Type and press Enter.

Array
(
    [Bostadstyp] => Bostadsrätt
    [Adress] => Stig Lindbergs gata 17B
    [Område] => Gustavsberg
    [Våning] => 4 av 6, hiss finns
    [Rum] => 2,5 rum och kök
    [Area] => 50 + 20 kvm
Enligt uppmätning [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => [Avgift] => 3 083 kr/mån inkl; värme, v/a [Andelstal] => 0,3503 % [Andel av årsavgift] => Uppgift saknas [Lägenhetsnummer] => D1404/1404 )

Stig Lindbergs gata 17B

SNYGG TVÅA MED INDUSTRIKARAKTÄR, LOFT OCH BALKONG

FOTO: SPINELL STYLING: COPPARSTAD TEXT: MURÉN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Mattias Öhman
Reg. Fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Stig Lindbergs gata 17B
Område
Gustavsberg
Våning
4 av 6, hiss finns
Rum
2,5 rum och kök
Area
50 + 20 kvm
Enligt uppmätning
Avgift
3 083 kr/mån inkl; värme, v/a
Andelstal
0,3503 %
Andel av årsavgift
Uppgift saknas
Lägenhetsnummer
D1404/1404

Driftskostnader

El
4 000 kr/år
Total driftskostnad
4 000 kr/år
Drift räknat på
3 personer

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

KATTHOLMEN
God mat, god dryck och en härlig stämning.
DELI VERKSTAN
En saluhall i butiksformat med färdiga matkassar och delikatesser över disk.
TJUSTVIKSRUNDAN
En härlig promenad / löpar-slinga i vacker natur.
NÄRHETEN TILL VATTEN
I Gustavsberg har man alltid närhet till naturen och vattnet med båtliv och badbryggor.
TAKTERRASSEN
Föreningens egna takterrass bjuder på underbar utsikt och magiska solnedgångar.

Arkitekturen

Arkitekt: Olof Thunström 1939

Historik

I mitten av 1600-talet anlade Gustav Gabriel Oxenstierna och hans driftiga hustru Maria Sofia De la Gardie, kallad Sveriges första kvinnliga storföretagare, ett tegelbruk i anslutning till hemmet på Farsta gods vid Farstaviken. Maria Sofia döpte bruket till Gustavsberg efter sin man som avled i samma veva. På 1820-talet när nya krafter tagit vid på platsen vidgades verksamheten även till porslinstillverkning. Verksamheten fortlöpte med varierad framgång. På 1860-talet, under ledning av Wilhelm Godenius, fördubblades omsättningen och antalet anställda. Under 1900-talets första decennier moderniserades bruket och man anställde bland annat Wilhelm Kåge som kom att bli mycket betydelsefull för verksamheten. 1937 tog KF över som ägare och utvidgade tillverkningen med Sanitetsporslinsfabriken, ritad av en av de ledande krafterna på KF:s arkitektkontor, Olof Thunström. Dessutom tillkom en badkarsfabrik, en utökad verksamhet med plastprodukter och en ny fabrik för hushållsporslin där bland annat storsäljarna Spisa Ribb, Terma och Berså tillverkades. Porslinet och keramiken gjorde Gustavsberg känt, men sanitetsporslinet stod för de stora inkomsterna. Stig Lindberg blev porslinsfabrikens konstnärliga ledare 1949 och har nu med självklarhet fått en gata i området uppkallad efter sig. På 1970-talet vände konjunkturen och pö om pö såldes de olika verksamheterna ut, och till slut, 1994, avyttrade KF de sista delarna av bolaget. Keramiken och den konstnärliga verksamheten lever dock kvar, om än i mindre storlek, och sanitetsporslinet tillverkas även det ännu på orten, men på annan plats.

FÖRENINGEN

Brf Fabrikshuset

Föreningen

Brf Fabrikshuset (org. 769628-1034) är en äkta förening som förvärvade fastigheten Värmdö Gustavsberg 1:466 år 2014. Föreningen består av två flerbostadshus; Fabrikshuset och Lanterninhuset, med adresserna Stig Lindbergs gata 15, 17 A-B, 19 A-B, 21 samt Wilhelm Kågesgata 96 och omfattar 250 lägenheter med bostadsrätt samt 4 lokaler. Marken innehas med äganderätt.

Ekonomi

Föreningens totala lån uppgår till ca 170 Mkr, lägenhetsytan till 14 645 kvm fördelat på 240 st lägenheter. Lån per kvm är ca 11.600 kr. I Lanterinhuset (Wilhelm Kåges gata) finns fyra lokaler (alla uthyrda) om totalt 480 kvm.

Överlåtelseavgift

Föreningen tar ut en överlåtelseavgift på 3,5% samt en pantsättningsavgift på 1,5% av gällande prisbasbelopp.

Renoveringar, i urval

Fabrikshuset är byggt 1939. 2010 påbörjades en omfattande byggnation där skalet bevarades och lägenheter byggdes. Hela fastigheten är en nybyggnation och inga kommande renoveringar är aktuella.

Bredband och kabel-tv

Föreningen är ansluten till IP Onlys öppna nät vilket innebär att medlemmarna har tillgång till ett brett utbud av tjänster inom tv, bredband och telefoni, medlem tecknar eget avtal.

Gemensamma utrymmen

Tvättstuga, cykelförråd, barnvagnsrum och garage. På taket finns Stockholms längsta takterass med utsikt över Gustavsbergs Hamn, här finns utemöbler och en del av terrassen är bokningsbar.

Parkering/ garage

Föreningen förfogar över totalt 110 garageplatser varav 20st är laddplatser för elbil. Vanliga garageplats kostar 950 kr/mån. Vidare finns tjugofem gästplatser i garaget.

Städning och städdagar

Trappstädning sköts på entreprenad.

Hemsida

www.fabrikshuset.se

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens officiella faktadokument på hemsidan, samt föreningens årsredovisning från 2020. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen direkt.

OMRÅDET

Gustavsberg är centralort i Värmdö kommun med prägel av den skärgårdsmiljö den ligger i. Här bor du havsnära på snabbt pendelavstånd till centrala Stockholm. Det gamla fabriksområdet ligger med bästa läge invid Farstaviken. Här finns flera småbåtshamnar. Området håller nu på att förvandlas till en levande stadsdel med bostadshus, butiker, restauranger, caféer och parkområden. Här ligger redan idag bland annat Iittala outlet, Gustavsbergs fabriksförsäljning och Gustavsbergs museum, men i kommunens plan ingår bland annat att en ny förskola och ett stort kulturhus som byggs samman med Gustavsbergs centrum, dessutom utökade parkområden och utvecklad kajpromenad. Omgivningarna i kommunen bjuder på ett oändligt antal fritidsmöjligheter i vacker natur med havet och skärgården ständigt närvarande.