Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Björngårdsgatan 3
  [Område] => Södermalm
  [Våning] => 1 av 5, hiss finns
  [Rum] => 5 rum och kök
  [Area] => 91 kvm
Förvaltarens information
Enligt lägenhetsregistret är den 3 rok. [Tomtareal] => [Avgift] => 4 293 kr/mån I avgiften ingår värme och vatten. En obligatorisk avgift tillkommer för bredband på 181 kr. [Pris] => 8 395 000 kr )

Björngårdsgatan 3

STILRENA FEM RUM OCH KÖK MED RUSTIK STUDIOKARAKTÄR INTILL MARIATORGET

TEXT: BECK REMNES STYLING: LINGSELL FOTO: LAYE

VISNINGAR

Kontakta mäklaren för visning

Ansvarig mäklare

Sarah Gesarf
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Björngårdsgatan 3
Område
Södermalm
Våning
1 av 5, hiss finns
Rum
5 rum och kök
Area
91 kvm
Förvaltarens information
Enligt lägenhetsregistret är den 3 rok.
Avgift
4 293 kr/mån I avgiften ingår värme och vatten. En obligatorisk avgift tillkommer för bredband på 181 kr.
Pris
8 395 000 kr

Driftskostnader

El
3 000 kr/år
Försäkring
5 000 kr/år
Övrigt
1 500 kr/år
Total driftskostnad
9 500 kr/år
Drift räknat på
3 personer
Kommentar
Kostnaden under övrigt avser gasoltuber till spisen.

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Monteliusvägen
Saga gym
Racamaca och vinbaren
på Swedenborgsgatan
Kaffe på Sankt Paulsgatan
Gusto italiano, Morfar Ginko & Esperia

Arkitekturen

Arkitekt: Björn Hedvall 1945-1946

Fastigheten Småland 23 på Björngårdsgatan 3 uppfördes år 1945-1946 och ritades av arkitekt Björn Hedvall. En enkel funkisbyggnad inklämd mellan äldre bebyggelse. Funktionalismens formspråk kännetecknas av raka linjer, och här skådas fönster om både en och två lufter, i varierande storlek och utförande. Fasaden pryds av ett snedvridet burspråk, och är putsad i en brunbeige nyans. BRF Småland 23 bildades år 1996 och är idag en liten förening bestående av 12 lägenheter.

FÖRENINGEN

Brf Småland 23

Antal lägenheter och lokaler:

Föreningen äger fastigheten Småland 23 på Björngårdsgatan 3 uppfördes år 1945-1946 och består av 1 flerbostadshus och är en äkta bostadsrättsförening. Förening består av 12 lägenheter och ett garage med bostadsrätt samt 2 lokaler med hyresrätt. Byggnaders totalyta är enligt taxeringsbeskedet 1 182 kvm varav 739 kvm utgör lägenhetsyta och 443 kvm utgör lokalyta. Bostadsrättsföreningen registrerades 1996-11-16. Huset ritades av arkitekt Björn Hedvall.

Mark:

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Ekonomi:

Föreningens likviditet är god. Föreningen kommer att amortera på ett av banklånen med 5 000 kr per kvartal under 2022. Avgifterna har varit oförändrade i många år men under 2022 har man höjt avgifterna för att täcka ökande kostnader för energi och för att öka avsättningen för kommande investeringar. Enligt årsredovisningen 2021 är skulderna av långfristig karaktär ca 6 854 048 kr, vilket ger cirka 5 799 kr/kvm totalyta samt att det finns en kassa på ca 685 969 kr.

Förvaltare:

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Puma Ekonomi.

Försäkring

Fullvärdesförsäkring finns via Bostadsrätternas medlemsförsäkring. I försäkringen ingår kollektivt bostadsrättstillägg för medlemmar samt ansvarsförsäkring för styrelsen.

Uppvärmning

Uppvärmning sker via fjärrvärme.

Urval renoveringar:

1946 Nyinstallation hiss. 1979 Omputsning av fasad. 1995 Omläggning av tak. 2007 Elomdragning & ny amatur i köllare, byte av värmeundercentral, byte av radiatorventiler i lägenheter. 2008 Avloppsstamrenovering. 2010 Stambyte, renovering tappvattenstammar. 2013 Utvändig fönstermålning. 2014 Radonmätning ( utan anmärkning). 2016 Hissrenovering, stamspolning. 2017 Byte av elstigare, byte golv takbalkong. 2018 Renovering ytterport, fibernät installeras, byte frånluftsfläkt, rennovering tilluftsdon ventilation. 2019 Relining avlopp plan 1, förbättrad ventilation i källare, byte radiatorer i uthyrd lokal. 2020 Ny torktumlare i tvättstuga, lagning hängrännor, stuprör, byte ventiler, radiatorkretsar i pannrum. 2021 Stamsolning, nya ståldörrar till tvättstuga och takbalkong, målning yttertak, byte hiss. Se i årsredovisning 2021 för att se fler renoveringar.

Kommande renoveringar:

2022 Renovering tvättstuga. 2022/2023 Fasadrenovering.

Förråd:

Tillhörande lägenheten finns ett vindsförråd om cirka 4-5 kvm med lutande tak. I källaren finns extra förråd att hyra, kösystem tillämpas.

Gemensamma utrymmen

Det finns en tvättstuga belägen på vinden som innehåller två tvättmaskiner, en torktumlare, två torkskåp samt ett torkrum. Föreningen har en mysig takterrass för sina medlemmar med bord, stolar och en grill.

Bredband och tv:

Bredband fiber via Bahnhof och Kabel TV via Tele2 (tidigare Com Hem)

Överlåtelse- och pantsättningsavgift samt avgift för andrahandsupplåtelse

Överlåtelseavgift oc pantsättningsavgift får tas ut efter beslut av styrelsen. Överlåtelseavgiften får uppgå till högst 2,5% och pantsättningsavgiften till högst 1% av gällande prisbasbelopp. Överlåtelseavgiften betalas av förvärvaren och pantsättningsavgiften betalas av pantsättaren. Avgift för andrahandsupplåtelse får tas ut efter beslut av styrelsen. Avgiften får årligen uppgå till högst 10% av gällande prisbasbelopp. Om en lägenhet upplåts under del av ett år, beräknas den högsta tillåtna avgiften efter det antal kalendermånader som lägenheten är upplåten. Upplåtelse under del av kalendermånad räknas som hel månad. Avgiften bestals av bostadsrättshavaren som upplåter sin lägenhet i andra hand.

Kontroll:

Ovanstående grundas på information från årsredovisningen 2021 och stadgarna. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Björngårdsgatan är en kort, rogivande gata strax intill både Swedenborgsgatan och Sankt Paulsgatan, liksom Hornsgatan och Götgatsbacken. Här kan du därför välja och vraka bland trevliga restauranger, barer och caféer. Under sommarhalvåret förvandlas Swedenborgsgatan till gågata med många uteserveringar och ett mysigt folkliv. I området kring Mariatorget råder en genuint trivsam atmosfär, med vackra byggnader och lite av en småstadstämning i storstaden. Här bor du mitt på Södermalm, nära det mesta, och bara ett kvarter från Mariatorgets tunnelbana och pendeltåg vid Södra station, liksom Slussens tunnelbana och torget vid Medborgarplatsen ligger på promenadavstånd. Kommunikationerna är de allra bästa för boende på denna adress!