Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Högbergsgatan 11
  [Område] => Södermalm - Katarina-Sofia
  [Våning] => 5 av 5, hiss finns
  [Rum] => 6 rum
  [Area] => 255 kvm
Enligt uppmätning [Tomtareal] => [Avgift] => 9 378 kr/mån Inkluderar värme, vatten och tv [Pris] => 39 500 000 kr )

Högbergsgatan 11

Sällan skådad vindsvåning med storslagen panoramautsikt och terrass i söderläge

TEXT: MURÉN FOTO: OZOLLAPA SCENOGRAFI: COPPARSTAD

VISNINGAR

Kontakta mäklaren för visning

Ansvarig mäklare

Valerie Petrova
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Högbergsgatan 11
Område
Södermalm - Katarina-Sofia
Våning
5 av 5, hiss finns
Rum
6 rum
Area
255 kvm
Enligt uppmätning
Avgift
9 378 kr/mån Inkluderar värme, vatten och tv
Pris
39 500 000 kr

Driftskostnader

El
31 200 kr/år
Försäkring
6 148 kr/år
Total driftskostnad
37 348 kr/år

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

RICHE FENIX
Nyöppnade Riche Fenix på Götgatan, en bar mitt i ett galleri med underbar personal!
FOTOGRAFISKA
Ner för Söderbergs trappor finns Fotografiska med spännande utställningar och goda vegetariska luncher
MOSEBACKE TORG & CAFÉ
Härlig mötesplats på torget med charmig kaffevagn på sommaren
GREASY SPOON
Brunch-ställe runt knuten med glad personal och suverän Eggs Benedict
FJÄLLGATAN
Perfekt söndagspromenad med utsikt över hela stan

ARKITEKTUR JUGEND

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: DORPH & HÖÖG 1902

Fastigheten Sankta Katarina Mindre 2 är den enda i kvarteret med samma namn och omges av Högbergsgatan, Nytorgsgatan, Mäster Mikaels gata och Katarina Östra kyrkogårdsgränd. Sedan den äldre bebyggelse som tidigare funnits i kvarteret rivits uppfördes 1902–03 en byggnad i fem våningar som upptar hela kvarteret. Huset ritades av duon Victor Dorph och Anders Höög. Dessa två bildade firma 1897 och kom att bli ett produktivt par vars signaturer idag finns på hundratals byggnader runt om i staden, vilket gav dem epitetet ”Nordens största byggnadsfirma”. Vid tiden för bygget präglades kvarteren runt Katarina kyrka av äldre och relativt låg bebyggelse. Därför blev kontrasten stor när detta imponerande, fem våningar höga hus stod klart. Våningsplanen ett till fyra trappor innehöll 1903 två lägenheter om tre rum och jungfrukammare samt en lägenhet om fyra rum och kök samt rum för jungfrun. Här bodde familjer i olika konstellationer med både tjänstefolk och inneboende. Specerihandlare Conrad Andrén drev butiker i huset, och hade även verksamhet i den byggnad som stod på platsen innan. I huset fanns även en beklädnadsbutik. 1920 till 1963 ägdes huset av bostadsföreningen Mercur, som köpte huset av hovfotograf Herman Larsson. Många familjer var boende i huset under fler decennier. 1963 förvärvades fastigheten av Eric Ahlin, som senare blev Lodet Fastighets AB. Källaren och butikslokalerna i huset byggdes då om till kontor. 1995 övertog Brf Sankta Katarina Mindre 2 huset och lägenheterna blev bostadsrätter. Tittar man på ritningarna från byggåret och jämför den fasaden med dagens finns vissa skillnader. Om detta bara beror på att fasaden förenklats på 1960-talet, men det kan också vara så att ritningarna inte följdes till punkt och pricka. Enligt originalritningarna hade byggnaden en praktfull fasad med rustik på bottenvåningen och en trappa upp. Därovan var fasaden slätputsad med fönsteromfattningar, hörnkedjor och festonger. Husets burspråk gick då som nu från våning en trappa upp till fyra trappor och avslutades som idag med takhuvar ovan takfoten. Entrén mot Högbergsgatan gavs en imponerande omfattning i natursten med en bruten segmentbåge. Ekporten med spröjsat överljus finns kvar än idag. En del fönster från byggåret har bytts ut och nya fönster har monterats i de befintliga karmarna. När fastigheten fick wc har tyvärr inte gått att utröna eftersom VA-ritningarna saknas. I mitten av 1920-talet sattes en hiss in i huvudtrapphuset och 1932 var det dags för centralvärme. Samtidigt byggdes badrum i några av lägenheterna. På senare år har vinden inretts, men i övrigt är det mesta sig likt. Fastigheten är idag grönklassad i Stockholms stads bebyggelsehistoriska klassificering, vilket innebär att byggnaden är särskilt värdefull från historisk, kulturhistorisk, konstnärlig eller miljömässig synpunkt.

