Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Vårgatan 3A
  [Område] => Midsommarkransen
  [Våning] => 1 av 3, ej hiss
  [Rum] => 1 rum och kök
  [Area] => 35 kvm
Föreningens information.
1 rum och kök enligt utdrag ur lägenhetsförteckningen. [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => [Avgift] => 1 905 kr/mån V/A, basutbud kabel-tv samt bredband ingår i avgiften. [Andelstal] => 0,21301 % [Andel av årsavgift] => Uppgift saknas [Lägenhetsnummer] => 0232 )

Vårgatan 3A

VARM OCH VÄNLIG ENRUMMARE MED ELDSTAD OCH UTSIKT ÖVER DEN GRÖNSKANDE JUNIKULLEN

FOTO: BOUKARI STYLING: COPPARSTAD TEXT: BECK-REMNES

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Sandra Vestin
Reg. Fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Vårgatan 3A
Område
Midsommarkransen
Våning
1 av 3, ej hiss
Rum
1 rum och kök
Area
35 kvm
Föreningens information.
1 rum och kök enligt utdrag ur lägenhetsförteckningen.
Avgift
1 905 kr/mån V/A, basutbud kabel-tv samt bredband ingår i avgiften.
Andelstal
0,21301 %
Andel av årsavgift
Uppgift saknas
Lägenhetsnummer
0232

Driftskostnader

Uppvärmning
2 030 kr/år
El
2 029 kr/år
Försäkring
1 292 kr/år
Övrigt
1 990 kr/år
Total driftskostnad
7 341 kr/år
Drift räknat på
2 personer
Kommentar
Övrigt: Energiskatt

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Scandwich
Kvartershänget dit du går med din vänner, eller familj för att äta och dricka gott.
Vinterviken och Örnsberg för bad
Sommar som vinter, passar alla badsugna.
Tellus Bio
Biocafé Tellus är som är en kvartersbiograf och ett kulturcenter.
Kniv och Kavel
Franskinspierad bistro och bageri där du både kan äta en god middag och köpa med dig godsaker hem.
AB Café
Supermysigt lokalt café. Härlig lokal och atmosfär med glad personal och goda mackor, luncher samt fika.

ARKITEKTUR NATIONALROMANTIK

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: ALBIN BRAG 1911

Enligt bebyggelseregistret anlitades ett av den tidens ledande arkitektkontor, Hagström & Ekman, samt arkitekten Albin Brag, till att rita de tre kvarteren som utgör Brf Tellusborg. De ligger alla kring den fina parken Julikullen. Nybyggnadsritningarna till byggnaderna saknas, så vem som ritat vad går idag inte att fastställa. Albin Brag var en mycket anlitad arkitekt som bland annat ritade flera större villor, till exempel Villa Pauli i Nacka. Hagström och Ekman var en av de mest produktiva arkitektfirmorna runt sekelskiftet och ritade runt 144 byggnader, många på Östermalm som Strandvägen 7A-C där bland annat Hotel Diplomat ligger. Författaren Kjell Johansson är uppvuxen i föreningen och har skildrat området och livet här i sina böcker. Brf Tellusborgs byggnader är alla likartat utformade med gulputsade fasader, rödmålade fönster och röda plåtklädda tak med detaljer som burspråk och takkupor.

Ingen lägenhet är dock den andra lik och det är spännande att komma hem till grannar och se hur bostäderna vuxit fram till det de är idag tillsammans med familjerna som bott i dem. Den här lägenheten ligger i kvarteret Cypressen som har grön och trivsam innergård med flera grillar, utemöbler och lekplats. Föreningen ordnar evenemang som kräftskiva och loppisar och har gemensamma städdagar. I hela bostadsrättsföreningen finns 220 lägenheter och 16 kommersiella lokaler. För de boende finns dessutom en festlokal, ett övernattningsrum, gym, bastu, snickerirum, cykelförråd, sopsortering med kompost och två tvättstugor.

FÖRENINGEN

HSB Brf Tellusborg i Stockholm

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheterna Silverpoppeln, Järneken, samt Cypressen och dessa bebyggdes mellan 1910-1912. Fastigheterna är K-märkta med grönklassad (Bebyggelsen är särskilt värdefull från historisk/kulturhistorisk och miljömässig eller konstnärlig synpunkt). Föreningen består av 220 lägenheter och totalt 15 lokaler upplåtna med hyresrätt. Lokalhyresgästerna är bland annat en cykelaffär, blomsteraffär, kläddesigner, kiosk, gallerier samt bio och restaurang/kafé.

Mark

Föreningen förvärvade fastigheten 1992. Föreningen äger marken.

