Type and press Enter.

Array
(
    [Bostadstyp] => Radhus
    [Adress] => Skönstaholmsvägen 55
    [Område] => Skönstaholm
    [Våning] => 
    [Rum] => 4 rum och kök
    [Area] => 83 kvm
förvaltarens information [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => [Avgift] => 6 224 kr/mån 5279 kr inkl. värme & vatten (+125 kr/mån för fiber, skyddsrum i källare hyrs för 431 kr/mån) (kostnader i aug inför TT är tot 6224, inkl bredband, förråd och p-plats) [Andelstal] => 0,67426 % [Andel av årsavgift] => Uppgift saknas [Lägenhetsnummer] => 0121 )

Skönstaholmsvägen 55

VÄLKOMMEN HEM TILL SKÖNSTAHOLM – TRIVSAMT RADHUS MED TRÄDGÅRD

TEXT: MURÉN FOTO: SPINNELL STYLING: RYDMAN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Adam Smith
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Radhus
Adress
Skönstaholmsvägen 55
Område
Skönstaholm
Rum
4 rum och kök
Area
83 kvm
förvaltarens information
Avgift
6 224 kr/mån 5279 kr inkl. värme & vatten (+125 kr/mån för fiber, skyddsrum i källare hyrs för 431 kr/mån) (kostnader i aug inför TT är tot 6224, inkl bredband, förråd och p-plats)
Andelstal
0,67426 %
Andel av årsavgift
Uppgift saknas
Lägenhetsnummer
0121

Driftskostnader

El
3 996 kr/år
Försäkring
3 934 kr/år
Total driftskostnad
7 930 kr/år
Drift räknat på
3 personer

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

BAK
Bageri på Söndagsvägen.
Dirty Dough
Pizzeria vid Centrumhuset på Söndagsvägen.
Rundeln
Området i hjärtat av Skönstaholm, och ängarna bakom Skönstaholm där barn leker, basket spelas, nyårsfirande äger rum, valborgselden brinner, där tennisbanan finns, groddammarna och pulkabacken.
Starrmyran
En parklek.
Hökarängsbadet
En kort cykeltur nära!

Arkitekturen

Arkitekt: Sterner & Dahl 1949

Radhusområdet Skönstaholm uppfördes mellan 1949 och 1952. Arkitekter var Nils Sterner och Erik F Dahl vid Stockholms stads fastighetskontor. Eric Anjou och Walter Bauer var engagerade som trädgårdsarkitekter. Området hade ambitionen att bli ett propagandaområde för radhus med hyreslägenheter på initiativ av Stockholmshem som ägde husen fram till 2010 då de blev bostadsrätter. Skönstaholm är ett fint exempel på så kallad folkhemsarkitektur. Nils Sterner ville varken bygga höghus eller ”förortsområden av amerikansk modell med enbart enfamiljshus” utan var en anhängare av småskalig bebyggelse i Stockholms nya ytterområden, med en måttlig bebyggelse med låga flerfamiljshus omgivna av radhus och enfamiljshus, vilket skulle skapa en hälsosam, vänlig miljö som skulle främja familjesammanhållningen. I Skönstaholm förverkligade han denna arkitekturfilosofi. Området är idag grönklassat i Stockholms stads bebyggelsehistoriska klassificering, vilket innebär att byggnaderna är särskilt värdefulla ur historisk, kulturhistorisk, konstnärlig eller miljömässig synvinkel.

FÖRENINGEN

BRF Skönstaholm (769606-7714)

Antal lägenheter och lokaler

Brf Skönstaholm (org. nr 769606-7714) innehar fastigheterna Dagen 2, Dagningen 1, Gryningen 1 och Kvällen 3. Föreningens 24 bostadshus av radhuskaraktär är belägna i Hökarängen 1 och byggdes 1951. Föreningen upplåter 150 st lägenheter varav 14 st av dessa är hyresrätter. Ett centrumhus med lokaler, tvättstugor och garage hör till föreningen.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen förvärvade fastigheterna 2010 vid ombildning.

Mark

Föreningen innehar marken genom äganderätt.

