendeparkering på gatorna, taxa 3. Ansökan görs hos Stockholms stad.

Urval av renoveringar

Bättringsmålning av snickerier kring fönster och balkongdörrar samt balkongräcken, 2021

Energideklaration, 2018.

Stamrensing och relining av avloppsrör i källaren, 2017.

Renovering av plattsättningen utanför entrén, 2017.

Hissrenovering, 2017

Restaurering av hela trapphallen, 2016.

Installation av optisk fiber i alla lägenheter, 2016.

Huset genomgick en omfattande restaurering 1990/91, se närmare beskrivning på föreningens hemsida under menylänken "Ombyggnad". I årsredovisningen finns en omfattande sammanställning av fastighetens skick.

Kommande renoveringar

Underhållsplan på lång sikt finns att läsa mer om i årsredovisningen.

Ekonomi:

Föreningen har under 2019 amorterat totalt 1 132 600 kr och har under 2020, 2021 och 2022 också amorterat ca 1 mkr per år. De långfristiga skulderna uppgår till ca 1,65 mkr (2022-12-31), enligt årsredovisningen 2022. Nyckeltalen lån per kvm boyta är endast ca 830 kr samt årsavgift per kvm boyta 850 kr. En väldigt välskött och ekonomiskt stark förening.

Avgiftshöjningar

Inga planerade avgiftshöjningar.

Förråd:

Till lägenheten finns ett källarförråd.

Gemensamma utrymmen:

Gemensam tvättstuga finns i källaren med två tvättmaskiner, en torktumlare, en kallmangel och ett stort torkrum. Cykelparkering finns intill daghemmets entré och i cykelrummet i källaren.

Bredband och tv:

Kabel-tv och bredband ingår i avgift.

Andrahandsuthyrning

Får ske efter styrelsens tillåtande.

Delat ägande

Minsta ägarandel 50%.

Ägande:

Juridiska personer accepteras inte. Föreningen tar ut en överlåtelseavgift av köparen om 2,5 % av ett basbelopp, ca 1200 kr samt vid pantsättning tar föreningen ut en avgift om 1 % av ett basbelopp, ca 450 kr.

Hemsida

För mer info besök gärna föreningens hemsida; www.markeliushuset.se

Kontroll:

Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Det byggdes åtskilligt under 1930-talets början i kvarteren kring Norr Mälarstrand, som också kom att bli Kungsholmens nya paradgata. Idag är det ett eftertraktat bostadsområde i vattnets omedelbara närhet, med välbesökta promenadstråk, krogliv och grönska utanför porten. Här njuter du med fördel din nybakade frukostfralla på hantverksbageriet Petite France, eller botaniserar bland potentiella stamhak som Mäster Anders, Trattorian, Orangeriet och Mälarpaviljongen, med solig servering på pontonen sommartid. Rålambshovsparken och Smedsuddsbadet bjuder på både parkliv, bad och ett och annat kubb-parti. En promenad i motsatt riktning tar dig till Stadshuset, T- Centralen och city på dryga kvarten. Det attraktiva läget intill Kungsholmstorg bjuder även på goda kommunikationer. Här finns både innerstadsbussar och tunnelbanans blå linje vid Rådhuset, som tar dig till citykärnan på bara fem minuter. Nära är det förstås också till Fridhemsplan, med ett omfattande utbud av butiker och shopping i Västermalmsgallerian, liksom fler kommunikationsmedel.