Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Kammakargatan 27A
  [Område] => NORRMALM
  [Våning] => 2 av 2, ej hiss
  [Rum] => 4 rum och kök
  [Area] => 167 + 5 kvm
Enligt uppmätning [Tomtareal] => [Avgift] => 7 003 kr/mån Inkluderar värme, vatten och fiber. Utöver fast månadsavgift tillkommer obligatorisk avgift för bredband om 240 kr i månaden. [Pris] => 18 450 000 kr )

Kammakargatan 27A

LUGNET MITT I CITY – UNIK VINDSVÅNING I GÅRDSHUS FRÅN 1866

TEXT: MURÉN FOTO: OZOLLAPA SCENOGRAFI: LINGSELL

VISNINGAR

Kontakta mäklaren för visning

Ansvarig mäklare

Valerie Petrova
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Kammakargatan 27A
Område
NORRMALM
Våning
2 av 2, ej hiss
Rum
4 rum och kök
Area
167 + 5 kvm
Enligt uppmätning
Avgift
7 003 kr/mån Inkluderar värme, vatten och fiber. Utöver fast månadsavgift tillkommer obligatorisk avgift för bredband om 240 kr i månaden.
Pris
18 450 000 kr

Driftskostnader

El
11 000 kr/år
Försäkring
7 000 kr/år
Total driftskostnad
18 000 kr/år
Drift räknat på
2 personer

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Rolfs kök
Vår absoluta favorit dit vi går med jämna mellanrum. En klassiker som alltid hållet hög kvalitet
Miyakodori
En nyöppnad izakayakrog och bar med schysst musik, goda drinkar och små enkla supergoda japanska rätter
Biograf Grand
Hit går vi på bio minst tre gånger i månaden
Tegnérlunden
En oas med nyrenoverad lekpark, plaskdammar, omklädningsrum och duschar för de små
Scala
Teater och mysig bar runt hörnet i kvarteret intill
Övre Drottninggatan
Alla nyöppnade barer, bagerier och kaféer som ligger här

ARKITEKTUR 1800-TALETS NYSTILAR

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Victor Dorph 1866

Adressen Kammakargatan 27 A tillhör ett gårdshus som är en del av fastigheten Rörstrand 18, mitt i kvarteret Rörstrand. Byggnaden uppfördes år 1866. Byggherren hette P L Åkerman, men arkitektens namn är okänt. Byggnaden uppfördes som bostadshus och verkstad och ska enligt uppgift huserat en orgelfabrik, och under senare tid även Tegnérsalen, NTO och samlingssal. Gathuset på Kammakargatan 27 uppfördes senare, 1898, och ritades av den välrenommerade arkitekten Victor Dorph.

FÖRENINGEN

Brf Rörstrand 18

Brf Rörstrand 18 är en äkta förening och förvärvade fastigheten Rörstrand 18 år 1986. Gårdshuset byggdes år 1866 av byggherren P L Åkerman efter ritningar från okänd arkitekt. Här har det förr i tiden bland annat huserat en orgelfabrik vilket gör sig påmint i fastighetens trapphus. Gathuset uppfördes senare, 1898, och ritades av arkitekten Victor Dorph. Föreningen äger marken.

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen upplåter 12 lägenheter med bostadsrätt ( totalt 1 247 kvm) och 1 butikslokal med bostadsrätt i bottenplan ( totalt 628 kvm)

Årsavgift

Betalas månadsvis i förskott. I avgiften ingår värme, vatten och kabel-tv.

En obligatorisk kostnad om 240 kr/mån tillkommer för bredband (fiber) 1000Mbit/s via Ownit. From 1 jan 2023 kommer avgiften höjas med 10% ( ca 700 kr). Detta för att täcka uppkomna och framtida ökade kostnader.

Stadgar

Delat ägande godkänns. Juridisk person accepteras inte som medlem. Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen. Avgiften för andrahandsupplåtelse får uppgå till högst 10 % årligen av gällande prisbasbelopp.

Ekonomi

Trygg och stabil förening där styrelsen är driven med ett gemensamt intresse för föreningens ekonomi och fastighetens skick. Det är en familjär känsla bland grannarna i huset och omsättningen är låg. År 2021 har föreningen ca 5 mkr i lån vilket ger en låg belåningsgrad om 2 492 kr/kvm (9% belåning/taxeringsvärde). Föreningen kommer att behöva ta ca 2 mkr i lån för att finansiera kommande gårdsrenovering.

Storlek

Lägenheten är registrerad som 156 kvm i föreningens register men är i november 2022 uppmätt till 165 + 5 kvm. Mätbevis finns.

Förråd

Till aktuell lägenhet hör nyttjanderätt till två förråd. Ett stort med full takhöjd i samma hus om ca 12 kvm samt ett mindre om ca 4 kvm med snetak.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har en fin mellangård med sittgrupp och växter. På baksidan av gårdshuset finns två härliga uteplatser med trall, den ena lite mindre med bord och stolar och den andra med stor loungegrupp, matbord med stolar samt en grill för trevliga kvällar med vänner och grannar under sommarhalvåret. Här sitter man helt ostört då fastigheten mittemot är ett kontorshus. I huset finns en tvättstuga utrustad med 2 tvättmaskiner en torktumlare ett torkskåp och en mangel. Det finns även cykelparkering på gården och ett sop-sorteringsrum. För den med barnvagn finns ett mindre förråd tillhörande lägenheten i entréplan.

Utförda renoveringar i urval

Ommålning av yttertak 2019 fönsterrenovering 2014 omläggning av tak 2012 stambyte avlopp 2008 el - och rörstambyte 2000 nytt gårdsbjälklag 1997 omputsning av fasad 1996 omläggning av tak 1987

Kommande:

Omläggning av ytskiktet på gården, arbetet är planerat att påbörjas vid årsskiftet och beräknas pågå i ca 3 månader. Lagning av taket i källaren efter en vattenläcka.

Se årsredovisning för fullständig lista på utfört underhåll. Föreningen följer en underhållsplan som sträcker sig till år 2044.

Städning

Föreningen anordnar 2 gemensamma städdagar om året. Trapphusstädningen sköts av städfirma Städicus.

Förvaltning

Den ekonomiska förvaltningen sköts av SBC och den tekniska via Åkerlunds.

Några ord från ordförande

Vi har en mycket bra stämning i huset! Vi välkomnar ett engagemang i styrelsen då vi är en liten förening.

Kontroll

Ovanstående information kommer från senaste årsredovisningen, stadgar samt avstämning med styrelsen i november 2022. Uppgift som är av särskild vikt bör stämmas av med föreningen.

OMRÅDET

Kammakargatan är en gata som går i öst-västlig riktning genom Norrmalm. Här bor du runt hörnet av Drottninggatans norra del och promenerar till Hötorget på ett par minuter. Utbudet av trevliga butiker, restauranger och kaféer i olika riktningar är outtömligt. Pendlaren har smidig access till såväl tunnelbana (Rådmansgatan/Odenplan), pendeltåg, innerstadsbussar och flygbussar, samt även promenadavstånd till centralstationen och cityterminalen. Cityläget till trots behöver du inte sakna grönska. Tegnérlunden ligger runt hörnet från fastigheten och även Observatorielunden och Vasaparken ligger nära. Flera skolor och förskolor finns i närområdet.