Renoveringar

I urval har följande skett. Se föreningens hemsida eller årsredovisning för mer historik. 2012 – taktvätt. 2013 – renovering av centrumhusets sydsida, hyresrätter fick ny el, fönsterrenovering avseende alla 150 enheter. 2014 – energiutredning, fortsatt användning av fjärrvärme, godkända radonmätningar. 2015 – viss takomläggning på hus 15 och 18, stambyte av samtliga vertikala stammar, byte av galvaniserade vattenledningar interiört. 2016 - renovering av entrétrappor, plantering av träd, dränering Skönstaholmsv. 51-61, 97-103 samt 84-96. Arbetet reklamerades. Besiktning av tak och fasader, omläggning på hus 19, 24 och 20. Filmning av alla liggande avloppsstammar. 2017 – centrumhusets övervåning inredd till ateljéer som hyrs ut, återställningsplan för dränerade ytor, omläggning av tak på hus 14, 15, 18 och 20. 2018 – kollektivt bredband, byte av utomhusarmaturer, 14 st laddplatser för elbilar, omläggning av taket på hus 11, dränering och återställning av hus 1, 19 och 24. 2019 – energideklaration, garantibesiktning av stammar och badrum, byte eller renovering av utomhusarmaturer, arbete med liggande stam i hus 9, upphandling av omläggning av tak på hus 12, 16, 22 och 23 samt slutförande takomläggning avs. hus 10, 12, 16, 22 och 23.

Kommande renoveringar:

Man följer en underhållsplan. Man beräknar att inom 7 år är samtliga tak omlagda i föreningen, med en takt om två till fyra hus per år. Vissa tak är redan bytta. Underhållsmålning sker framöver av balkonger, dörrar och takdetaljer.

Ekonomi

Föreningen har lån som uppgår till 64 mkr vilket ger en belåningsgrad på 4,700 kr/kvm bostadsyta. Årliga intäkter uppgår till ca 12 mkr. I kassan finns ca 2 mkr. Bortsett avskrivningar så gör man ett plusresultat likviditetsmässigt.

Avgifter

Man höjde avgiften 2 % inför kvartal 2 år 2021 med tanke på kostnadsläget.

Andrahandsuthyrning

Bostadsrättshavaren får upplåta sin lägenhet i andra hand med styrelsens skriftliga samtycke, i andra hand ett godkännande från Hyresnämnden.

Försäkring

Föreningens fastigheter är fullvärdesförsäkrade hos Trygg Hansa, med ansvarsförsäkring för styrelsen samt med ett kollektivt bostadsrättstillägg.

Städdagar

Gemensamma städdagar förekommer två gånger per år.

Tvättstuga

Tvättstugorna finns i det s.k. centrumhuset vid Söndagsvägen 40. Där finns givetvis tvättmaskiner, grovtvättmaskin, torkskåp, torktumlare och torkrum.

Gemensamma utrymmen

Till de gemensamma faciliteterna hör det karaktäristiska centrumhuset med sin skorsten, där finns två tvättstugor, hyrningsbar gemenskapslokal med kök, pizzerian Dirty Dough samt konstnärsateljéer på övervåningen. Föreningen har engagerade boende, det finns bl.a. Grannskapsklubben och Tennisklubben. Föreningen stora utemiljö bjuder på inte minst en fin damm vid centrumhuset, många lekplatser, fina grönområden och natur.

Trädgårdar

All mark i Skönstaholm tillhör föreningen och som bostadsrättshavare äger man ingen tomt. Däremot har man sin egen skötselyta. Det är trädgården på baksidan samt ytan utanför entrén.

Parkering

I föreningen finns 96 st parkeringsplatser varav 14 st är elbilsplatser och 18 st har vanliga elstolpar för motorvärmare. Ett fåtal av platserna är så kallade ”köksfönsterplatser” som bara hyrs ut till boende i huset bredvid. Dessutom finns 9 st garageplatser på mellanvåningen i Centrumhuset. Kösystem som finns via förvaltaren.

Bredband och TV

Kollektivt bredband via Bahnhof (fiber), bekostas via tillägg om 125 kr/mån. Kabel-tv via Com Hem, analog signal med baskanalerna ingår. I övrigt tecknar man egna abonnemang.

Övrigt

Husen har en högre kulturklassning hos Stadsmuseet vilket innebär att byggnaderna är särskilt betydelsefulla för stadsbilden ur en miljö- och kultursynpunkt. Faktum är att man den 1 juni arrangerar en stadsvandring i området just för att belysa detta.

Kontroll

Ovanstående grundas på insamling av information från föreningen i april 2021. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Detta är en plats att trivas på och en trygg miljö att växa upp i. Området är både barnvänligt och barntätt med över 100 barn i olika åldrar så att få nya kompisar går utan ansträngning. Om vintern spolas en isbana upp på den så kallade rundeln som är hjärtat i Skönstaholm och det finns en lång pulkabacke som används flitigt när det är snö. Under denna vinter spårade några grannar skidspår. På ängen spelas fotboll och bakom den finns en liten skog och två groddammar. Här finns fina små stigar att strosa på och man kan hitta harar som sover i skuggan.