Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Vårgatan 1B
  [Område] => Midsommarkransen
  [Våning] => 1 av 3, ej hiss
  [Rum] => 2 rum och kök
  [Area] => 59 kvm
Faktisk uppmätn norm SS 21054: [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => [Avgift] => 2 929 kr/mån Inkl. V/A, basutbud kabel-tv samt bredband [Andelstal] => 0,34716 % [Andel av årsavgift] => Uppgift saknas [Lägenhetsnummer] => 231210013-0254/1003 )

Vårgatan 1B

KAKELUGNSMYS OCH GÅRDSHÄNG – TRIVSAM TVÅA MITT I KRANSEN

TEXT: MURÉN FOTO: BOUKARI STYLING: RYDMAN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Josefin Widman
Reg. Fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Vårgatan 1B
Område
Midsommarkransen
Våning
1 av 3, ej hiss
Rum
2 rum och kök
Area
59 kvm
Faktisk uppmätn norm SS 21054:
Avgift
2 929 kr/mån Inkl. V/A, basutbud kabel-tv samt bredband
Andelstal
0,34716 %
Andel av årsavgift
Uppgift saknas
Lägenhetsnummer
231210013-0254/1003

Driftskostnader

Uppvärmning
4 800 kr/år
El
1 200 kr/år
Total driftskostnad
6 000 kr/år
Drift räknat på
2 personer

Arkitekturen

Arkitekt: Albin Brag 1911

Enligt bebyggelseregistret anlitades ett av den tidens ledande arkitektkontor, Hagström & Ekman, samt arkitekten Albin Brag, till att rita de tre kvarteren som utgör Brf Tellusborg; Silverpoppeln, Cypressen och Järneken. De ligger alla kring den fina parken Julikullen. Nybyggnadsritningarna till byggnaderna saknas, så vem som ritat vad går idag inte att fastställa. Albin Brag var en mycket anlitad arkitekt som bland annat ritade flera större villor, till exempel Villa Pauli i Nacka. Hagström och Ekman var en av de mest produktiva arkitektfirmorna runt sekelskiftet och ritade runt 144 byggnader, många på Östermalm som Strandvägen 7A-C där bland annat Hotel Diplomat ligger. Författaren Kjell Johansson är uppvuxen i föreningen och har skildrat området och livet här i sina böcker. Brf Tellusborgs byggnader är alla likartat utformade med gulputsade fasader, rödmålade fönster och röda plåtklädda tak med detaljer som burspråk och takkupor. Den här lägenheten ligger i kvarteret Silverpoppeln som har en mysig och lummig innergård med träd, buskar, rabatter, gräsmattor och grusgångar. Här finns flera sittgrupper dit du gärna tar med dig både frukost och middag, dessutom grillar och lekplats. En trädgårdsgrupp sköter trädgården ambitiöst. I den populära föreningen finns 220 lägenheter och 16 kommersiella lokaler. För de boende finns bland annat en festlokal, ett övernattningsrum, gym, bastu, hobbylokal och två tvättstugor. Allt andas genuinitet och är mycket trivsamt. Trivseln i föreningen är hög, flera av de boende har bott här i över 40 år.

FÖRENINGEN

HSB Brf Tellusborg i Stockholm

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheterna Silverpoppeln, Järneken, samt Cypressen och dessa bebyggdes mellan 1910-1912. Fastigheterna är K-märkta med grönklassad (Bebyggelsen är särskilt värdefull från historisk/kulturhistorisk och miljömässig eller konstnärlig synpunkt). Föreningen består av 220 lägenheter och totalt 15 lokaler upplåtna med hyresrätt. Lokalhyresgästerna är bland annat en cykelaffär, blomsteraffär, kläddesigner, kiosk, gallerier samt bio och restaurang/kafé.

Mark

Föreningen förvärvade fastigheten 1992. Föreningen äger marken.

Förvaltare

Ekonomisk och teknisk förvaltning sköts av Nabo.

Ekonomi

Föreningen har länge haft en stark ekonomi. Enligt årsredovisningen 2021/22 finns det ca 8,3MKR i kassa & bank och de långfristiga lånen är ca 58MKR ,vilket ger en belåningsgrad på ca 3 724 kr/kvm. Föreningen aviserar en avgift ökning om 5% till årsskiftet 2024.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har två mycket fina och gröna innergårdar som binder ihop husen i föreningen. Flera uteplatser och grillmöjligheter finns att njuta av. Lekställning och sandlåda finns även till barnen. Tvättstugor samt hobbyrum och ett relaxutrymme med bastu som är väldigt uppskattat bland medlemmarna. Det finns även ett gym med konditionsutrustning som löparband, crosstrainer, roddmaskin och spinningcykel.

