Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Svartmangatan 11
  [Område] => Gamla stan
  [Våning] => 1 av 4, ej hiss
  [Rum] => 2,5 rum
  [Area] => 60 kvm
faktisk uppmätn norm SS 021053 [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => [Avgift] => 3 177 kr/mån Inkl. värme vatten, kabel-TV samt bredband. [Andelstal] => 1,601 % [Andel av årsavgift] => Uppgift saknas [Lägenhetsnummer] => 1101 )

Svartmangatan 11

GAMLA STANS VACKRASTE INNERGÅRD - CHARMIG TVÅA MED VÄLBEVARADE ORIGINALDETALJER

FOTO: SPINNELL STYLING: RYDMANS HEM TEXT: DALHAMN

Denna bostad är såld

BOKA EN KOSTNADADSFRI VÄRDERING!

Vi är nyfikta på din bostad! Fyll i formuläret och låt ass göra en kostnadsfri värdering inför en eventuell försäljning. Vi kontaktar dig efter genomförd förfrågan.

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Svartmangatan 11
Område
Gamla stan
Våning
1 av 4, ej hiss
Rum
2,5 rum
Area
60 kvm
faktisk uppmätn norm SS 021053
Avgift
3 177 kr/mån Inkl. värme vatten, kabel-TV samt bredband.
Andelstal
1,601 %
Andel av årsavgift
Uppgift saknas
Lägenhetsnummer
1101

planskiss

DOKUMENT & MEDIA

Arkitekturen

Arkitekt: Uppfört under första delen av 1700 talet

Fastighetens byggår är inte fastställt, men troligtvis första delen av 1700-talet. Huset går under namnet Cepheus 4 och var en av de första fastigheterna i Gamla Stan som sanerades på 1930-talet. Flera små innergårdar revs och istället anlades en grönskande park i dess mitt. Arkitekt var Albin Stark som senare efterföljdes av sonen Erik.

Det är inte ovanligt att fasaderna i Gamla Stan bär spår av 1800-talets ideal, eftersom många hus byggdes om under denna tid, framförallt under senare delen av århundradet. Detta var en tid som i stor utsträckning präglades av nyrenässansen. Kännetecknande för denna tid är en rusticerad bottenvåning och därovan slätputs med sparsam dekor i form av profilerade fönsteromfattningar samt några överstycken. Svartmangatan 11 har en fasad som i hög grad överensstämmer med dessa ideal. På bottenvåningen hittar vi en elegant portal bestående av två pilastrar som bär upp ett överstycke i form av en kornisch. Porten är i trä och utformad som en pardörr. På våning en till två trappor finns profilerade fönsteromfattningar och överstycken i form av frontoner och kornischer. På våning tre trappor är dekoren enklare och här finns bara en profilerad omfattning runt fönstren. Fastigheten består av fem våningsplan med två till tre lägenheter per våningsplan.

FÖRENINGEN

Brf Cepheus

Antal lägenheter och lokaler

Det finns 68 lägenheter och 25 lokaler i föreningen. Föreningen är äkta.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen förvärvade fastigheten 1983.

Tomträtt

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Föreningens förvaltning sköts av Savills Förvaltning AB. Teknisk förvaltning sköts även av en teknisk konsult.

Renovering

Stamrenovering cirka 1997/1998, stamspolning 2017, Tvättstugan renoverades 2017, iordningställande av soprum 2016, byte av asfalt mot stenbeläggning på gården 2016, nya anslagstavlor införskaffade till varje portuppgång under 2015, fönsterrenovering avslutades under 2015, fasadrenovering av gårdsfasaden Köpmangatan 5 genomfördes under 2015, takmålning på Köpmangatan 11, 9 och 7 utfördes under 2015, radonmätning utfördes 2014-2015.

Kommande renoveringar

Föreningen planerar renovering av spaljén på gården, renovering av källarutrymmen, omorganisation av cykelställ samt byte av låscylindrar.

Ekonomi

Föreningen anser att föreningens ekonomi är mycket god. Inte minst tack vare den låga skuldsättningen på endast cirka 10 miljoner i långfristiga skulder. Varje år avsätts stora summor för kommande renoveringar. Finns inga planer på att ändra månadsavgifterna.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen. Korttidsuthyrning av typen Air-bnb tillåts enligt beslut på årsmötet, men endast efter tillstånd av styrelsen.

Beslutet som fattades på årsmötet (punkt 18) angående korttidsuthyrning blev

"Stämman beslutar att korttidsuthyrning i vissa fall ska kunna godkännas om max tre veckor per år och bostadsrätt efter det att bostadsrättsinnehavaren skriftligen informerat styrelsen om vilken period uthyrningen avser samt vilka som kommer att bo i bostadsrätten. Styrelsens godkännande krävs vid andrahandsuthyrning."

Försäkring

Fastigheterna är fullvärdesförsäkrade hos Brandkontoret.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Städdagar

Man har en egen trädgårdsmästare.

Tvättstuga

Föreningens tvättstuga är utrustad med två tvättmaskiner, en torktumlare, ett torkrum och en mangel. Den är belägen på Köpmangatan 7.

Gemensamma utrymmen

Mellan husen finns föreningens gård som anses vara en av de finaste i hela Stockholm. Den är stor med många olika sittplatser, springbrunn, sandlåda och grill. Klubblokalen har genomgått ett ansiktslyft och är utrustat med ett litet kök och ett mötesrum.

Bredband och Kabel-TV:

Kabel-TV via Comhem och anslutning till fibernät genom ÖPPET NÄT. Föreningen betalar för hela bredbandskostnaderna.

Juridisk person:

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

OMRÅDET

Att bo i Gamla stan är såklart speciellt på många sätt. Här är historien alltid närvarande, men mitt i allt detta finns även vardagslivet med skola, dagis och Konsumbutik. Här bor du med Gamla stans bästa läge, mitt i stadsdelen, nära Stortorget, Brända tomten och Kungliga slottet och omges av mängder av mysiga butiker, caféer och restauranger. Utgångsläget att nå övriga staden är det allra bästa oavsett om du vill promenera eller åka med allmänna kommunikationer. Tunnelbanans röda och gröna linjer trafikerar stadsdelen, liksom ett flertal innerstadsbussar. Blå linjen når du snabbt vid Kungsträdgården och likaså pendeltåg och fjärrtåg vid centralen. Kör du bil finns mycket goda parkeringsmöjligheter på Skeppsbron. Boendeparkeringen gäller dessutom i innerstans samtliga områden