Type and press Enter.

Array
(
    [Bostadstyp] => Bostadsrätt
    [Adress] => Långa gatan 12
    [Område] => Kungliga Djurgården/Östermalm
    [Våning] => 1 av 1, ej hiss
    [Rum] => 4 rum och kök
    [Area] => 119 kvm
Faktisk uppmätn norm SS 21054: [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => [Avgift] => 7 096 kr/mån inkl värme, VA [Andelstal] => 14,9686 % [Andel av årsavgift] => 14,9686 % [Lägenhetsnummer] => 11/1004 )

Långa gatan 12

KULTURHISTORISKT HEM PÅ KUNGLIGA DJURGÅRDEN

TEXT: MURÉN FOTO: BOUKARI STYLING: COPPARSTAD

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Mattias Öhman
Reg. Fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Långa gatan 12
Område
Kungliga Djurgården/Östermalm
Våning
1 av 1, ej hiss
Rum
4 rum och kök
Area
119 kvm
Faktisk uppmätn norm SS 21054:
Avgift
7 096 kr/mån inkl värme, VA
Andelstal
14,9686 %
Andel av årsavgift
14,9686 %
Lägenhetsnummer
11/1004

Arkitekturen

Arkitekt: MASTMAKARE KNUT LUNDS HUS 1736

De äldsta delarna av fastigheten byggdes 1736 som en mindre byggnad med ett rum och kök. Huset uppfördes av mastmakare Knut Lund som flyttade in här med sin familj. Huset kallas därefter Mastmakare Lunds hus. Under mitten av 1800-talet, någon gång mellan 1841 och 1878, byggdes den lilla fastigheten på med en våning. Då bör även trapphuset och loftgången mot innergården ha tillkommit. Uthusen på gården och det gula hus som kom att innehålla Djurgårdsbageriet uppfördes 1852 av bagare Johan Thiel. Då användes gatuhusens bottenplan till kommersiella lokaler, medan övervåningen fungerade som bostäder, och fortsatte så under 1900-talet. I takt med nya behov har fastigheten byggts om, men 1800-talskaraktären har hållits i stort sett intakt. Under 1900-talets senare del har uthusen till stor del byggts om till bostäder, men exteriört ser det fortfarande ut att vara uthus. Byggnaden har troligtvis alltid varit avfärgad med röd slamfärg. Brf Krigsmanskassan 10 förvärvade fastigheten 2010 efter att den varit familjeägd under större delen av 1900-talet. I och med bostadsrättsföreningens övertagande av fastigheten sattes ett långsiktigt restaurerings- och upprustningsprojekt igång, med målsättningen att genom varsam hand iordningställa ett gott boende, med bibehållna arkitektoniska och kulturhistoriska kvaliteter.

Föreningen består av tio lägenheter belägna runt en speciell innergård som andas historia, den håller dock för tillfället på att renoveras. Varje lägenhet är unik och har sina anor och sina vinklar som ingen annan. De boende har en fin gemenskap och alla är mycket måna om fastigheten. Många har bott här i flera decennier. Det gamla Djurgårdsbageriet är även det ombyggt till bostad men skylten finns ännu kvar. Gemensamma aktiviteter som gårdsstädning och julgranspyntning anordnas. Grannsämjan är god och hela miljön är mycket lugn och barnvänlig.

FÖRENINGEN

Brf Krigsmanskassan 10

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Krigsmanskassan 10. Föreningen upplåter 10 lägenheter med bostadsrätt. Total boyta är 795 kvm. Fastigheten mot Långa gatan "Djurgårdsbageriet" uppfördes av bagarmästare Thiel 1852. Det röda trähusen mot Breda gatan och Sjömansgränd uppfördes av Mastmakare Knut Lund 1736. Husen är kulturmärkta och blå klassade (högsta klassningen i Stockholm stads kulturhistoriska klassificeringssystem). Fastigheten ligger i Sveriges första Nationalstadspark.

År föreningen övertog fastigheten

Bostadsrättsföreningen registrerades år 2008 och förvärvade fastigheten 2009.

Mark

Föreningen äger marken vilket är unikt för Djurgården.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Kanold Redovisning AB och den tekniska förvaltningen sköts av egen regi.

