Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Fridhemsgatan 12B
  [Område] => Kungsholmen - Fridhemsplan
  [Våning] => 1 av 4, ej hiss
  [Rum] => 1 rum och kök
  [Area] => 30 kvm
Faktisk uppmätn norm SS 21054 [Tomtareal] => [Avgift] => 1 481 kr/mån Värme, vatten, bredband ingår i avgiften. Ett obligatoriskt tillägg för balkong på 82 kr/mån är inkluderat i den totala avgiften på 1481 kr. )

Fridhemsgatan 12B

CHARMIG ENRUMMARE MED RENOVERAT KÖK OCH SOLIG GÅRDSBALKONG

FOTO: SYLWAN STYLING: COPPARSTAD TEXT: BECK-REMNES

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Sandra Vestin
Reg. Fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Fridhemsgatan 12B
Område
Kungsholmen - Fridhemsplan
Våning
1 av 4, ej hiss
Rum
1 rum och kök
Area
30 kvm
Faktisk uppmätn norm SS 21054
Avgift
1 481 kr/mån Värme, vatten, bredband ingår i avgiften. Ett obligatoriskt tillägg för balkong på 82 kr/mån är inkluderat i den totala avgiften på 1481 kr.

Driftskostnader

El
3 062 kr/år
Försäkring
1 068 kr/år
Total driftskostnad
4 130 kr/år
Drift räknat på
1 person

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Norr Mälarstrand
Petite France
Restaurang Agnes
Fredhällsklipporna
Restaurang AG

ARKITEKTUR TJUGOTALSKLASSICISM

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: KJELLBERG & CONRADSSON - WALLBY 1926

Arkitektur

Karlsviksområdet på Kungsholmen dominerades under 1800-talets slut av en mängd industrier, däribland Stockholms vapenfabrik och Karlsviks gjuterier. Då det rådde stor brist på arbetarbostäder föreslog chefen för gjuteriet att man skulle bilda ett bostadsbolag för de mindre bemedlade i samhället. Sagt och gjort. Under åren 1896–1898 uppfördes denkvartersstora byggnaden på Karlsviksgatan i två etapper, och arkitekt för bygget var Erik Otto Ulrich. Fastigheten Gjuteriet 4 uppfördes i sin tur mellan år 1926 och 1927 i tjugotalsklassicistisk stil enligt ritningar av arkitektduon Kjellberg och Conradsson i samarbete med arkitekt Anton Wallby. Brf Gjuteriet 4 är en äkta bostadsrättsförening med adresserna Fridhemsgatan 12 och Karlsviksgatan 9. Föreningen bildades 1986 och förvärvade fastigheten året därefter. Fastigheten består i dagsläget av 90 lägenheter varav samtliga är upplåtna med bostadsrätt.

FÖRENINGEN

Brf Gjuteriet 4

Antal lägenheter och lokaler

Brf Gjuteriet är en äkta förening belägen i fastigheten Gjuteriet 4 och består av två flerbostadshus med adresserna Fridhemsgatan 12 och Karlsviksgatan 9. Huset uppfördes 1926-27 av arkitekten Anton Wallby och föreningen registrerades 1986. Föreningen består av 90 lägenheter upplåtna med bostadsrätt.

Mark

Föreningen äger marken.

Förvaltare

Ekonomisk förvaltning sköts av Storholmen förvaltning AB.

Urval renoveringar

2020-2021 Stamspolning samt inventering av vatten- och avloppsstammar, genomförs i höst/vinter. 2021 Renovering av vädringsbalkonger. 2019 Brandbesiktning, OVK-besiktning, sotning och energideklaration. 2019/18 Ommålning av fönster och ny stenläggning och cyckelställ mot gatan F12. 2018/217 Indragning av fiberkabel och nytt sopskåp mot F12 och ombyggnation av hyreslokaler till lägenheter mot gatan. 2017/16 Takbeläggnad Fridhemsgatan samt Karlsviksgatan, gårdsfasad Fridhemsgatan, trapphus, hissar och montering av säkerhetsdörrar. Ombyggnation till vindslägenheter och gårdslägenhet. 2016 Tvättstugor, källare samt kompletterande rörstambyte i källaren (1991/92). 2015 Bergvärme. 2013 Balkonger mot gård. 2000/21 Elstambyte. 1991/92 Rörstambyte

Kommande renoveringar

Det finns inga större renoveringar planerade närmaste åren.

Ekonomi

Enligt årsredovisningen 2021 finns det ca 830 tkr i kassa & bank och de långfristiga lånen är ca 7 mkr, vilket ger en belåningsgrad på ca 1 430 kr/kvm. Föreningen har god ekonomi med relativt låga avgifter, som har varit oförändrade i minst 10 år fram till i år. Föreningen höjde då avgiften med 4% från januari 2022. Föreningen vill bygga upp sina ekonomiska reserver för de långsiktiga underhållsbehov dom kan komma att stå inför och kommer därför årligen höja avgifterna med mellan 3-5% under de närmaste åren.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad via Trygg-Hansa.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har en fin liten grön trädgård som ligger mellan husens alla innergårdar. En plats där utemöbler ställs ut om sommaren och som bjuder på grillmöjligheter. Det finns gemensam tvättstuga i källaren på både Fridhemsgatan 12 och Karlsviksgatan 9 som är utrustad med 3 tvättmaskiner, 1 torktumlare, 1 torkskåp, 1 mangel. Bokas smidigt på nätet/via app. Det finns även en övernattningslägenhet på ca 30 kvm att boka för 300 kr/dygn. Cykelförråd finner man i källarplan på Karlsviksgatan 9 och cykelställ utanför entrén på Fridhemsgatan 12.

Förråd

Lägenheten disponerar ett källarförråd. ca 2,2 kvm.

Parkering

Avgiftsbelagd parkering på gatorna i området. Den som är folkbokförd inom området kan ansöka om boendeparkeringstillstånd hos kommunen.

Bredband och kabel-tv

Bredband 200 mb genom Stockholms stadsnät är inkluderat i månadsavgiften. TV genom Stockholms stadsnät, eget abonnemang krävs.

Överlåtelseavgift och medlemskapsavgifter

Överlåtelseavgift 2,5% av gällande prisbasbelopp debiteras av köparen. Pantsättningsavgift motsvarande 1% av gällande prisbasbelopp.

Juridisk person, delat ägande

Juridisk person godkänns ej i föreningen. Delat ägande godkänns med en minsta ägarandel om 90/10.

Hemsida

Läs gärna mer på föreningens informativa hemsida: https://gjuteriet4.com

Kontroll

Ovanstående grundas på information från styrelsen (2022-04-19), föreningens stadgar samt årsredovisningen från 2021. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Med gångavstånd till Norr Mälarstrands mysiga promenadstråk och Kungsholmens alla restauranger och caféer bor du i lugna kvarter mitt i stan. Rålambshovsparken är en trevlig samlingsplats om sommaren för picknick och bad, och de vackra naturmiljöerna gör det också lite enklare att komma ut och motionera. Fridhemsplan ligger ca 150 meter bort och erbjuder - förutom bra kommunikationer såsom blå- och grön tunnelbanelinje samt en mängd busslinjer - restauranger, caféer, barer, service och second hand. Västermalmsgallerian har i sin tur butikskedjor, mataffärer, apotek, systembolag m.m.