Type and press Enter.

Array
(
    [Bostadstyp] => Radhus
    [Adress] => Ålstensgatan 118
    [Område] => Bromma - Ålsten
    [Våning] => 
    [Rum] => 5 rum och kök
    [Area] => 85 + 42 kvm
Föreningens information [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => [Avgift] => 3 100 kr/mån Inkl: v/a, bostadsrättstillägg, sophämtning [Andelstal] => 12,5 % [Andel av årsavgift] => Uppgift saknas [Lägenhetsnummer] => 7 )

Ålstensgatan 118

STILFULLT PER ALBIN-RADHUS MED SOLIGT SYDVÄSTLÄGE

FOTO: SPINELL STYLIST: YNGFALK TEXT: MURÉN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Henriette Gerson
Reg. Fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Radhus
Adress
Ålstensgatan 118
Område
Bromma - Ålsten
Rum
5 rum och kök
Area
85 + 42 kvm
Föreningens information
Avgift
3 100 kr/mån Inkl: v/a, bostadsrättstillägg, sophämtning
Andelstal
12,5 %
Andel av årsavgift
Uppgift saknas
Lägenhetsnummer
7

Driftskostnader

El
22 000 kr/år
VA
1 500 kr/år
Försäkring
5 000 kr/år
Total driftskostnad
28 500 kr/år
Drift räknat på
2 personer
Kommentar
Elkostnad inkl hushållsel. Varmvattenberedare.

planskiss

Arkitekturen

Arkitekt: Paul Hedqvist 1932

Radhusen på Ålstensgatan ritades av Paul Hedqvist med kollega David Dahl. Byggmästare var Olle Engkvist. Hedqvist är också känd för att ha ritat välkända landmärken som Skatteskrapan, DN-skrapan, Tranebergs- och Västerbron samt till exempel Bromma Flygplats och ett stort antal skolbyggnader, över 15 i Stockholmsområdet. Han var även stadsplanearkitekt i Stockholm och professor på Kungliga Konsthögskolan. Arkitekternas första underlag presenterades redan 1928, modifierades 1930 och därefter uppfördes husen 1932–1933. Radhusen placerades snedställda mot Ålstensgatan och alla fick en liten förgård på framsidan och en uteplats med trädgård på baksidan. Husen står i sicksack och tack vare denna placering blir uteplatserna insynsskyddade. Totalt 94 radhus byggdes, 9 meter djupa och 5,2 meter breda. Planlösningarna var yteffektiva och välplanerade. Ett av radhusen avviker något från mallen, och det var huset på nummer 40 som beboddes av statsminister Per-Albin Hansson. Det huset byggdes ut mot gårdssidan med ett stort halvcirkelformat burspråk som gjorde vardagsrummet större. Per-Albin Hansson var god vän med byggmästare Engkvist och det var efter att statsministern flyttat till husen som de blev populära på allvar. Radhusen är blåklassade i Stockholms stads kulturklassificering, vilket innebär att byggnaderna har ett synnerligen högt kulturhistoriskt värde. Detta radhus bildar tillsammans med sju grannar Brf Kulspelet Nr 4, en lågt belånad förening med god sammanhållning, en väl underhållen fastighet och god ekonomi. Tillsammans med Brf Kulspelet nr 3 delar man på en garagebyggnad med nio platser.

FÖRENINGEN

Brf Kulspelet Nr 4

Föreningen

Brf Kulspelet n:r 4 (org. nr 702001-2154) är en äkta förening som förvärvade fastigheten Kulspelet 7 år 1932. Föreningen består av åtta stycken radhus med bostadsrätt belägna på Ålstensgatan 106-120. Föreningen äger tillsammans med Brf Kulspelet 3 en garagebyggnad med nio stycken p-platser. Marken innehas med tomträtt.

Bredband och kabel-tv

Föreningen har Telia öppen fiber, och medlemmarna tecknar själva leverantör och tjänster.

Juridisk person och delat ägande

Föreningen godkänner inte juridisk person som medlem i föreningen, men delat ägande accepteras.

Förvaltning

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Certivo AB.

Ekonomi

Lånen för föreningens fastighet ligger på låga 1828 kr per kvm boarea. Det finns inga beslutade avgiftsförändringar. Avgiften betalas månadsvis i förskott.

Överlåtelseavgift

Föreningen tar inte ut någon överlåtelseavgift.

Trädgård

Radhuset disponerar trädgård och uteplats om ca 115 kvm.

Gemensamma utrymmen

Föreningen äger tillsammans med Brf Kulspelet 3 ett parkeringsgarage med nio parkeringsplatser med intern kö.

Renoveringar, i urval

2012 tak, 2008 nya stammar i kök, nya fönster, 2007 nya stammar i badrum, 3-fas el drogs in, 1999 fasaderna renoverades, 1991 el-stigarna byttes ut.

Planerade renoveringar

Inga större renoveringar planeras. Löpande underhåll sker vid behov.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens officiella faktadokument och kontakt med styrelsen i mars 2020. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Ålsten fick sin stadsplan 1923 och bebyggdes till största delen under 1920-talets slut och 1930-talets början. Stadsdelen präglas till större delen av klassicistisk arkitektur, även om området också är välkänt för de funktionalistiska Per Albin-husen. Ålstensgatan är en mysig småstadsmiljö med många trevliga butiker och matställen, inte minst Gelato Scarfó där du kan äta den godaste glassen i stan. Det sjönära läget möjliggör både bad och båtliv, och i omgivningarna kan den idrottsintresserade glädjas åt fina löpvägar, stora grönområden, utegym, tennishall, fotbollsplaner med mera. Trevliga tolvans spårvagn tar dig till Alvik för vidare färd med tunnelbanan.