Renoveringar

1736 Mastmakare Lunds hus uppfördes i ett plan. Mitten av 1850 Mastmakare Lunds hus byggs på med en övervåning samt loftgång. 1852 Djurgårds bageriet uppfördes. 1950 Installerades oljeeldad, vattenburen centralvärme i fastigheterna samt rinnande vatten. 1990 Putsfasaderna på Djurgårdsbageriet renoveras och träfasaderna på Mastmakare Lunds hus rödfärgas. 1998 Övervåningen i uthuslängan utmed Sjömansgränd inreds för bostadsändamål. 2009 Fortum drar in fjärvärme till fastigheterna. Brf Krigsmanskassan 10 köper fastigheten. 2011 Bagerilokalen byggs om till bostad. Fönster och ytterdörrar byts ut. Grunden längs med Långa gatan och Breda gatan fram till Mastmakare Lunds hus dräneras om. 2012 Portgången målades om. Fönsterluckor i båda huskropparna målas om. 2014 Kringelskylten i hörnet vid Bageriet nytillverkas då originalet förstörs av en förbipasserande lastbil. Brandsäkerhetskontroll genomförs av brandingenjör. Fönsterrenovering i hela fastigheten, vissa fönster byts ut och ersätts med tidstypiska. Portens yttersida och samtliga gårdsdörrar målas om. 2015 Omläggning av tegeltak Mastmakare Lunds hus, nytt tegel läggs på uthuslängorna mot gården. (inklusive nytt underlag där trä varit dåligt, ny papp och läkt) Fönsterrenovering. OVK besiktning utförd. 2017 Slam-respektive linoljefärgning av samtliga träfasader. Utbyte av tre av sex stammar och vattenledningar i gula huset. Fiberinstallation. 2018 Renovering av innergården tillsammans med grundförstärkning och åtgärd av avrinning.

Kommande renoveringar

Föreningen undersöker möjligheterna att installera bergvärme och därefter kommer gården att återställas. på sikt ska också en putsning av gula husets fasader samt brandgavel mot Långa gatan 10 göras och målning av plåttak på gula huset. När behovs uppstår ska också en renovering/utbyte av återstående 3 VA-stammar i gula huset göras

Under 2012 beviljade Länsstyrelsen i Stockholmslän bidrag för upprättande av en byggnadsantikvarisk underhållsplan. Det finns också möjlighet för föreningen att söka bidrag hos Länsstyrelsen vid renoveringar.

Ekonomi

De långfristiga skulderna är för föreningens fastighet idag på ca 5.000.000 kr, vilket ger cirka 6 200 kr per kvm boyta. Avgift/kvm/år är ca 715 kr.

Avgiftsförändringar: Inga beslut eller planer finns i dagsläget att förändra månadsavgiften.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Protector Försäkring via Bostadsrätterna tillsammans med Söderberg & Partners.

Trappstädning

Föreningen sköter städningen själva enligt schema.

Städdagar

Föreningen har två gemensamma städdagar. Höst och vår.

Tvättstuga

Ingen gemensam tvättstuga finns. Kombinerad tvättmaskin och torktumlare finns i lägenheten.

Gemensamma utrymmen

Gemensam innergård med utemöbler sommartid och stor julgran under december. Cykelställ finns på gården.

Förråd

Till lägenheten hör ett förråd.

Bredband och Kabel-TV

Kostnad för fiber/bredband tillkommer. Medlemmen väljer själv fritt från IP-Only mellan olika paket (data, TV, telefoni).

Överlåtelseavgift

Föreningen tar inte ut några avgifter i samband med överlåtelse eller pantskrivning.

Juridisk person:

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2019-03-08. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Djurgårdsstaden är, näst efter Gamla stan, Stockholms äldsta bevarade stadsdel och den innehåller gatusträckningar, byggnader och karaktärsdrag från tidigt 1700-tal och fram till idag. Här bor du i ett bibehållet förindustriellt hantverkar- och arbetarsamhälle centralt i Stockholm, vilket får anses helt unikt. Området utgör idag ett av Stockholms reservatsområden med skyddad bebyggelse, där flera fastigheter anses särskilt kulturhistoriskt värdefulla. Att bo här är både speciellt och berikande. Att bo granne med en plats förknippad med så mycket glädje och skoj som Gröna Lund är även det positivt, och dessutom får alla boende i Djurgårdsstaden guldkort på Grönan, med fri entré och fria åk hela säsongen. Andra trevliga grannar du har här är till exempel Skansen, Waldemarsudde och Rosendals trädgårdar med inspirerande miljöer, självplock och café. Äter och fikar gott gör du även på Oaxen Krog & Slip och Skrotens Café som båda ligger vid Nya Djurgårdsvarvet ett par minuters gångväg bort. Promenadvägarna och motionsrundorna runt ön kan varieras i det oändliga. Naturupplevelserna finns runt knuten, precis som vattnet och staden. Bussar och spårväg tar dig smidigt in till de centrala delarna och du kan såklart också åka båt. Ett kvarter bort i Djurgårdsstaden finns en mataffär och vid Hotell Scandic Hasselbacken nära Skansen så finns en dygnet runt-öppen närbutik.