Övrigt finns festlokal, hobbyrum samt övernattningsrum på Aprilgatan 8. Övernattningsrummet kostar 200 kronor/natt. Föreningslokalen kostar 200kr/dag. Cykelförråd och barnvagnsrum finns lättillgängligt med ingång från gården. Läs mer om gemensamma utrymmen på föreningens hemsida!

Tvättstugor

Det finns två tvättstugor utrustade med tre maskiner och nya torktumlare på Majstångsvägen 5 samt Ringdansvägen 5.

Bredband och kabel-tv

Bredband fiber via Ownit (1000/1000 Mbit) och kabel-tv via Sappa ingår i avgiften.

Urval renoveringar

1993 - byte av tak och fönster. Fasadrenovering mot gårdar. Byte av elstigare. Dränering och renovering av innergårdar.

2003 - Fasadrenovering yttersidor.

2012 - Renovering av tvättstuga och bastu Silverpoppeln.

2015-16 - Renovering och stambyten i källare.

2017-19 - Tak- och fönstermålning.

2018-19 - Trapphusrenovering.

2020 - Renovering av portar in till gårdarna.

2021 - Renovering källare/dagvattensystem Cypressen.

Vatten- och avloppsstammar har bytts ut succesivt i föreningen i samband med renoveringar av badrum och kök. Nästa stambyte är inte aktuellt förrän kring år 2040.

2023 - Brandskyddskontroll.

Pågående, Föreningen genomför just nu en utredning angående fukt i fastighetens källare.

Kommande renoveringar:

Underhållsbehovet följs upp enligt befintlig underhållsplan. I dagsläget sker uppvärmningen av fastigheten genom direktverkande el. Stämman har gett styrelsen mandat att gå vidare med ett arbete/undersökning för installation av centralvärme. Detta innebär bland annat att ta in underlag för projektering och upphandling av entreprenör och installation kan bli aktuell närmsta åren. Tidsplan finns inte i dagsläget.

På föreningens hemsida står följande: "Cypressen kommer att bli pilotprojekt och i en första etapp kommer alla dess lägenhetsytor, trapphus, vindar och källare att mätas upp. Föreningens nuvarande ritningar är gjorda 1930 och saknar badrum, sammanslagningar och kök. Det är därför nödvändigt att ha aktuella, digitala handlingar. Ritningarna kommer också att ligga till grund för den framtida andelsfördelningen, som behöver uppdateras vid en så här stor förändring. Uppmätningarna kommer att fortsätta på Järneken och Silverpoppeln när pilotprojektet är över."

Eldstäder

Enligt stämmobeslut från 2006 ansvarar föreningen endast för tätningen av en skorsten per lägenhet men har hittills ändå ansvarat för alla skorstenar. Det gjordes en brandskyddskontroll och i denna bostad är vardagsrummets kamin godkänd för eldning. Det pågår ett arbete för att bestämma hur ansvarsfördelningen ska se ut framöver.

Överlåtelseavgift och medlemskapsavgifter

Säljaren betalar överlåtelseavgift om ca 2,5% av prisbasbeloppet samt en pantsättningsavgift om 1% av prisbasbeloppet.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen. Se föreningens hemsida för mer information om uthyrning.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Folksam.

Städning

Trappstädningen sköts av städföretag så det är inget de boende själva behöver ombesörja. En gemensam städdag av gården sker vår respektive höst. Föreningen har även sortering av återvinningsbart avfall, såsom tidningar, glas, kartong, plastförpackningar, grovsopor, aska, batterier samt metall.

Juridisk person/delat ägande

Juridisk person godkänns ej som medlem i föreningen. Delat ägande godkänns. Delat ägande mellan föräldrar & barn tidigare godkänts med andelarna 90/10.

Parkering

Avgiftsbelagd parkering på gatorna i området. Den som är folkbokförd inom området kan ansöka om boendeparkeringstillstånd hos kommunen.

Hemsida

Läs gärna mer på föreningens informativa hemsida www.tellusborg.com

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida och senaste årsredovisning 2021/22. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Midsommarkransen är ett mycket charmfullt och levande område med en trevlig blandning av byggnader från olika decennier. Här är det svårt att inte trivas. Miljön är kreativ och dynamisk med bland annat ett stort utbud av unika butiker med design och vintage. Biografen Tellus som snart kan fira 100-årsjubileum ligger i föreningen. Verksamheten här startade redan 1920 och erbjuder idag både film, föredrag, konserter, café och annat. Du bor dessutom precis intill den fina och populära Svandammsparken som är en riktig oas med plaskdamm och grönytor.