FÖRENINGEN

Brf Sankta Katarina Mindre 2

Brf Sankta Katarina Mindre 2 är en äkta bostadsrättsförening belägen på Högbergsgatan 11. Huset ritades av den välrenommerade arkitektduon Dorp och Höög och uppfördes 1902-1903 av byggmästaren och byggherren C. E. Andersson. Föreningen förvärvade fastigheten år 1995 och äger marken den står på.

Antal lägenheter och lokaler:

Föreningen upplåter 17 lägenheter med bostadsrätt ( totalt 2 279 kvm ) och 3 lokaler med hyresrätt ( totalt 334 kvm)

Stadgar

Delat ägande godkänns och andrahandsuthyrning får ske i samråd med styrelsen. Korttidsuthyrning godkänns ej. Juridisk person godkänns inte i föreningen.

Ekonomi

Föreningen är helt skuldfri och har sammantaget en stark ekonomi, med stora dolda värden, god likviditet och ett bra kassaflöde. Det finns inga planer på att ta upp nya lån eller händelser som kommer att påverka ekonomin. Föreningens tre lokaler har långlöpande avtal och står tillsammans för 34% av intäkterna.

Årsavgift

Betalas månadsvis i förskott. I avgiften ingår värme, vatten och TV basutbud. Det finns inga planerade avgiftsändringar.

Bredband och Kabel-TV

Bredband (Ownit) med fiberkabel finns indraget i alla lägenheter. Varje medlem tecknar egna abonnemang. TV basutbud ingår i avgiften, föreningen har egna paraboler på taket som finns indraget i varje lägenhet med möjlighet skaffa det kanalpaket man själv vill.

Storlek

Våningen disponeras som en enhet men är registrerad med två separata lägenhetsnummer. Den mindre lägenheten är registrerad som 63 kvm, men är uppmätt till 55 kvm. Den större lägenheten är registrerad som 175 men uppmätt till 200 kvm. Mätbevis finns.

Förråd

Till lägenheten hör nyttjanderätt till ett vindsförråd på samma plan om ca 5 kvm.

Gemensamma utrymmen

Gemensam innergård. Cykel och barnvagnsrum finns i källarplan med egen ingång från gatan. Tvättstuga finns i källaren (tvärs över gården). Här finns två tvättmaskiner, torktumlare och torkskåp.

Utförda renoveringar i urval

1996 fönster, byte av låssystem 1997 Takrenovering 2003 Installation av fjärrvärme 2004 Underhållsplan upprättad 2007 Fönsterrenoveringar i trapphus 2008 Stambyten i västra trapphuset våning 1 och 2. Sotning av samtliga kanaler 2012 Stambyte i östra delen genomfört. Besiktning av balkonger, fasad och tak 2013 Nya tätskikt balkonger. Stambyte i delar av fastigheten på västra sidan. Ny elstigare i västra delen. OVK 2014 Stambyten i västra delen av fastigheten 2015 Ombyggnation av kommersiella lokalen till bostadsrättslägenhet 2016 Färdigställande och försäljning av den nya bostadsrättslägenheten. Bättringsmålning i entré och trapphus. Byte av pumpar och rör vid anslutningen till Stockholms vatten. Besiktning av fastigheten med anledning av planerade sprängningar i samband med Slussen ombyggnaden 2019 Sotning eldstäder 2020 Stambytet slutfört, renovering av hissen

Kommande underhåll

"Vi kommer att göra en del åtgärder på vissa balkonger och vissa delar av fasaden. Balkongfrågan utreds för närvarande. Förhoppningsvis kommer vi att kunna laga eventuella skador till en kostnad som ryms inom löpande budget, men om vi skulle landa på att göra en större insats på fasaden kan det innebära att vi behöver ta lån för detta. Inga beslut tagna i denna fråga"

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av SBC och den tekniska förvaltningen sköts av Gamla Stans Rörservice.

Övrigt

Larm finns installerat i bostaden och går att övertas av nästa ägare. Föreningen är positiva till renoveringar men godkänner inte flytt utav stammar.

Rolig läsning

http://sodermalm.one/hogbergsgost/hogbergsgost.htm

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Brandkontoret.

Kontroll

Ovanstående information kommer från senaste årsredovisningen samt avstämning med styrelsen i november 2022. Uppgift som är av särskild vikt bör stämmas av med föreningen.

OMRÅDET

På Katarinaberget samsas flera århundradens arkitektur med grönska och parker. Här bor du i äkta kulturkvarter intill Katarina kyrka. I kyrkogårdens östra del - som inte har gravar - finns även ett parkområde där man kan läsa eller ta en kopp kaffe. Vid Dihlströms trappor, ett kvarter från huset öppnar sig en mäktig utsikt över Stockholms inlopp och staden. När du vill gå ut och äta eller köpa take away har du förmodligen stadens mest varierade och största utbud av restauranger och caféer att välja och vraka bland. Det är nära till det mesta på Söder – Mosebacke, Götgatsbacken, Medborgarplatsen, Mariatorget och SoFo, och man rullar snabbt ner till stan från Slussen.