Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Sågverksgatan 101
  [Område] => Stureby
  [Våning] => 1 av 3, ej hiss
  [Rum] => 3 rum och kök
  [Area] => 71 kvm
Förvaltarens information [Tomtareal] => [Avgift] => 4 681 kr/mån inkl. värme, vatten, fiber )

Sågverksgatan 101

VÄLBEVARAD 1940-TALSTREA MED ÖPPEN SPIS & BALKONG

FOTO: BOUKARI STYLING: COPPARSTAD TEXT: HENRIK

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Adam Smith
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Sågverksgatan 101
Område
Stureby
Våning
1 av 3, ej hiss
Rum
3 rum och kök
Area
71 kvm
Förvaltarens information
Avgift
4 681 kr/mån inkl. värme, vatten, fiber

Driftskostnader

El
3 000 kr/år
Försäkring
2 000 kr/år
Total driftskostnad
5 000 kr/år
Drift räknat på
4 personer
Kommentar
Driftskostnader är enligt schablon/uppskattningar.

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Vivstavarvsparken
Uppskattad park i Stureby.
Enskede ridskola & Enskedeparkens bageri
Ligger i Enskede gård.
Vårflodsparken
Finns mitt på Enskedefältet.
Aktivitetsparken vid Sturebyskolan
Förlagd invid Sturebys egen skola.
Skogsområdet vid Enskede gård för promenader
Lummiga partier i Söderort.

ARKITEKTUR 40-TALET

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Sture Frölén 1945

Under 1940-talet uppfördes en mängd flerfamiljshus i anslutning till Sturebyhöjden. Ett av dem var Timmerflotten 3 som ritades av arkitekt Sture Frölén och uppfördes 1945-1946. Frölén har ritat många namnkunniga byggnader i Stockholm med omnejd, bland annat Kungliga Tennishallen, Solna Centrum och Huddinge kommunhus. Hans hus kännetecknas av stil och elegans med sinne för detaljer och fina planlösningar. Sture Frölén fick till och med en OS-medalj i arkitektur vid OS i London 1948 som var det sista olympiska spel där det också tävlades i arkitektur och andra konstarter. Timmerflotten 3 består av två trevånings huskroppar med vardera två trapphus. Fasaderna är klädda i gult tegel och bevarar tjusiga Sture Frölén-detaljer som speciella vardagsrumsfönster med spröjs och mindre rektangulära fönster med avfasade hörn. Brf Timmerflotten 3 är en trevlig och stabil förening. Tvättstuga med två maskiner, torktumlare, torkrum och mangelrum finns smidigt en trappa ner från lägenheten. Föreningen har även en gemensam bastu.

FÖRENINGEN

BRF Timmerflotten 3

Antal lägenheter och lokaler

Den äkta bostadsrättsföreningen Timmerflotten 3 (org. nr 769608-3398) innehar fastigheten Timmerflotten 3. De två byggnaderna uppfördes 1945 och har adresserna Bjulevägen 17 och 19 samt Sågverksgatan 101 och 103. Föreningen upplåter 23 st lägenheter med bostadsrätt, 1 st med hyresrätt och innehar 3 st lokaler. Husen värms upp med fjärrvärme.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen har innehaft fastigheten sedan 2005.

Mark

Föreningen äger marken.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts via Carin Forslund AB. Styrelsen ombesörjer den tekniska förvaltningen.

Renoveringar

2006 - Isolering av vindar samt takrenovering och underhåll av ventilationen. 2008 - Fjärrvärme installerades. 2006 - Stambyte, elstambyte. 2009 - Fönsterrenovering. 2010 - Renovering av skorstenar, relining av liggande stammar. 2012 - Nya balkonger som blev något större. 2016 - Nya sopskåp med lås, införande av källsortering. Genomförande av OVK, godkänd. 2017 - Sotning och kontroll av skorstenar. 2019 - Fiber installerad. 2020 - Arbete med förbättrad ventilation, uppvärmning.

Kommande renoveringar:

Fönsterunderhåll är under planering, man har beställt en helhetsanalys av fastigheten till grund för en teknisk underhållsplan, väntas i sommar.

Ekonomi

Föreningens långfristiga skulder uppgår till 15,5 mkr och årliga intäkter uppgår till cirka 1,7 mkr, i kassan finns cirka 2,4 mkr. Föreningen har även intäkter från hyreslokaler. Skuldkvoten per kvadratmeter bostadsyta uppgår till cirka 8.400 kr, snittet i Enskede uppgår till 6.000 kr.

Avgifter

Eventuellt höjer man avgiften något p.g.a. att man inte höjt avgiften på länge, att man sedan innan inkluderat bredband i avgiften samt även med hänsyn till inflationen i samhället. Beslut tas i juni.

Andrahandsuthyrning

Bostadsrättshavaren får upplåta sin lägenhet i andra hand till annan för självständigt brukande endast om styrelsen ger sitt skriftliga samtycke.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad via Nordeuropa Försäkring AB.

Städning och städdagar

Trappstädning och städning av allmänna ytor sköts av en anlitad firma. Gemensam föreningsdag förekommer två gånger per år med fokus på utemiljön.

Gemensamma utrymmen

I husets källare finns cykelrum och barnvagnsrum som kan nås via ramp från gaveln. Tvättstugan är belägen i källaren vid Sågverksgatan 103. Den är utrustad med två tvättmaskiner, en torktumlare samt ett stort torkrum och ett mangelrum. Föreningen har även en bastu i källaren till Sågverksgatan med två duschar för de boende.

Parkering

Föreningen har inga bilplatser, men du kan parkera gratis på omgivande gator enligt datummärkning.

Bredband

Föreningen har fiberbredband som ingår i avgiften för lägenheten.

Förråd

Till bostadsrätten följer två källarförråd om cirka 2,5 kvm vardera. (Ett med galler, ett med "hönsnät").

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens informationssidor och dokument samt kontaktperson i april 2022. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Stureby som stadsdel började bebyggas 1921, då under namnet Ersta Villastad efter gården Ersta som låg i området vars mark förvärvats till byggandet. Efter protester från Ersta diakoni på Södermalm bytte området 1926 namn till Stureby som syftar på Sten Sture den yngre, vars arméer under 1500-talet ska ha bekämpat den danske kungen Kristian II i dessa omgivningar. Stureby domineras av villabebyggelse men här finns också en hel del flerfamiljshus, framförallt smalhus i tre våningar, som detta. Området har bevarat sin ursprungliga karaktär och har ett högt kulturhistoriskt värde. På Sågverksgatan bor du i ett lugnt område i direkt anslutning till en park med grillmöjligheter och lekplats. Du tar dig enkelt in till city genom att promenera 250 meter till Tussmötevägen, därifrån är bussresan 10 minuter till Gullmarsplan. Till Stureby t-bana är det tio minuters promenad. I Östberga finns postombud, närbutik och uppskattade Gamla Östberga Bageri. De flesta storhandlande Enskedebor åker dock till ICA Kvantum BEA vid Svedmyraplan som har ett ovanligt välsorterat utbud.