Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Tavastgatan 12
  [Område] => Södermalm - Mariaberget
  [Våning] => 1 av 3, ej hiss
  [Rum] => 2 rum och kök
  [Area] => 67 kvm
faktisk uppmätn norm SS 14141 [Tomtareal] => [Avgift] => 4 259 kr/mån Inkl. värme, v/a, kabel-tv, bredband )

Tavastgatan 12

LJUST OCH VACKERT HÖRNLÄGE PÅ MARIABERGET MED FÖNSTER I TRE VÄDERSTRECK

FOTO: BOUKARI STYLING: TEMPORÄRT TEXT: MURÉN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Henriette Gerson
Reg. Fastighetsmäklare

Extra kontaktperson

Tobias Springfeldt
Mäklarassistent

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Tavastgatan 12
Område
Södermalm - Mariaberget
Våning
1 av 3, ej hiss
Rum
2 rum och kök
Area
67 kvm
faktisk uppmätn norm SS 14141
Avgift
4 259 kr/mån Inkl. värme, v/a, kabel-tv, bredband

planskiss

1880-talets nyrenässans

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: 1885

Nuvarande byggnad uppfördes år 1885 efter osignerade ritningar och ersatte då en äldre byggnad, troligen från sent 1700-tal. Det nya huset blev ett trevåningshus med inredd vind, placerat i ett hörn och med två entréer, en skulpterad, välvd portal mot Tavastgatan och en något enklare, fyrkantig portal vid Blecktornsgränd. Huset har en klassisk fasad i nyrenässans och vilar på en grund av natursten. Under 1970-talet var byggnaden i ett dåligt skick, vilket följdes av en fullständig ombyggnad och renovering 1979. Vissa mindre lägenheter slogs samman och alla fick moderna badrum och kök. Fasaden åtgärdades och försågs med nya fönster. Många kakelugnar bevarades, liksom snickerier och stuckaturer. Fastigheten är idag grönklassad i Stockholms stads kulturhistoriska klassificering, vilket innebär att byggnaderna är särskilt värdefulla ur historisk, kulturhistorisk, konstnärlig eller miljömässig synpunkt.

FÖRENINGEN

Brf Kattan Större Nr 2

Föreningen

Brf Kattan Större Nr 2 (org. nr 7 716417-4679) är en äkta förening som förvärvade fastigheten Kattan Större 2 år 1981. Föreningen består av en hörnfastighet med adresserna Blecktornsgränd 7 och Tavastgatan 12, och omfattar 18 lägenheter med bostadsrätt samt två källarförråd med hyresrätt. Marken innehas med äganderätt.

Ekonomi

Föreningens lån ligger på 9 081 kr per kvm bostadsrättsarea. Det finns inga beslutade avgiftsförändringar. Avgiften betalas månadsvis i förskott.

Förvaltning

Den ekonomiska förvaltningen sköts av City Ekonomikonsult AB och löpande underhåll sköts huvudsakligen av styrelsen.

Bredband och kabel-tv

Fiberdraget bredband levereras via Stockholms stadsnät med en hastighet om 1000/1000 Mbit/s. Leverantör för kabel-tv väljer medlemmarna själva.

Juridisk person och delat ägande

Föreningen godkänner inte juridisk person som medlem i föreningen.

Överlåtelseavgift

Föreningen tar ut en överlåtelseavgift på 1 190 kr av köparen samt en pantsättningsavgift på 476 kr.

Gemensamma utrymmen

Tvättstuga belägen i källaren med två tvättmaskiner, en torktumlare, två torkskåp och en mangel. Innergården sköts av föreningens trädgårdsgrupp och där finns en grillplats samt ett långbord. I föreningen finns också ett gemensamt förråd för cyklar.

Hiss

Hiss finns ej.

Förråd

Lägenheten disponerar ett källarförråd.

Renoveringar, i urval

2020 värmejustering, nya brevlådor, 2019 värmekablar i stuprör, 2018 fasad, 2016 byte/renovering av fönster, 2014 trapphus, 1983 stambyte

Planerade renoveringar

Det finns inga beslutade renoveringar.

Städning och städdagar

Trappstädning sköts på entreprenad. Gemensamma städdagar förekommer ca en gång per år, frivilligt deltagande.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens officiella faktadokument och kontakt med styrelsen i oktober 2021. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Tavastgatan är ett av Södermalms äldsta gatunamn och här befinner du dig i vackra och anrika kvarter bland många kulturhistoriska byggnader. Mariaberget är en av stadens vackraste platser och Bastugatans och Monteliusvägens vyer är några av de mest kända och avporträtterade. Här skådas Riddarfjärden, Gamla stan, Riddarholmen och Stadshuset från första parkett. Kvarteren är lugna och biltrafiken begränsad, samtidigt som läget är supercentralt, alldeles nära Mariatorget, Hornsgatan och Slussen. Närområdet bjuder på många bra restauranger och caféer, allra närmast ligger Magnolia och A Bowl.