Förvaltare

Ekonomisk och teknisk förvaltning sköts av Nabo.

Urval renoveringar

1993 - byte av tak och fönster. Fasadrenovering mot gårdar. Byte av elstigare. Dränering och renovering av innergårdar.

2003 - Fasadrenovering yttersidor.

2012 - Renovering av tvättstuga och bastu Silverpoppeln.

2015-16 - Renovering och stambyten i källare.

2017-19 - Tak- och fönstermålning.

2018-19 - Trapphusrenovering.

2020 - Renovering av portar in till gårdarna.

2021 - Renovering källare/dagvattensystem Cypressen.

Vatten- och avloppsstammar har bytts ut succesivt i föreningen i samband med renoveringar av badrum och kök. Nästa stambyte är inte aktuellt förrän kring år 2040.

Kommande renoveringar:

Underhållsbehovet följs upp enligt befintlig underhållsplan. I dagsläget sker uppvärmningen av fastigheten genom direktverkande el. Stämman har gett styrelsen mandat att gå vidare med ett arbete/undersökning för installation av centralvärme. Detta innebär bland annat att ta in underlag för projektering och upphandling av entreprenör och installation kan bli aktuell närmsta åren. Se föreningens hemsida för mer information.

Ekonomi

Föreningen har länge haft en stark ekonomi. Enligt årsredovisningen 2021/22 finns det ca 8,3MKR i kassa & bank och de långfristiga lånen är ca 58MKR ,vilket ger en belåningsgrad på ca 3 724 kr/kvm. Det finns inget beslut om avgiftshöjningar men styrelsen tar ställning till ev. avgiftsförändringar årligen.

Överlåtelseavgift och medlemskapsavgifter

Säljaren betalar överlåtelseavgift om ca 2,5% av prisbasbeloppet samt en pantsättningsavgift om 1% av prisbasbeloppet.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen. Se föreningens hemsida för mer information om uthyrning.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Folksam. Hemförsäkring tecknas individuellt av bostadsrättshavarna men bostadsrättstillägg ingår kollektivt i föreningens försäkring.

Städning

Trappstädningen sköts av städföretag så det är inget de boende själva behöver ombesörja. En gemensam städdag av gården sker vår respektive höst. Föreningen har även sortering av återvinningsbart avfall, såsom tidningar, glas, kartong, plastförpackningar, grovsopor, aska, batterier samt metall.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har två mycket fina och gröna innergårdar som binder ihop husen i föreningen. Flera uteplatser och grillmöjligheter finns att njuta av. Lekställning och sandlåda finns även till barnen. Tvättstugor samt hobbyrum och ett relaxutrymme med bastu som är väldigt uppskattat bland medlemmarna. Det finns även ett gym med konditionsutrustning som löparband, crosstrainer, roddmaskin och spinningcykel.. Övrigt finns festlokal, hobbyrum samt övernattningsrum på Aprilgatan 8. Övernattningsrummet kostar 200 kronor första dygnet och sedan 100 kronor efterföljande dygn. Föreningslokalen nyttjas avgiftsfritt. Cykelförråd och barnvagnsrum finns lättillgängligt med ingång från gården.

Tvättstugor

Det finns två tvättstugor utrustade med tre maskiner och nya torktumlare på Majstångsvägen 5 samt Ringdansvägen 5.

Bredband och kabel-tv

Bredband fiber via Ownit (1000/1000 Mbit) och kabel-tv via Sappa ingår i avgiften.

Juridisk person/delat ägande

Juridisk person godkänns ej som medlem i föreningen. Delat ägande godkänns. Delat ägande mellan föräldrar & barn tidigare godkänts med andelarna 90/10.

Parkering

Avgiftsbelagd parkering på gatorna i området. Den som är folkbokförd inom området kan ansöka om boendeparkeringstillstånd hos kommunen.

Hemsida

Läs gärna mer på föreningens informativa hemsida http://www.tellusborg.com

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida, kontakt med styrelsen 2023-04-04 och senaste årsredovisning 2021/22. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

På Midsommarkransens mysiga gator blandas hus från olika tidsepoker med små butiker, restauranger och caféer. Här finns också den hundraåriga, lokala biografen Tellus med film, föredrag och konserter. Småstad möter storstad då du på tio minuters cykelfärd kan befinna dig på Södermalm. Området är kreativt och roligt likväl som barnvänligt, perfekt både för en kaffe i solen eller en öl på en uteservering med trevliga parker och stammishak i kvarteren. Som boende på denna adress har du även tunnelbanan bara några minuter bort.